SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2822. Är fotografi död?? –å vem orsakade det??

Det kan kännas dystert?? –men fotografi definierad som i gamla tider?? –är nog starkt förändrad?? Se bara vad som händer med nyhetsfotografi i vårt land?? Få tidningsredaktioner har en fotoavdelning.

Men även den gammaldax fria fotografin?? –personifierad av Henri Cartier-Bresson, anses ha förändrats totalt genom den digitala kamerans utveckling??

Man skulle ju kunna tänka sig det omvända?? –det borde kunna öppna för små lätta kameror för fritänkande foto?? Det ledde i stället till selfie plåtande telefoner?? –med det enda kravet ”visa dig själv”!

Några anser att detta delvis beror på de stora kameratillverkarna själva?? –de gräver sin egen grav genom att tillverka allt mer komplicerade kameror?? Leica har genom jakten på pengar och överlevnad är på väg att skära av sin egen gren?? Läs om det här.

Kan du verkligen alla tekniska detaljer i din kamera och kan du använda dessa –seniorplåtis har inte kunnat det sedan länge!! Det framhålls att kameror är för komplicerade idag?? De unga tar till telefonen i stället??

Några flyr tillbaka till gamla analoga kameror för att söka den enkla friheten igen?? Seniorplåtis har skaffat två gamla Leica från 1932 och en ungdom sonen Jan har börjat använda sin mekaniska Olympus OM-3 Ti och köpte just en nyservad Olympus OM-1n MD med glugg för 1500 kr på ebay!!

Jans nyköpta analoga kamera

Seniorplåtis börjar längta tillbaka till den tiden då en Leica M2 med en Summicron 35/2 kunde ge en sådan här bilder i Paris:

Paris anno 1987

Seniorplåtis vet inte om domedagsprofeterna länkade till här har rätt?? –men en sak är säker och det är att kamerorna har blivit allt tyngre och komplicerade? Måste det vara så?

Inlagt 2019-03-28 07:34 | Läst 4785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du vet vad du skriver om.

Selfie-koncepetet är något som jag inte förstår nyttan med; var nyss i Rom och 90 procent av alla telefonkameror var riktade mot innehavaren - fullständigt onaturligt, men så är väl dessa telefonmänniskor inga fotografer heller.

Beträffande tekniken i moderna DSLR-kameror så väntar jag ännu på en avskalad modell för proffs, där en massa onödiga programalternativ för amatörer är bortplockade, där man bara kan exponera med manuella inställningar, som jag gör (också vid naturfoto), dvs väljer själv vilka inställningar jag vill ha.

Detta är en "long story", men slutar här.
- hawk
Svar från Bob Bovin 2019-03-28 14:05
Hej,
Ja det är märkligt att se hur huvudparten plåtar idag. Tror nästa japanerna var först.
Jag undrar om det kommer några sådana förenklade kameror av de komplicerade. Det är fint att vara komplicerad, vem vill va förenklad.
Ha det väl
Bob
Håller med dig! :) Jag visade också den här artikeln för några år sedan, och det blev ett himla liv! Så akta dig för å kritisera Leica! ;)

Men det här med att fylla kameror med en massa olika digitala funktioner, det gör man för att det går! Och sedan marknadsför man det hela, "du kommer att utveckla din egen personliga fotografi genom att välja dina personlig kamerainställning!" ;)

Å så skapar man ett antal olika bildbehandlingsprogram för bildbearbetningen efteråt! "Skapa dina egna personliga bilder!" ;)

De e mycket ego, personligt och selfie numera! :)

Och tycker avslutningen är bra!
" That was “Leica Photography.” It wasn’t about sharpness or resolution, or aspherical elements, or creamy bokeh or chromatic aberation or back focus or all the other nonsense we feel necessary to value when we fail to acknowledge the poverty of our vision."
B)
Svar från Bob Bovin 2019-03-28 14:08
Hej,
Det märkliga är att det leder till motsatsen, opersonliga bilder. Bilder utan eftertanke.
Avslutningen är det mesta i ett nötskal för den här frågan.
Nu får man ta sig en funderare på om det kommer något kul på lp.
Klapp
Bob
Hej Bob.
Den diskussion "tør" jeg slet ikke blande mig i :-) :-)
Men jeg nyder det sort hvide foto, som du viser her - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2019-03-28 16:22
Hej,
Tack. Man gör så gott man kan.
Ha det gott
Bob
Hej Bob. Håller med dig, varför alla inställningar!
Jag själv kom åt någon knapp, på en ny digitalkamera, och hittade knappt tillbaka. Jag tror jag höll på en timme. Till slut hittade jag i menyn återställ. Och fick börja om inställningarna som jag ville ha dom. Kameran hade så enormt med krångliga inställningar så jag sålde den.
Men tyvärr är det nog så att många vill ha ännu fler inställningar.

Ha det bra. Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2019-03-29 13:36
Hej,
Det var en talande story. Jag håller med dig. Jag kommer ofta fel i displayerna och hittar nästan aldrig tillbaka snabbt.
Men nu du har jag en gammal Leica som får plats i fickan och den har tre inställningar.
Ha det bra
Bob
bassa 2019-03-29 23:40
Jag gläds åt dej Bob. Jag vet att du vill använda dina gamla Leicor, att ta bilder med
och inte bara prova hur det funkar.
Ha det bra.
/Bengt H.