SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#249. Presshistoria!! –Tidningen Östgöten?? –på första siden 1958!!

Hektiskt morgonmöte hos redaktionssekreteraren. Vilken nyhet skulle man satsa på för första sidan? Måste va rykande färskt, och ha tydlig lokal förankring. Genierna kom fram till att det var en kille som fått 4H-pris på landet!

Fotoavdelningen på Östgöten var naturligtvis inte inblandad i planeringen för dagen, vi förväntades knappast kunna läsa. Speciellt inte juniorplåtis, som var ensam på avdelningen för dagen. Han putsade på Rolleiflexen och försökte ladda det gamla Braun blixtaggregatet. Det eländet, som alltid var tomt på destvatten!!

In rusar reportern Inga-Maj och ville ha en fotograf för att komma ut på landet till en bondgård. Alla fotografer vid den här tiden förväntades ha körkort!! Dock inte juniorplåtis, han var 15 år och visste knappt vad körkort var. Det letades dock reda på en vaktmästare som kunde köra oss ut på landet!!

Det skulle bli stort reportage om 4 H-verksamheten i Östergötland, som samlade 500 aktiva ungdomar. En ung grabb hade fött upp femton gäss på en gård och hade fått pris från 4 H.

Djuruppfödaren Karl-Axel Jonsson med några gäss.

Juniorplåtis hade lite erfarenhet av bondgårdar och var rädd för kor, men vågade gå framför gässen, så att en blyg Karl-Axel kom med på bilden. Den bilden landade på första sidan samma dag, efter en heroisk insats från juniorplåtis i mörkrummet. Snabbframkallning av Tri-X rullen och våtkopiering. Sedan beskärning så att den gamla Volvon i bakgrunden och plogen till höger kom bort. Jag var färdig före Inga-Maj, som skrev pekfingervals på skrivmaskinen.

Idag är det annorlunda?? –ett mord hamnar knappast på första sidan!! Utan det får bli en kändis som bantat 15 kilo!!

Inlagt 2012-01-04 07:17 | Läst 7453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Frejdigt reportage, Bob! Finaste grejerna på fotoavdelningen också. Rolleiflexen, menar jag.
Svar från Bob Bovin 2012-01-04 09:27
Tack. Flexen hade alla på landet på den tiden. Det fanns två på avdelningen. Jag skaffade en egen begagnad Bladare 1000F som jag hade på freelance jobben, senare.
Mvh
Bob
Hej Bob!Då var vi unga och nyfikna på livet,jag hade också en 1000F men den var svår att hantera när man var ute i svängen,men det blev bra bilder som du visar upp....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-04 12:39
Så här långt efter tycker jag nog att Hasselbladaren var mer lättarbetad än Rolleiflexen. För sportbilder var en bättre.
Mvh
Bob