SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2564. Kemiska föreningen i Lund firar 150-år-jubileum

Året 1868 bildade professor Carl Wilhelm Blomstrand den kemiska föreningen i Lund. Han var professor i Kemi och Mineralogi och kom från ganska enkla förhållanden till studier i Lund.

Han var framför allt känd för sina noggranna analyser av mineral. Prov från hela Europa skickades till honom, fram för allt från den norska professorn Brögger. Han var med på den svenska expedition till Spetsbergen 1861. Flera spår finns efter honom ännu idag, så som Blomstrandöya, Blomstrandglaciären.

Den nuvarande kemiska föreningen i Lund är medlem i Svenska Kemistsamfundet och Lund anordnar flera kemiska föredrag per termin, och dessa är öppna för allmänheten. Höjdpunkten är den årliga Nobelföreläsningen av någon av vinnarna av Nobelpriset.

Seniorplåtis var ordförande under tre år i början av 90-talet. Ordföranden är inte så viktig, utan det är det så kallade sexmästeriet, som anordnar eftersitsarna med tre rätters middag!! Under min tid var doktoranden Anna Carlsson chef för sexmästeriet. Det laget lagade maten på Kemicentrum, å det var rena mästerverken!! Till detta dracks egenkryddade bränneviner!! Detta är preskriberade händelser som inte kan sättas i tryck?? Det var en tid av akademiskt nöje, okänt annorstädes!!

Årets 150-års-jubileumsmiddag inhystes hos proffs i det mystiska Hypoteket. En utsökt tre rätters middag intogs och Pastor Blomstrand i Dalby, femte generationen efter professor Blomstrand höll ett lysande tal om grundaren av föreningen. Jesper Spexarna spelade upp ett spex som skrevs för kemiska föreningen årsmöte för mer än 100 år sedan?? Spexet hette ”Det försvunna grundämnet”!! Lysande framfört med delvis nyskriven musik??

Bilder från festligheterna:

150-års-jubileumsmiddag för Kemiska föreningen i Lund anno 2018-06-18

Inlagt 2018-06-29 07:31 | Läst 5823 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?