SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2214. Hur skall man plåta sport?? –som höjdhopp??

Seniorplåtis har plåtat olika sporter i mer än sextio år?? –varje gång är det lika svårt?? Det spännande är att visa hur skickliga utövarna är?? –just att visa det positiva in aktion??

Förutsättningarna att fotografera sport har verkligen förändrats?? –1958 satt juniorplåtis på Folkungavallen i Linköping å plåtade fotboll med en Rollieflex?? –på uppdrag för tidningen Östgöten?? För en vecka sedan plåtade samma seniorplåtis höjdhopp vid Lundahoppet?? Idag kan de flesta kameror ta tio bilder per sekund och zoomobjektiven är mycket bra. Kamerorna kan till och med fjärrstyras?? --så fotografen kan ha många kameror utplacerade kring planen?? --och plåta samtidigt från alla platserna.

Det finns många duktiga sportfotografer i vårt land?? –en av de bästa är ”matteläraren” vid Linköpings universitet, Peter Holgersson?? Han jobbar på uppdrag åt Bildbyrån. Om du vill se hur han jobbar?? –så kolla den här videon. Om du vill se Peter Holgersson plåtar friidrott så kan du kolla här.

Om man vill visa hur högt våra skickliga höjdhoppare hoppar?? –så är det inte så lätt??

Man kan välja att ta bilder lite sådär från ovan:

Sofi Skoog lite från ovan i Lund anno 2017-06-10

Man missar då att visa hur högt de verkar vara. Om man i stället väljer mycket låg vinkel?? –så framträder visionen att de svävar uppe i himlen:

Höjdhoppare svävar i skyn

I stället för använda ett vidvinkelobjektiv nära hoppställningen så kan man välja en lång brännvidd och visa aktion i komprimerad form:

Sofi Skoog hoppar högt över ribban i Lund

Än en gång missar man att visa hur högt det är, men om man visar hela höjdhoppsställningen och hopparen så inser man att höjden är nära 2 meter:

Erika Kinsey och Mike Edward hoppar högt i Lund

I dagens moderna journalistik är det viktigt att visa kändisar och tränare i bild och det har vid ordnat här genom att ha med en bild av Linus Törnblad och Stefan Holm diskuterande ett hopp.

Mästerhopparna Linus och Stefan visar hur man skall göra

Inlagt 2017-06-26 07:13 | Läst 6183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du har varit med Bob.och ännu sitter takterna kvar. Fartfylda "höjdar"bilder
Ps Fin video. Vilket jobb de lägger ner!. Han verkar verkligen Cool.
och vilka bilder! Riktig närhet, då menar jag kännslan att vara där. Tack för tipset.
/ Bengt H.
Hej,
Ja Peter är skicklig och har ju hur mycket kameror som helst.
Det är lite kul att plåta sport, men det sker så sällan.
Ha en fin dag
Bob