SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#264. Ungdomsstilen på high-50-talet!! –eller så här såg vi ut!!

Ungdomens mode var en stor sak redan på femtiotalet. Rockmusiken explodera in i ungdomarna redan 1955! Idealen skiftade snabbt också vad gällde klädseln både för pojkar och flickor.
Jag hörde Bill Haleys svängiga låt Rock around the clock medan jag försökte spela ishockey på Bofors konstfrysta bana. Den grep direkt och en ny tideräkning började. Några år senare var jag juniorplåtis på Östgöten. Jag kan inte säga att tidningen följde med sin tid och hade moderna reportage om ungdomar. Det var ett gubbvälde. När Elvis Presleys film Jailhouse Rock kom upp på biograferna, vem tror ni man skickade att recensera den. Jo, juniorplåtis!!
Det fanns en yngre reporter Inga-Maj, och hon gjorde så gott hon kunde och skrev lite om ungt mode. Hon skickade ut mig på kvällen för att fånga på bilder!! –som hon sa?? --hur ungdomar klädde sig?? Det fanns på den här tiden ett ungdomsströg i Linköping. Parken upp från Centralstationen blev populärt för att skåda flickor!!
Jag försökte med Hasselbladaren och normalobjektiv, för det var ganska ljusstarkt. Jag förlängde framkallningstiden för att slippa blixtbilder!! Jag tog en hel del bilder flera kvällar och gav dem till redaktören. Jag tror inte att redaktionssekreteraren Stig Dannewall var speciellt intresserad av dessa ungdomsreportage. Men Inga-Maj använde en del bilder för att visa hur ungdomar såg ut då. För det visste nog inte läsaren av Östgöten på den tiden.
Här kommer några bilder.

 

 

 

Inlagt 2012-01-19 07:44 | Läst 10893 ggr. | Permalink

"Att flickorna var skönare förr vete fåglarna om jag håller med om. :) Men bilderna är väldigt intressanta även för oss som inte fanns på femtiotalet. Kul att se detaljer i modet som följt med och annat som man aldrig ser idag. Killen med skinnpajen skulle man kunna hitta vilken dag som helst i nutida Stockholm. Det blir även lättare att förstå varför tanterna idag klär sig som de gör ibland med sina kappor och schalar. Tack för att du delat med dig Bob!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bob! Nog var fickorna skönare för.Jag har aldrig varit i Linköping,är den lika skön parken i dag?
Det blev bra bilder!
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 08:54
Tack Rolf!
Det är helt klart det var bättre förr.
Var är tidsmaskinen?
Mvh
Bob
Hej Bob. Härliga bilder och kul att läsa dina minnen om hur det var på den tiden när jag föddes!
Mvh Börje
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 08:56
Tack Börje!
En del minnen sitter kvar, speciellt de som finns på negativ.
Då kan du se hur dins föräldrar såg ut. Fin tid de levde i.
Mvh
Bob
Hej Bob!
Som vanligt trevliga bilder från 50-talets Linköping, och det som slår mig är alla de beväringar som fanns då på Linköpings gator. Ibland så var dom inte så populära, dom tog ju våra tjejer. Järnvägsparken var ett riktigt fint promenadställe med "Lampes fik" på hörnet av Snickaregatan. Järnvägsparken finns kvar än idag och ser nästan lika ut som tidigare. Dock så är det inte samma promenadstråk idag, ungdomarna idag väljer Ågatan istället bland alla barer och nattklubbar.
På den tiden gällde det också att utmärka sig på vilken idol man höll av. Elvis eller Tommy. Elvisfantasterna hade skinnpaj och nervikta gummistövlar, Tommyfantasterna var mer diskreta. Själv hade jag mina sympatier hos Elvis.
Alltid kul att läsa dina upplevelser som "juniorplåtis" på Östgöten samt få en tillbakablick på 50-talets Linköping

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 09:02
Tack Rolf!
Du kompletterar mina Linköpingsbloggar på ett utmärkt sätt. Du har bättre minne än jag har.
Assistent Ninni, jag hitta henne i Örebro, gladdes åt att du var Elvisfan, som hon.
Ha det bra!
Bob
Härliga bilder !
tycker en som fortfarande bor i närheten av bofors rinken.
Mvh Tord
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 10:08
Tack Tord!
Boforsrinken är väl under tak idag. Då var den utomhus. Korvgubben hade god korv, men man frös om fötterna.
Mvh
Bob
Underbart tidsdokument!
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 10:09
Tack Magnus!
Roligt att en ung fotograf gillar tidsdokument.
Mvh
Bob
Mycket vackra bilder och motiv!
//Ewa
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 10:24
Tack Ewa!
Nu blir jag glad hela dan.
Mvh
Bob
Jag kommer ihåg att min kusin, som var några år äldre än jag, frågade mig om jag gillade Tommy eller Elvis och att jag inte förstod frågan för att jag inte visste vilka de var. Men jag hade ju inte ens börjat skolan 1955.
Svar från Bob Bovin 2012-01-19 12:12
Jag stod neutral. En juniorplåtis var ju tvungen att spela vuxen.
Mvh
Bob
Ja, ibland tycker man allt att man är född under fel tidsepok. Nog hade man finare och vackrare kläder förr i tiden, modet idag är inget vidare i jämförelse. Alla flickor på bilderna har kjol, det är en ovanlighet idag! Kul att se bilderna! Tjejerna må kanske se likadana ut idag men de har oftast mycket hårdare ansikten och hårdare drag. Många ser kalla och otrevliga ut. När man tittar på såna här gamla bilder slås man av hur mjuka och snälla de flesta ser ut. Troligtvis speglar deras utseende även personligheten.
Svar från Bob Bovin 2012-01-25 14:15
Tack Melody!
Det var fint skrivit. Det ligger mycke i vad du säger. Dagens ungdom har kanske en hårdare vardag. De speglar tidens andra. Det var hårt att vara ungdom då också. Tänk på atombomben, som hängde lös då.
Mvh
Bob