SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2657. Isbjörnens matdilemma?? –och i högsta grad vårt??

PFAS?? –vad är det?? –jo det är mer än fyra tusen olika kemiska föreningar som vi kemister framställt de senaste sextio åren?? Som kemist skäms jag?? –ty dessa perfluoroktansulfonsyror är ytaktiva ämnen och farliga??

De är mycket stabila ämnen som finns i vår dagliga omgivning och vårt dricksvatten!! Experiment på möss visar att de är mycket farliga?? –och påverkar fortplantningsförmågan hos däggdjur?? De är också cancerogena. De kanske kan vara en förklaring till varför männen på klotet har färre spermier idag än förr??

Dessa kemiska föreningar är idag spridda över hela klotet. Sålunda kan man finna PFAS i isbjörnarna i Barents hav. Isbjörnar som finner sin föda närmare den ryska kusten har högre halt än de som äter sälar närmare iskanten mot nordpolen?? Detta rapporteras av forskare i Norge??

 Så om seniorplåtis skulle äta säl så skulle jag jaga nära nordpolen:

Isbjörn äter säl på nordsidan av Svalbard

Vi svenskar har inte en chans att undvika detta PFAS?? –vi dricker det varje dag från kranen i köket!!

Inlagt 2018-09-30 07:36 | Läst 4372 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Försök på möss visar att människan är oerhört sexuellt aktiv, och tycker mycket om ost.

Skämt åsido. Om vi drar av 50% av larmrapporterna rörande PFAS är det illa nog. Vi har som vanligt dålig koll på det vi gör. Utan att vara riktigt på det klara med effekterna av en produkt, använder vi den genast till rena struntändamålen.
Svar från Bob Bovin 2018-09-30 10:29
Hej,
Helt säkert använder vi för mycket av dessa produkter. Många ytaktiva ämnen är luriga för de går in i kroppen på flera sätt, inte bara genom munnen.
Ha set bra
Bob
Ja, det här är väldigt otrevligt! Själv har jag jobbat som brandman här i Stockholm i 26 år, på varje brandbil finns ett antal hundra liter skumvätska som man använder vid brand i 'vätskor' (oftast drivmedel), och man övar med denna skumvätska titt som tätt också, man kan ju undra över hur höga värden man har av detta PFAS i sig eftersom detta brandsläckningsmedel anses som en stor utsläppskälla av detta gift.. Vid mindre skogsbränder så blandade vi ofta i lite skumvätska i släckvattnet för att minska på ytspänningen på vattnet så att det lättare trängde ner i jorden och släckte det som brann.. Nu är det 11 år sen jag slutade, men giftet finns väl kvar.. eller?
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2018-09-30 18:11
Hej,
Totalt är det ju många tusen kemiska föreningar, så du har ju hanterat några få. Du är nog inte värre däran än vi andra.
Ha det gott
Bob
Sorgligt är det med allt detta som inte ska finnas i naturen men finns där ändå.
Djuren kan inte välja och ingen har berättat för isbjörnarna att det är bättre nära nordpolen så därför är det färre isbjönar där än nära Svalbard.
Såg ett repotage på TV att det även påverkar lynnet på isbjörnarna.
Svar från Bob Bovin 2018-09-30 18:14
Hej,
Å allt har vi spridit ut där i naturen. Inget är naturligt.
Tyvärr vet ju inte isbjörnen att vi skitat ner. Det hjälper ju inte att hen äter upp oss, vi har det ju också.
Ha det gott
Bob
Är det så att vi dricker dessa perfluoroktansulfonsyror. Jag var på ett föredrag om vikten av vad där är i kranvatten jämfört med det vi köper på flaskor. Hon rekommenderade flaskvattnet från Lidl. Hur ser du på detta. Jonen påstår hon hade betalt för sin reklam men så kan det väl inte vara.

På onsdag kommer det en forskare från Lund till Hässleholm som skall föreläsa om klimatets påverkan enligt övriga forskare.

Det känns så bekymmersamt när jag tänker på alla våra barnbarn o barnbarnsbarn att de skall få ännu mer farliga ämnen i sig i framtiden.
Det är hemskt att isbjörnarna far så illa som du vet är verkligheten.

Ha fortsatt bra söndag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2018-09-30 18:17
Hej,
Ja, inte renar Lidel sitt vatten från PFAS. Du tvättar väl håret ofta, då kryper de in genom huden.
Det är bra att ni får info från forskningen i din stad. Hoppas många går och lyssnar.
Ha det bra med Jonen
Bob och Ninni