SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4665. RFSU har köpt en bild av juniorplåtis

Ibland kan till och med en gammal gubbe vara till nytta?? –jo en internet redaktör hos RFSU undrade om de kunde använda en bild Bob tog 1958 i Linköping.

Naturligtvis ville de betala för användandet av bilden i en blogg på RFSU:s hemsida. Bilder togs för ett reportage om ungdomens mode i Tidningen Östgöten 1958. Bildreportaget publicerades inte i sin helhet i tidningen, men Bob visade bilderna i en blogg här.

RFSU redaktören hade funnit bilden i just den bloggen. Vi följder BLF prislista för försäljning av våra bilder och redaktören hade inga invändningar mot vårt pris, så juniorplåtis, nu seniorplåtis, skickade över den här bilden:

Mode promenaden i Linköping anno 1958

Användningen av bilden i RFSU:s blogg framgår här. Bob blev naturligtvis glad att bilden kom till användning i ett seriöst sammanhang. Deras blogg handlade om RFSU:s grundare Elise Ottesen Jensen och hennes verksamhet 1956. Hon kallade sig själv för Ottar och juniorplåtis på Östgöten träffade henne på en ungdomsgård i Linköping där hon höll föredrag 1959. Bilderna hamnade antagligen i Östgötens arkiv, som var en låda i fotoavdelningen. Jag minns Ottar som en liten äldre dam som gestikulerade mycket med sina händer, vilka väckte viss uppmärksamhet. Hon miste två fingrar vid en olycka i ungdomen i Norge och händerna var märkta av artros. Hennes fördrag var mycket engagerande och hon var vid den tiden en rikskändis inom kvinnors rätt och sexualundervisning. Hon blev 1959 medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. De flesta förstår inte vilken betydelse ett hedersdoktorat vid ett av landets toppuniversitet betydde vid den tiden och även idag. Det läggs ner ett seriöst utvärderings arbete före varje utnämning. Så Ottar betydde mycket i vårt samhälle vid den här tiden

En intressant tanke slog mig. Hon var född i Norge ungefär vid samma tid som min farfar Halvar Emilsson. Före andra världskriget bodde Ottar i Norge och hon var en känd syndikalist hela sitt liv och det var min farfar också. Han var ”flykting” i Norge i sin ungdom eftersom han vägrade göra militärtjänst i vårt land. Han var med och startade avdelningar i Norge för syndikalister. Hon deltog i en större kongress i Trondheim vid den tiden och man kan inte utesluta att han träffade Ottar.  

Bob fick lust att fixa till bilderna som tillhörde modereportaget 1958. Bilderna gjordes med en Hasselblad 1000F med normalobjektivet och utan att använda blixt. Det var nog därför bilderna aldrig blev ett stort reportage som redaktören hoppades, utan chef redaktören Danervall tyckte nog det var för modernt i sin tidning.

Mode paraden i Järnvägsparken i Linköping anno 1958

Inlagt 2024-04-14 01:17 | Läst 946 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka intressanta bilder! Speglar tiden väldigt bra.
Året 1958 var jag 14 år, och den senhösten stack jag till sjöss på Waleniusrederierna M/S Falstaff. Med det som minneshållpunkt, erinrar jag mig att Elsi Ottesen Jensen höll föredrag i Abrahamsbergsskolan för oss avgångselever någonstans under det gångna läsåret. Din beskrivning stämmer precis. En lite skrynklig mycket intensiv tant – så engagerad i sitt ämne att vi grabbar som trodde oss tuffa, blev påtagligt generade.
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 09:58
Hej Peter,
Tackar för kommentaren. Du verkar klivit in i vuxen värden direkt som sjöman. Likt jag som började på tidningen. Jösses vad de drev med smågrabben. Jag minns aldrig någon tonårstid.
Ottar var en intensiv och engagerande dam. Jag mötte henne som ung plåtis och va imponerad.
Ha det gott
Bob
Vilken bildskatt, Bob! Bilderna berättar med modet som tema om slutet av 50-talet. Grattis! Kul att Du kunde sälja någon av bilderna efter alla dessa år! Men "ränderna är kvar" i Din fotografering. Även i dag visar Dina gatubilder dagens mode! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 10:19
Hej Wolfgang,
Tack för din uppskattning. Det finns vissa likheter med de bilder jag tar idag. Jag satt på en bänk i parken för att mitt stöd skulle va bra att hålla Hasselbladaren. Slutartiden minns jag inte, men negativen är riktigt tunna.
Ha en fin söndag
Bob
Hej Bob
Fina nostalgiska bilder - gillas.
Också en trevlig läsvärd text.
Grattis till bildförsäljningen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 19:23
Hej Erik,
Tack för att du gillade bilderna och texten.
Det såg nog inte ut så i ditt land. Ni har en annan karaktär.
Ha det gott
Bob
En fin bildskatt från en svunnen tid!
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 19:25
Hej,
Det var tur att jag sparade negativen.
Ha det väl
Bob
Sakta skrider ungdomarna fram. Det tycks så i alla fall som om tempot var lite lugnare på den tiden. Inte så tvärsäkra utan mer sökande och nyfikna blickar. Bilderna uttrycker både harmoni och gemenskap. Gillar de två första bilderna bäst. Flickor där har en ungdomligare stil. Fint att se.
/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 19:27
Hej,
Vilken fin tolkningar du gör. Jag blir så glad och håller med.
Tack.
Ha det gott
Bob
Kul att få en gammal bild uppmärksammad på det sättet. Jag tycker det är väldigt intressant att titta på hur folk var klädda på de gamla bilder som ibland publiceras här och det här reportaget var ju verkligen modeinriktat. De såg ut att ha bekväma skor som mycket väl skulle fungera idag. Den randiga kappan på näst sista bilden skulle säkert kunna bli ett trendplagg, men sjalett känns väldigt gammalmodigt. Mycket trevligt inlägg!
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 19:32
Hej Lena,
Ja, det gladde mig mycket när RFSU hörde av sig.
Märkligt nog var jag intresserad av modefotografi redan då och redaktionen tog mig nog inte på allvar.
Jag hade inte något emot att ha blivit en modefotograf i London.
I stället för att köra elektronmikroskop, som jag då inte visste vad det var.
Tack för din uppskattning.
Ha det gott
Bob
Grattis till det! Och förnämliga bilder från en tid jag väl känner igen, roligt! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2024-04-14 19:35
Hej Björn,
Tackar för din uppskattning. Du vet ju facit för hur det var då.
Ha det gott
Bob