SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#243. Bildperfektionismens problem?? –eller ett gammalt foto berättar!!

Perfekta bilder!! –skarpa, välkomponerade, innehållsrika!! –gripande, skräckinjagande, vackra, engagerande?? Så måste det vara?? För att det skall bli riktig konst eller dokumentation!!

Nä!! --så behöver det inte alltid vara!! –även om det kanske är eftersträvansvärt??  Det ger kanske bäst intryck då?? Det blir kanske det som ger de stora pengarna i framtiden?? –å det är väl det viktigaste??

Jag var i Bergslagen i julhelgen och levde med nutiden, dvs barnbarnen. Men så blev vi bjudna på kokekaffe och fin fint doppa och därefter glögg. En helstund med fina vänner som intresserar sig för bygden. De hade tagit hand om några gamla fotoalbum från Eve Östbergs familj. Eve var eminent dokumentär fotograf av byden. I ett av albumen fanns en gammal bild som väckte mitt intresse.

August Bovin vid sin kolmila, ungefär 1910-1920.

Kopian var ganska suddig och inte perfekt kopierad av fotograf Evert Jansson. Bilden visade en äldre bonde med knävelborrar, skägg och hatt vid sin mila. En gissning är att han är sådär 50-60 år gammal. Troligen är milan under uppbyggnad och man ser stegen, uthuggen i en stam, lutad mot milan. Det kan vara August Bovin född 1860 och död 1933. Han var bror till min farmors far Axel Bovin. Det finns dock fler August Bovin vid den här tiden i Skinnskattebergs kommun, så jag kan inte vara helt säker. Troligen är detta August i Kopparbo, Riddarhyttan. Många av arrendebönderna måste leverera träkol till Lienshyttan och August var säkert inget undantag.

En gammal suddig bild kan berätta en del och i sig vara ett fint dokument.

Tack Kalle, Monia och Anders för kaffet och bilden i albumet. Den gav en liten inblick i min historia.

Inlagt 2011-12-29 07:35 | Läst 6886 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig läsning. Gillar också bilden starkt. Frågan är om det är de mest teknisk perfekta bilderna som vi kommer ihåg. En perfekt bild kan vara väldigt tråkig. Vi bombaderas med tusentals perfekta bilder varje dag, kanske därför appapr som Hipstamatic blivit så populära?
Svar från Bob Bovin 2011-12-29 15:07
Tack! En bild kan berätta mycket och man får vara glad för det.
Medvetet minskande av kvaliteten är jag tveksam till. Det kan dock föra till en grad av artisteri, ibland.
Mvh
Bob
Nja, jag vet inte om jag håller med dig här. Bilden du visar hade ju knappast varit mindre värd som berättelse om den hade varit perfekt tagen?

Det är väl snarare så att tack vare att den är så gammal och historierik så blir den bra trots att den inte är tekniskt perfekt.
Svar från Bob Bovin 2011-12-29 15:10
Den här bilden är ju nästan hundra år och berättar därför hur livet var då. Det finns dock bilder från den här tiden som är tekniskt perfekta och då kan man ju se mer detaljer.
Jag är tveksam om milan är under byggnad, men så är nog fallet.

Tack för din kommentar
Mvh
Bob
Dokumentation är fotografiets viktigaste funktion. Trevlig bild och fin i all sin ofullkomlighet.
Svar från Bob Bovin 2011-12-29 15:12
Jag håller med dig. Dokumentation är viktig, sedan kommer dekoration.
Kul att du gillar bilden. Hade varit bra om Evert Jansson hade sett det.
Mvh
Bob