SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2217. Har köpt en ny kamera?? –för naturfoto??

Seniorplåtis har sålt av en del kamerautrustning?? –hos Scandinavian?? Hade 20 laxar innestående?? –å visste inte riktigt vad man skulle köpa?? Kom fram till en kamera för naturfoto??

Sportfoto och naturfoto är ganska lika?? –vad gäller kamera. Nyckelegenskapen är rätt fokus på rörligt föremål?? –med snabb serietagning och bibehållet fokus??

Olympus E-M1II + Panasonic G Vario 100-300/4-5,6

De flesta naturfotograferna väljer de stora Canon eller Nikon kamerorna?? –ty de sätter fokus kanon säkert?? Alla vet att dessa kamerorna i kombination med stora objektiv väger mycket?? En utrustning för att plåta pingviner i Antarktis kommer lätt över 20 kg!! --seniorplåtis vet av egen erfarenhet??

Fram till i dagarna har tungviktarna varit enda lösningen?? –men sedan i höst finns Panasonic GH5 och Olympus OM-D E-M1II?? Många tester ute på nätet antyder att t ex Olympusen är mycket nära lika säker på att sätta fokus?? Vad gäller antalet bilder per sekund?? –är den t o m  snabbare??

Så seniorplåtis fick klartecken från ”bankkvinnan” Ninni?? –att hämta ut en EM1 II??

EM1 II är aningen större än Pen-F och 1,5 hg tyngre

Tyvärr är det nya slagskeppet något större än Olympus Pen-F och mera klumpig?? Den är tyngre, huvudsakligen på grund av jättestort batteri?? Det är helt klart att den avancerade mekanismen och elektroniken för IS och sensorsystemet blir tyngre?? Dessutom är kameran vädertätad och mekaniskt stabil för proffsjobb??

Det utvecklade IS systemet är helt unikt?? –plåta t ex vintergatan handhållet i 5 sekunder?? –jo, det finns på nätet!! Menysystemet för att kontrollera den avancerade kameran kräver minst doktorsexamen i teknisk fysik?? –en professur i kemi är helt körd??

E-M1 II jobbar fullt ut bäst med Olympus pro objektiven?? –det märkte seniorplåtis när han satte fast ett gammalt tele-zoom (100-300 mm 4-5,6) på kameran?? Det tog en sekunds sökande efter fokus?? –klart sämre än Pen-F. Men när jag hittade möjligheten att man kunde ställa in att kameran inte skulle bry sig om objektivets IS?? –även om den var avstängd. Pen-F funkar bäst med IS på!!

Nu kräver inte naturen supersnabb fokus i alla situationer?? –som här:

Gräsandskycklingar på egen hand i Lund anno 2017-06-24

Massor mer måste plåtas med den här kameran innan man kan säga att det är en kamera rätt för naturen. Den passar inte mitt sätt att gatufotografera.

Inlagt 2017-06-29 07:11 | Läst 7402 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis till en ny kamera. Det ska bli intressant att se vad den kan ge eftersom det är just natur och djur jag är intresserad av (och jag bär en tung Canon).
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 08:06
Hej,
Vi har också släpat på Canon i alla år i naturen. Redan nu kan jag säga att m4/3 löser många problem bra. Jag skall skaffa längre objektiv och se om de kan fokusera bra på djur i rörelse.
Ha en fin sommar
Bob och Ninni
Snyggt jobbat! Hade jag köpt ny utrustning idag, hade det blivit en sådan, och Panasonic 100-400 som verkar väldigt prisvärt. Men det blir bilbyte till hösten i stället.
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 08:56
Hej,
Det är säkert ett bra objektiv, för pengarna. Olympus variant med två objektiv 40-140 och 300 + extender blir ganska dyr. Jag får kolla upp det. Jag vet att de båda objektiven är mycket bra och stabila efter ytliga tester. 300+extender är riktigt bra.
Men bil måste man ju ha också.
Ha en fin sommar
Bob
Grattis till köpet. Låter som 300/4 IS Pro blir nästa investering. :)
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 09:26
Hej Magnus,
Det är under övervägande. Det har dykt upp något jag inte visste potentialen hos: 4K
Hälsa grabben i Dalby
Ha en fin sommar
Bob och Ninni
Grattis till nya kameran! Den kommer säkert att vara ett robust verktyg för fina bilder!
Gott för fotografen att ha en förstående "bankkvinna".
Hälsar
Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 13:15
Hej Jan Eric,
Den verkar vara robust än så länge. Lite tung dock för gatufoto.
Ibland kan jag få positiv respons från banken.
Ha en fin sommar
Bob och Ninni
Kul med ny kamera, bytte också "ner" mig i kamera storlek för en tid sedan. Ålder och klen axel var orsaken, men det blev en Canon igen och jag är inte besviken. 70D tvärställd axelrem och jag är mycket gladare.
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 13:17
Hej,
Ja det får bli mindre och mindre i kameraväg. Den här får nog vara maxstorlek.
Ha en fin sommar
Bob och Ninni
Grattis, härlig kamera, jag nöjde mig med den vanliga Em1, men behövde bara betala 6600.- jag har inte så mycket nytta av snabb följande autofocus, igår fick jag dessutom min nya 12mm "black limited", sålde min gamla kromade, snacka om fåfänga...LO
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 13:19
Hej,
Den 12mm gluggen är jättebra. Lätt och smidig.
Ha en fin sommar
Bob
Trevligt med en ny kamera och grattis till att ha god tumme med bankkvinnan. För egen del så har jag inga planer på någon uppgradering till Panasonic GH5 och Olympus OM-D E-M1II, utan jag får nöja mig med min Lumix GX7 tills vidare. Bilderna på dunbollarna är jättefina.
Ha det gott/Stig
Svar från Bob Bovin 2017-06-29 17:18
Hej,
Hon har bra koll på mig.
Man måste inte byta kamera om man trivs med den man har.
Ha en fin sommar
Bob