SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2860. Fotoauktion på Nalen??

Har du funderat på att skaffa begagnat?? –i stället för nytt?? –återbruk så att säga?? –av kamerautrustning?? Det finns många sätt att köpa gammalt?? –ett sätt är att gå på auktion.

LP Foto ordnar internationella auktioner två gånger per år?? –och skall du köpa gammalt så bör du kolla den här typen av försäljning?? Det är två saker som den här källan till prylar erbjuder?? –hyfsad till bra kvalitet och billiga priser?? För om du följer upp priser på kameror från hela världen på eBay.com och jämför dem med priserna på Nalen?? –så är det en tydlig prisskillnad till LP:s fördel. Du kan också ganska objekten på visningarna före.

Seniorplåtis var på Nalen för andra gången och det är kul att träffa flera intresserade, som t ex vännen Benganbus från fotosidan.se. Han är en trevlig och kunnig inom kamerateknik. Man stöter på nya bekantskaper, som samlaren av kameror och klockor tillrest från franska Rivieran. Han slog mig i en fight om en svart Canon 50/1.2 med skruvfattning. Han la utan att blinka 10 laxar på den, trots att den var lite sliten och hade olja på bändarlamellerna. Han köpte massor och var en glad typ, som ofta åkte till Japan.

Man kunde språka med ägaren av LP Foto Auktioner, Erik Mittag-Leffler. Han kunde berätta att han var släkt med grundaren av Mittag-Leffler institutet?? Det världsberömda institutet för matematik i Stockholm.

Seniorplåtis missade också två gamla Leica III och IIIc i fint skick?? --på grund av snålhet?? --men tog hem en Leica Super Angulon 21/4. Den var nästan "mint kondition" och vi kände förre ägaren som en samlare och vän.

Även om det här var en levande auktion med ett femtiotal åskådare?? –så var det massor med bud från hela världen (live over the net). Det var lite svårt att hänga med.

LP Foto auktion på Nalen anno 2019-04-27

Inlagt 2019-05-05 07:49 | Läst 1743 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fin liten LP rapport det här Bob! Och det va trevligt att ses igen! Och kul att du fick tag på Superangulonen!
Det här med telefonbud har vuxit mycket, tidigare, för ett tjugotal år sedan, så va det nå't budsamtal då och då, och det samtalet tog tid!
Fick med Ronny till LP, spännande och intressant sa han, så det blir nog fler gånger för honom!
Det här med prisfördelar hos LP, kan tycka att det e konstigt att inte fler upptäcker LP?
Men å andra sidan, det e ju bra! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 09:14
Hej,
Det är en viss spänning i auktioner. internet förvillar en hel del. Jag visste inte att det finns så inbitna samlare av kameror. Mötte ju en där från Sydfrankrike. Det är väl billigare att samla på kameror än Ferrari.
Det var kul att möta Ronny. Hälsa honom att nästa gång får vi ta en fika.

Klapp
Bob
ronny vervaart 2019-05-05 17:10
Trevligt möte,har varit sugen att kolla på tillställningen den var bra å jag sparade nog 40papp ;)
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 17:17
Hej Ronny,
Jag sparade också några papp, men förlorade (?) också några. Så det gick nog jämt upp.
Ha det gott
Bob
Följde budgivningen hemma, men då missar man helt den sociala biten; verkar ha varit en del bekanta ansikten där...

I år varken köpte eller sålde jag något (vid 77 års ålder börjar jag äntligen känna att jag har vad jag orkar släpa på....). En SuperAngulon hade nog varit rätt kul, men jag undrar om det går att montera dem på en digital M9 utan skador?
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 12:11
Hej,
Ja, den sociala delen är kul. Men skall man köpa ja då går datorn lika bra.
SA gluggen går bra att montera, men sensorn ger missfärg på båda kortsidorna.
Det går att ta bort i Lightroom, med lite jobb.
Ha det väl
Bob
cowboy 2019-05-05 12:44
Intressant att läsa en rapport om LP Fotos auktion.

Ken Rockwell skriver om detta objektiv och Leica M9 att “The M9's TTL meter can't work with this SUPER-ANGULON, and the M9's sensor can't cope with the SUPER-ANGULON's special optical design either.”
Jag tyder detta som att det går att montera objektivet och att exponera utan en mekanisk katastrof, men att ljusmätningen blir missvisande och att det blir dåligt rent optiskt.

På vår kommande fredagsfika i Lund 10/5 testar vi Bobs “nya” Super-Angulon 21/4 på min M240, det blir intressant. Känner jag Bob rätt så kommer en rapport om resultatet här i bloggen.
Benganbus 2019-05-05 13:08
Låter intressant och spännande vad gäller test på M240!
Jag stiger upp tidigt den 11/5! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 17:21
Hej igen Per,
Det finns en intressant artikel om SA 21/4 och Leica M10 här:
https://www.streetsilhouettes.com/home/2018/4/16/leica-21mm-f4-super-angulon-m

Hades gott
Bob
elgenper 2019-05-05 19:35
Tack för länken, Bob! Ska läsa den med intresse direkt efter middagen ikväll. Skulle färgskiftningarna vara ett problem har jag en Monochrom (som egentligen är favoriten...), som bör klara det. Får se hur det går; ser fram mot kommande bilder från din SA!
Trevlig blogg och fint reportage! Tillställningen i sig var säkert både se- och hörvärd, nästan så jag skulle vara intresserad av att vara med en gång trots att jag inte är så intresserad av prylarna, hälsningar/ Björn T
Benganbus 2019-05-05 15:48
Björn, man behöver inte sitta av hela tillställningen,
man kan gå ifrån å fika mitt i,
för det e en paus före Leica, eller ta en fika efteråt!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 17:12
Hej Björn,
Det är ibland spänning i budgivningen. Speciellt om man själv budar. Sedan stöter man på en del kul ”typer” där som man kan språka med. En trevlig intresserad sitter och för in varje slutbud i katalogen. Han kom ihåg mig sedan förra gången jag var där för några år sedan.
Så ta du en tur till nästa auktion i december. Kanske ses vi då.
Ha det gott
Bob
Svar från Bob Bovin 2019-05-05 17:15
Du Bengt vi glömde fikat den här gången. Det får inte upprepas.
/B