SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4469. Kulturskymning?? –nu?? –nä?? –inte än??

I vår lilla akademiska bondby i syd?? –verkligen off side lever nog kulturen mycke tack vare påverkan av det ledande universitet i landet utom sig?? Liten ort stort universitet leder kanske till det??

Du kan jämföra med hur det ser ut i Oxford och Cambridge. Som har de världsledande universiteten i en liten ort som är ungefär av samma storlek som byn här. Nu ska vi inte tro att vi kan matcha de universiteten, men det är en fördel att ha universitet verksamt i en liten stad. Studenterna gillar det, och det betyder att nya vill komma. Lunds universitet är populärt bland utländska studenter.

I dessa tider är det inte självklart att kultur av hög standard kommer att överleva med de politiker vi har i regeringsposition. Några pressar på hårt i regeringens bakgård för en minskning av statliga bidrag till kultur och fria medier.

Därför blir man glad när det småskaliga kulturutbudet finns i vår by?? –och vi har fortfarande en bokhandel.

Bokläsande dam på café med kultur affischer på väggen i Lund anno 2023-09-27

 Nu glömmer man ju lätt att maten är en del av ett lands kultur?? –å landet utom sig utmärker ju sig som ett kulinariskt mecka på många sätt?? Vi lever nära naturen å det påverkar våra kök.

I vår by finns en bra fiskrestaurang i Saluhallen. Innan serveringen börjar till lunch ställer personalen ut blommor på borden:

Blommor på borden i restaurangen i Saluhallen i Lund anno 2023-09-27

Inlagt 2023-10-01 05:00 | Läst 663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob.
Återigen en intressant text. Jag läser den, men har inte tillräckligt med svenskt språk eller insikt för att kommentera det på lämplig nivå. De två sista avsnitten beskriver även förhållandena här i DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag gillar färgerna i dina bilder här, men jag kan inte riktigt se blommorna :-) :-) he he.
Svar från Bob Bovin 2023-10-01 20:02
Hej Erik,
Hon har blommor i vänster hand. Du blivit förblindad av krukväxten till höger.
Ha det väl
Bob
Intressanta stolar på första bilden, aldrig sett den konstruktionen, lätt och hållbar. Yttrandefrihet gentemot rädsla, en avvägning i olika tider på olika platser.
Svar från Bob Bovin 2023-10-01 20:12
Hej Stefan,
Jag har inte tänkt på stolarna, men du har nog rätt.
Det är en oroande balansgång.som pågår i flesta länder.
Ha det gott
Bob
Har tänkt ibland på "din lilla akademiska bondby i syd". Var nu tvungen att googla och konstaterar att med 94 000 invånare är det Sveriges tredje största tätort. Jämfört med Finspång och Ludvika är den en metropol, och Söderbärke och Korsheden rena landet. Och jag vet inte, off-side med Malmö och Köpenhamn inom en timme med bil.....Förstår ju att du vill ha den skämtsamma tonen, inte för det, fast det här med att faktiskt vara off-side är ju en verklighet i Söderbärke, Fagersta, Smedjebacken - you name it. Långt från allt main-stream, på en timme kommer man till Kupolen i Borlänge.....Och så har ni nästan 50 000 blivande akademiker i stan, förutom dom som redan är det, akademiker alltså. Är nog bra underlag både för kultur och lite uteliv. Nåväl, det här är varken kritik eller avundsjuka, bara att konstatera man kan känna sig olika mkt off-side. Och vi har ju skog och sjöar, kantareller och blåbär. Finfina bilder från både saluhallen och cafeét! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-10-06 20:00
Hej Björn,
Ber om ursäkt för sent svar.
Begreppet kommer som du säkert vet från ett brev som Esaias Tegnér skrev i början av 1800-talet. Även om mycket har skett sedan dess så känner man att Lund ligger i en jordbruksbygd. Vi är en by i en åker, visserligen ganska stor, och mycket påverkat av jordbruksprodukter.
Närheten till Malmö och Köpenhamn känner vi av men inte så mycket. Samverkan med Malmö är påtvingad av politiker. Köpenhamn är en jätte på alla sätt, och mycket mer kontinental än Stockholm. Den känns främmande på något sätt och är inte alls lik vår småskaliga närhet inom byn.
Det klart att mitt sätt att skriva kan verka förundrande. Det är naturligtvis lite av ett skämt idag, men det finns en gnutta sanning.
Ha det väl
Bob
Khalad 2023-10-07 22:33
Tack för trevligt svar Bob, visste faktiskt inte detta med Esaias Tegnér, det är alltså ett uttryck med anor, roligt. Ser förresten att det gick för fort när jag skrev, det är inte Sveriges tredje största tätort men väl Skånes tredje största och Sveriges tolvte största :-)