SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2807. Daido Moriyama den råa gatufotografen?? –Hasselbladspristagare 2019

Om du är intresserad av gatufotografi har du säkert stött på bilder av Daido Moriyama?? –hans kontrastrika svartvita teknik provocerar säkert många?? Det är det oskarpa och kompositionsfria bildernas konst?+

Bilderna ger nya provocerande tankar i den råa miljö som finns i storstaden Tokyo. Bilderna visar inga förskönande drag hos nattlivet.

Om du har varit i Japan så känner man faktiskt igen sig?? --och man förstår mer och mer av en del av Japan som turisten sällan ser. När man besöker Nippons rike så är det mycket man inte förstår?? –men Daidos bilder kan hjälpa dig att se det sanna Japan. En stor del av nattlivet i Japan styrs av Yakuza, den organiserade brottligheten!! De är inte intresserade av bråk och störande moment?? –så för en främling är det ganska säkert överallt i Japan.

Inspirerad av Darios bildstil har seniorplåtis under många år, ja, sedan 1981, gjort råa bilder från många besök i Nihon:

Utan titel

Inlagt 2019-03-13 07:37 | Läst 2980 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder som fångar intresset. Bild två och sista bilden fångar mig speciellt.Den känns väldigt direkt och på riktigt. Funderar på vad det är. Kanske skräpet påsarna , bilderna i bakgrunden som får mig att förstå att vi är på ett lite ruffigt ställe -tillsammans- med mannen i kostym.
Svar från Bob Bovin 2019-03-13 10:36
Hej,
Bild två är från lyxiga Ginza området, där man kan se att klyftorna mellan välbeställda och arbetslösa i det här landet är stora.
Bild fyra är från Shinjukus nöjeskvarter, dit ungdomar dras med mycke fylla och skräpig miljö.
Japan är som många länder idag både rent och skräpigt.
Ha det väl
Bob
Bob, jag tycker att Dina bilder här är bättre än hans :-)
Svar från Bob Bovin 2019-03-13 10:38
Hej,
Det gläder mig mycket. Jag har alltid tycket att det är svårt att fotografera i Japan. Det är så mycket man inte förstår och kan tolka. Kanske är det så att bilder av Japan måste tas och ses av japaner.
Ha det gott
Bob
Ja här har du fått till Moriyama-stil. Han är en av mina favoriter. Resor till Japan lär det inte bli. Jag har tagit beslutet att skippa flyget. Det var kul så länge det varade.
Bästa hälsningar Gunnar S
Svar från Bob Bovin 2019-03-13 10:46
Hej,
Tack för din vänlighet. Att nå Daidos stil är nog omöjligt och troligen inte att rekommendera. Det är bättre om man försöker hitta en egen dokumentär stil i sina berättelser.
Den hårda kopierings stilen här var ju vanlig på femtiotalet, då jag började fotografera och mina idoler fanns på tidskriften Se. Sedan kan man ju numera med Lightroom och Photoshop styra skannade negativ effektivare än på analoga tiden.
Ha det väl
Bob
Hej Bob. Egentligen är bilderna lite igensotade, men förmedlar därför spontanitet och närvaro. Gillas.
/Bengt H
Svar från Bob Bovin 2019-03-14 18:07
Hej,
Du har rätt. Det är sotigt och skall betona dysterheten i miljön och livet. Bilderna är också hårda som i gamla 50-talet. Hårt liv = hårda bilder.
Kämpa på med plåtandet
Bob