SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2824. Ja, se gamla gluggar de funkar än?? –lite dålig kontrast!!

Man tror ju ofta att man måste ha det senaste i kameraväg?? –eller för all del även när att gäller mycket annat också?? Det är säkert så att det underlättar i de flesta fall??

Det betyder dock inte att gamla grejer kan vara väl så användbara fortfarande?? En gammal vedspis är inte så dumt, när strömmen tryter?? En brunn med en handpump, kan ju va bra att ha när samhällsfunktionerna börjar missfungera?? Det är ju dock tveksamt om vi kommer att kunna använda kameror eller telefoner i svåra tider?? Det blir penna och papper som tar vid.

Många gamla grejer fungerar märkligt nog ganska bra även idag?? En rakhyvel eller rakkniv av gammalt slag går bra?? En gammal kamera funkar om du kan få tag i film!! Du kan framkalla i kaffe!!

En Leica anno 1932 med tidsenlig Elmar glugg

Om du vill ha ett snabbt svar idag?? –huruvida en sådant objektiv ”levererar” så kan du sätta den på en digitalkamera med ungefär samma upplösning som en film??

Elmar 5cm f3.5 från 1934 på en Panasonic GM5 med adapter

Tar man så lite bilder i alldaglig miljö med full glugg så blir det lite dålig kontrast, men i övrigt blir det ganska hyfsade bilder??

Här kommer en bild på min kompis Jan Eric och hans nya (=gamla Leica IIf med Elmar från 1950-talet) kamera. Skärpan ligger inte på kameran!!

Elmar 5cm @ f3,5 utan bildbehandling

För att visa hur man ställer skärpan tog Jan Eric en bild av mig:

Seniorplåtis porträtterad med Elmar @ f3.5

Riktar man kameran ut mot stan så ser man hur kort skärpedjupet är även med f3.5.

Panasonic GM5 med Leitz Elmar 5cm f3,5 @ 3,5

Naturligtvis kan man i dessa tider bildbehandla RAW filen från GM5 med hjälp av Lightroom så att både kontrast, färgbalans och skärpa blir den önskade.

Gamla gluggar är ganska billiga på ebay och man låter bli att köpa ”MINT” objektiv och samlar objekt. Den här Elmaren är köpt av Leica shop i Wien för 2 laxar. Har man tålamod kan man nog komma ned till 1 lax i pris.

Lycka till!

Inlagt 2019-03-30 07:25 | Läst 372 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, Bob! Kul att se även bilder tagna med kameran, inte bara bild på kamera! Du nämner dålig kontrast. Kan det inte vara så att man nuförtiden kräver mer kontrast? Förr ville man ha hela gråskalan. Och sedan beror det ju på framkallningen. Du får ju mer kontrast med längre tid i framkallningen. Med dessa gamla kameror, borde man kanske damma av zonsystemet?
Svar från Bob Bovin   2019-03-30 12:04
Hej,
Jo du har rätt. På den gamla film tiden så var man glad om man hade ett mjukt negativ att kopiera. Om man var klipsk att kunna zoon systemet väl så kunna man styra ganska väl hur man skulle framkalla filmen. Jag gick en kurs på Kursverksamheten med mycket skickliga lärare och sedan lusläste man Ansel Adams böcker. Idag vill jag inte krypa in i mörkrummet igen.

Men Lightroom är inte så dumt även för ett skannat negativ.

Ha det bra
Bob
Kul det här! Ni kanske skall ha en Leica-klubb i Kulturen? :)
/B

Ps. Hälsa till Jan Eric!
Svar från Bob Bovin   2019-03-30 12:07
Hej,
Skulle va kul om man fick ihop några fotointresserade som eran Tårta.

Skall hälsa till Jan Eric på måndag.

Klapp
Bob
Ärligt talat är resultatet inte så upphetsande, när kommer det roliga, hehe, lev väl, LO

Innehållskategorier