SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#23. Han flög bergtagna till glaciärer??!! –eller hur jag nästan blev av med min assistent!!

Vi hoppade in i det röda K2 planet för att flyga upp till den amerikanska kontinentens högsta topp Mount McKinley!! Jag har proviant och tält för flera dagar!!  --- om vi fastnar i en snöstorm????! – sa den gråhårige piloten!! Snöstom??? --- dä va minst 30 garder + på startbanan. De bar iväg i det enmotoriga planet, ut över Alaskas skogsklädda vidder. Vindlande floder och lågt ljus. Efter någon timme började vi komma in över glaciärernas endmoräner! ----in mot mot snöklädda bergsryggar. Vi passerar några prickar i snön,?? --basläger!!?? –mitt på en glaciär!! Här är min vanliga landningsbana??? –piloten röst raspade till i headsettet!! Här låg bergsklättrarna och väntade på attack mot toppen, den högsta!! Vi skulle flyga runt toppen!! --- men fick korta av på grund av hårt väder!!!! Piloten drog på mot toppen och en av dess glaciärtungor, och tog en vid sväng, --- mycket när en bergsvägg!!! --- kunde nästa ta på den!, --huu jag som är flygrädd!! Han flög ned mot en glaciär!! -- och satte ned planets skidor???  --i mot lut, för att få stopp på planet. Solen sken starkt, --och min assistent Ninni hade bara ögonen för piloten?

Ninni med pilot i Mount McKinley 2004, Canon EOS 350D, f/2,8 17-35mm L

Efter att ha vandrat en stund på glaciären, --se upp för sprickorna!!!! Startade vi i utförslut för att få upp fart för lyft!!! Kalas!! --det gick bra – ut genom en smal passage mellan bergsväggarna!! Ja tyckte --- han luta planet!!! Att flyga ut över de smältande glaciärerna på låg höjd, så att man kan se de små klarblå smältsjöarna!! -- hör till de fantastiska fotoupplevelserna i livet.

Smältande glaciär på Mount McKinley, 2004. Canon EOS 350D, f/4-5,6 100-400 mm L

Landningen på Talkeetna flygplats gick fint och efter all spänning behövde man en drink i baren på hotellet den kvällen. Döm om vår förvåning när piloten också satt där med en drink i handen. Han berättade att han var uppfödd i en flygskola i Florida och han hade flugit hela sitt liv. Efter pension hade han flyttat till Alaska!! --och flög sedan flera år bergsbestigare till glaciärbaslägret. De glaningarna vill flyga dit i vilket väder som helt och man får landa ofta utan sikt!!, --sen kan man bli fast där i flera dar?? Men pengar tjänar man!!  ---de betalar bra bergsbestigarna!! Han berättade att det var bara ett handfull piloter i hela värden som hade sertifikat att landa på glaciärer på hög höjd i bergen. Dålig lyftkraft!!! Han underhöll oss hela kvällen, kunde blivit en bok!!! Han var skild och singel med eget hus!! Jag såg hur ögonen på assistent Ninni lyste upp!!!!!????

Inlagt 2011-04-26 08:07 | Läst 12284 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant berättelse.
Gillar bilden på smältsjöarna.
Svar från Bob Bovin 2011-04-27 07:47
Tack!
Alaskas natur är mycket varierande och väl värd att besöka för en fotograf