SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#228. Do not step on it!! –down under!! –eller ett heligt berg!!

Det är mitt ute i öknen!! –mitt i en hel kontinent!! –en stor knalle?? Den är helig mark för urinvånarna!! –så helst skall man inte kliva upp på det!! –men det är inte så lätt?? –för det är brant!!

Skall man besöka den här platsen så startar man vanligen med bil från Alice Sprins. Det är en stad starkt färgad av urinvånarna!! –de sitter ofta i den torra flodbädden och mediterar!! När man väl hyrt en bil har man en dryg 45 mil av körning genom en torr och röd öken. Det går timmer mellan man ser en bil!!—det är en avtagsväg?? Och här ligger en enkel bensinmack och kafé!! Och framförallt en toalett?? –elegant dekorerad utanpå med målningar om livet här ute. Då är man halvvägs och temperaturen går inte under fyrtio grader!! Man kör förbi flera magnifika platåberg innan man närmar sig det underliga limpliknade!! –solitära röda berget!! –Uluru!!

Framme i kvällningen sitter man på avstånd och ser solen gå ned. En busslast fransmän bullar upp med mat och massor av champagne!!  Assistent Ninni och jag har vatten över!! –lite mat från affären i turiststaden nära vid. Det är underbara färger i landskapet och många bilder knäpps.

Berget, nästan helt i grovkornig sandsten rik på röd fältspat, är 350 meter högt över marken och kör man runt så är det hela 9 km. Det ligger nästan helt isolerat, även om en liknande formation, The Olgas, ligger några mil bort. Det är ett extremt torrt klimat här, men just i närheten av berget finns en del träd.

Några skrevor i berget är också vattenfyllda och det finns källor i närheten så man kan förstå att aboriginerna ser detta som ett heligt berg. Berget som ger vatten.

Eftersom berget är heligt så vill urbefolkningen inte att man skall bestiga berget!! –men det vill ju turisterna. Det finns en mycket brant stig upp med räcken här och där!! –men det är ingen barnlek att ta sig upp!! Jag vände på en gång!! --när jag såg vad som väntade!! –men assisten Ninni hon travade på!! –tuff som vanligt när det gäller berg.

Hon kom upp på toppen och rapporterade att de blåste som tusan. Nästan varje år sker allvarliga olyckor och ofta dödsolyckor. Regeringen räknar med att snart förbjuda bestigning av berget. Omgivningarna är intressanta även nere på marken och man förstår att berget är ett Världsarv.

Inlagt 2011-12-14 07:35 | Läst 10581 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En plats som finns kvar på min lista över önskade resmål. Vet inte om jag skulle kunna låta bli att bestiga berget om jag var där. Det ser lockande ut och på bild ser det inte lika brant ut som det säkert är i verkligheten. Fast innan jag kommer dit så har de nog förbjudut bestigning, jag trodde att de redan var förbjudet.
Svar från Bob Bovin 2011-12-14 11:40
Det ligger förslag på stopp att bestiga. Det är nära 45% stigning på många ställen. För de spänstiga är det frestande att försöka.
Tack för din kommentar.
Mvh
Bob
Vilka fantastiska bilder! Första bilden blir min favorit idag...... den är helt otrolig!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2011-12-14 18:21
Va glad jag blir. Tack!
Det är en fantastisk plats.
Mvh
Bob
Så vackert! Himla skoj att få följa med på resan dit. Jag skulle nog inte heller ha gått upp på berget, mest beroende på att det är en helig plats för folket.
Den fina käll bilden ger ett hissnande intryck, mycket fin bild:)...bland de andra fina.
Svar från Bob Bovin 2011-12-14 19:52
Tack, så blir man glad ikväll.
Källan känns upp å ner. Men vad är upp och ner där nere?
Mvh
Bob