SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2559. Antarktis smälter!!

Växthustvivlarna framför ofta synpunkten att isen i Antarktis växer?? –som ett argument för att växthuseffekten är en bluff?? Men satellitbilder visar att Antarktis totalt sett smälter.

Den senaste sammanställningen av vetenskapsrapporter i Nature visar tydligt att Antarktis i stort har minskat, i perioden 1992-2017, med 2000 Gt (gigaton). I mer detalj är det en svag minskning i mitten av ismassan (<200 Gt), medan den östra delen av kusten är konstant. Den stora förlusten av glaciäris är på västsidan med 1800 Gt.

Kejsarpingvinerna har inkallat ett råd för att dryfta isförlusterna

Skillnaden i smältningsprocessen beror på havsströmmarnas olika temperatur?? –och den Antarktiska halvön ger mer attackmöjlighet för strömmarna.

Om hela ismassan på Antarktis skulle smälta, vilket inte skett under de senaste 1000000 åren, så skulle havsnivån stiga med 50 m!! Vi skulle få strandtomt här i södra delen av den lilla akademiska bondbyn i syd!!

Hur kan man veta detta?? –jo forskarna studerar isborrkärnor i Antarktis som täcker kontinuerligt de senaste 800 000 åren!! Det finns is som är mer än en miljon år!! Det framgår att temperaturen varierar 6 till13 C. Man kan tydligt identifiera de naturliga variationerna av temperaturen beroende på planeternas olika lägen. Dessa naturliga cykler är 100 000 år!! Det är också tydligt hur variationen följer kurvorna för variationen av koldioxid och dammpartiklarna (aerosolerna) i atmosfären!!

I framtiden kommer man att kunna ta upp iskärnor som täcker upp till 2 miljoner år tillbaka. Många av frågetecknen angående växthuseffekten kommer att lösas från dessa forskningsområden.

Kan du göra något för att rädda framtiden för våra kommande generationer?? –ja du kan sluta elda upp det fossila kolet!!

Inlagt 2018-06-24 07:51 | Läst 6218 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant! Och visst finns det all anledning till oro, det är helt uppenbart! Men hur ska folk vilja ändra på sitt leverne, kanske speciellt i länder med stor befolkning och som snabbt vill ha minst lika hög levnadsstandard som vi i 'väst'.. Vem orkar, kan, vill, och klarar att bestämma och sedan övervaka detta..? Vacker bild!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-06-24 13:29
Hej,
Jag tror det rör sig i rätt riktning. Danmark har snart 50% elförsörjning från vindkraft. Elbilarna kommer med rask takt till marknaden.
Ha det bra
Bob
ehrsa 2018-06-24 15:13
Vindkraft är nog bra, men om det inte blåser.. I Sverige när det är som kallast vintertid (klart och vindstilla) så brukar det inte blåsa alls.. då när det egentligen behövs mest el.. det är komplicerat!
Hälsn!
Alla vill rädda miljön, nästan i alla fall, men att dra ner på sin egen konsumtion, det e en annan sak!
Det skall dom andra göra först! ;) :)
/B
Svar från Bob Bovin 2018-06-25 23:02
He,
Tyvärr ser du att vara bilden.
Klapp
Bob