SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#242. Ribban är satt så högt!! –att det leder till fusk??

Hur skall man väcka uppmärksamhet?? –i det enorma bildbruset vi lever i!! När det gäller naturfilm sätter BBC ribban mycket högt!! Hur skall man livnära sig på naturfilm då?? Går det??

Den professionella naturfotografin är mycket konkurrensutsatt. Det betyder att skall man tjäna pengar inom denna sektor av fotografin så måste man satsa stora resurser för att tränga genom informationsbruset. Det vet BBC, som producerar mycket imponerande filmer för TV. De bäst utbildade fotograferna och den senaste kameratekniken utnyttjas. England har ju ett av de få universiteten i världen, Bristol, som utbildar naturvetenskapliga fotografer. En viktig källa för BBC, som också är pressade att sälja sina filmer internationellt över hela världen. De är så hårt pressade att även de tummar på informationen om hur de har tagit bilderna.

När man såg bilderna av isbjörnsungarna i snögrottan, strax efter födelsen, blev man lite undrande?? Var detta möjligt?? Nä det var det inte, utan BBC hade spelat in scenen i en grotta på ett zoo i Tyskland!!  Kolla här!! När stora aktörer som BBC tummar på informationen så undrar man vad pengajakten kan få andra att göra?? Vi har ju under året sett att även små aktörer kan hamna i trångmål!!

Det är svårt att komma från dessa snesteg i en så totalt kommersiellt styrd marknad!! Men man kan ju hoppas att amatörerna som försöker fotografera naturen kan hålla sig från fusket!! De är ju inte tvungna att betala räkningarna med publicerade bilder. Min erfarenhet är att amatörer inom naturfoto är mycket duktiga och det betyder att de kan spela en stor roll i framtiden. Just för att de informera om miljöförändringarna i naturen!!

Kanske vi skall sänka kraven en aning på naturbilder och glädjas åt även lite enklare och informativa och trevliga bilder!!

Här är mitt försök till några bilder, i denna anda!!

Isbjörn i Hinlopen, Svalbard.

Ekorren letar mat i Riddarhyttan den 26/12 2011.

Jag blev så glad när det dök upp en svartmes bland alla talgoxar och blåmesar vid fågelmaten igår.

Inlagt 2011-12-28 06:31 | Läst 7297 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder Bob! Gillar den sista! Som om dom tävlade i färg vs. svart-vitt!
Ha en fin dag!
Svar från Bob Bovin 2011-12-28 16:31
Tack Heléne!
Kul jämförelse du ser.
Efter 8 timmar i bilen är det inte så fin dag, men tack för omtanken.
Ha en fin kväll!
Mvh
Bob
Hej Bob!

Jag reagerade på de engelska artiklarna om BBC´s fusk när det presenterades.
Det var väldigt nära att jag skulle skriva om det, men så tänkte jag en gång till och kom fram till att BBC ändå gjort rätt.

Henrik Ekman, ansvarig inköpare av natur och vetenskapsprogram på SVT har skrivit en artikel i frågan som jag tycker är bra och jag håller med Henrik till fullo i denna känsliga fråga.: http://svt.se/2.173696/1.2657738/har_bbc_fuskat_copy

När det gäller naturfoto överlag håller jag med dig, och hoppas vi aldrig mer behöver se bilder där man "lånat" andras bilder och sedan klipp och klistrat ihop egna...

Dina bilder är fina, jag blir lite avis på isbjörnsbilden, hoppas det blir tillfälle någon gång i livet att få se en nalle i det fria.

God fortsättning /Lasse
Svar från Bob Bovin 2011-12-28 16:33
Tack för din ingående kommentar med länk!
Plåta isbjörn är en upplevelse att se fram mot.
God fortsättning själv.
Mvh
Bob