SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2515. Smygande gatufoto?? –eller får man hålla kameran hur man vill??

Om nu gatufoto skulle vara en tänkbar konstform?? –så borde den ju speglas av de fria konsternas regellöshet?? Så är nog fallet?? –likafullt framföres personliga synpunkter?? –om hur den skall verka??

Såväl välrenommerade fotografer som mindre uppskattade bildpoliser?? --framför åsikten att man får inte smygfotografera?? –det kan tas illa upp?? Att smyga anses inte va ”fint”?? –även om det framhålles att gatufoto inte innefattar arrangerade bilder av vardagslivet i gatan??

Det finns en motsägelse i den här situationen?? –skall man obemärkt  ta bilden, så att personerna inte hinner ”smila” upp sig?? –och sedan ge sig till känna och snacka om bilden?? Detta händer ju, men är ganska ovanligt. Oavsett var man håller kameran så märker de flesta inte att man tar en bild? I dagens samhälle med allt ”mobilfoto” lägger folk mindre och mindre märke till att någon tar en bild?? För gatufotografen är det bra.

Så smygfoto kan ske med kameran både högt och lågt??

Smygfoto i Lund anno 2018-04-27

Var och en får naturligtvis ha sin personliga åsikt om smygfoto och om hur man skall hålla kameran?? Det är helt egalt?? –bara det att seniorplåtis struntar helt i dessa regler och fortsätter att plåta på sitt sätt??

Går man tillbaka och kollar på gamla tiders framstående ”street photographers” så har de hållit kamera lite som de har velat??

Inlagt 2018-05-11 07:49 | Läst 1530 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Många kritiserar nog det fotande dom själva inte kan eller vågar! "Det finns regler!" ;) Men det är som du säger, att fånga ett ögonblick kan kräva ett visst mått av osynlighet! För i många fall, då du tar upp kameran och siktar på motivet, händer det saker som förändrar det du ville fånga!
Och det e sedan ändå den tagna bilden som ger betyget!
Vare sig den e "smygfotad" eller fotad på "rätt sätt"!
/B
Svar från Bob Bovin 2018-05-11 09:44
Hej,
Många kritiker är bara kritiker och inte bra kritiker eller fotografer. Speciellt tycks det vara fallet inom fotografi. Inom andra konstarter finns det bra kunnande.
Jag fortsätter nog att smygplåta människor och djur. Vi brukar ju inte fråga däggdjur?
Klapp till Roffe
Bob
Svårt att säga emot dig här! Tycker själv att 'gatubilder' oftast blir bäst när motiven är helt opåverkade av mig som fotograf! 'Flugan på väggen'.. ungefär! Håller med Ingemar Bergman som lär ha sagt att "kameran ser människors själ", som citerades i P1-morgon tidigare i morse.. Att då människors ansikten ses/fotas opåverkade av mig som fotograf ger ett 'ärligare' intryck av den människan, tycker jag rent subjektivt så klart.. Gillar andra bilden här lite extra, fin spegling i de nu så moderna 'raka glasen'..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-05-11 11:26
Hej,
Vi delar åsikt uppenbarligen. Om bilden har en humoristisk dragning så blir jag glad. Här har jag inte lyckats så bra.
Ha det gott
Bob
Hej
Jag tycker man kan strunta i bildpoliserna, har fått för mig att de är särskilt frekventa just inom "gatufoto". Kanske beror det på att genren är lite luddig i kanterna, svår att definiera. Den titel du ofta ger dig själv "flanörfotograf" låter bättre, tycker jag. Inte mindre ambitiös, men mindre pretentiös. Det är resultatet som räknas.
Svar från Bob Bovin 2018-05-11 13:12
Hej,
Du har rätt gatufoto är ett luddigt begrepp. Urbant levene kunde va bättre. Flanörfotografen är en som söker avkoppling och det är viktigt.
Ha det gott
Bob
jag intervjuade en gång en internationellt känd gatufotograf om hur han fotograferade och fick svaret "jag smygfotograferar om det krävs för att fånga bilden".

Jag har samma inställning själv. Smygfoto är inte mitt förstahandsval eftersom det blir svårare att komponera, men ibland är smygfoto det enda sättet att fånga situationen.
Svar från Bob Bovin 2018-05-13 08:16
Hej Magnus,
Det ligger mycket i det. Situationen styr fotografens metod.
Personligen hinner jag inte så ofta att komponera.
Nu är det snart Karnevalen i Lund och då behöver man inte smyga.
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni