SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#233. Vilken fin insekt!! –å så dök det upp en gepard!!

Naturfoto är en fråga om det avgörande ögonblicket!! –det gäller att alltid vara beredd på det oväntade!! Då finns det inte tid för fokusering!! –då gäller det att ha autofokus!! –gamla trötta händer och ögon hinner inte med!!

Vi hade inte sett någon gepard ännu på vår tur i Serengeti. Chaffisen, som var en utmärkt ”wild spotter”!! --hade på känn att de skulle möjligen finnas gepard nära en liten bäck. Det var mitt på dagen!! --och varmt, så djuren dricker vatten till lunch!! Chaffisen stängde av motorn!! –det blev tyst och vi spanade. Det var grönt och fint nära vattnet!! –jag såg en sländeliknande  insekt på ett strå!! –kunde bli en bra bild. Man går inte ut ur bilen när det är högt gräs!! --så det blev fokusering på långt håll med Canon 20D och EF100-400 mm zoomen. Plötsligt dyker ett större djur upp bakom gräset!! –å det är bara att trycka av!!

Serengeti 2005. Gepard och insekt. Garanterat wild och oklonad!!

En skrämd insekt och en törstig gepard på samma bild!! --gladde mig.

Geparden smög sedan omkring i gräset och gjorde utfall mot små antiloper!! --men vi såg ingen fällning av byte!! De lyckas ju fånga byte ungefär en gång av tio!! Geparden är ett otroligt graciöst djur när det hoppar och springer!!

Gepard på språng. Serengeti 2005.

Observera att pälsen i de mörka prickarna har längre hår!!

Inlagt 2011-12-19 07:07 | Läst 11102 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Stiligt djur och snyggt språng. Då jag var i afrika såg vi gepard endast en gång och den var så slö så gnuerna flyttade sig inte ens när den kom smygandes. Sedan vandrade den iväg i solnedgången. Grattis till byte av motiv.
Tack!
Man är beroende av en bra guide för att hitta rätt tillfälle.
Mvh
Bob