SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2900. Flanörens ultima kamera!! –Leica E + Super-Angulon 21/4

Det högteknologiska står högt i kurs idag?? –vi vill ha det mest effektiva verktygen i vardagen?? Tiden är begränsad?? --och vem vill lägga tid på gamla grejer??

Hela ekonomin i samhället drivs av konsumtion?? –och behöver att just du alltid köper det senaste?? Även om du inte behöver det eller ens begriper hur det fungerar!!

Vedspisen i köket fungerar ju mycket enklare?? –än den datoriserade hällen under ventilationskåpan?? Lika dant är det med kameramarknaden?? –digitalkameran är så komplicerad att du inte ens använder en tiondel av dess möjligheter??

Seniorplåtis gav upp strax före jul?? –rent av en slump?? En kamera från 1932 såldes på auktion i Karlstad?? Den fick mig att inse att man måste inte ha med sig en digitalstyckad kamera för att ta bilder?? Den väckte minnena från ungdomen, på femtiotalet, då farsans kamera en Agfa Isolette väckte min förundran över bilder??

Nu är seniorplåtis en flanör i den lilla akademiska bondbyn i syd och har äntligen?? –skaffat sig den ultimata kameran att ha i handen:

Leica Standard (från 1932) + Leica Super-Angulon 21/4 (från 1959)

Det är en kamera med bara de fundamentala egenskaperna; en slutare, ett objektiv och en filmframmatning. Ingen anståndsmätare eller exponeringsmätare. Bara två inställningar, de som styr exponeringen av filmen: slutartid och bländaröppning??

 Det kommer bildexempel framöver.

Inlagt 2019-06-14 07:29 | Läst 1254 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett vackert och funktionellt ekipage! Ser fram emot kommande bilder....
.
Svar från Bob Bovin 2019-06-14 08:00
Hej Jan Eric,
Hoppas det skall fungera.
Lycka till i norr
Hälsa
Bob och Ninni
När vi köpte vårt hus i Gnesta, så fanns det en väl fungerade vedspis i köket!
Bra att ha när proppen går en kall vinterdag, tänkte jag, och så köpte vi huset! ;) :)
Vad gällar annat bra att ha, så är din kamera en del av det hela!
Kul det här!
/B
Svar från Bob Bovin 2019-06-14 08:06
Hej,
En dag kanske man måste gå tillbaka till vedeldning och potatisodling i gräsmattan. En naturlig brunn och mete i sjön blir alternativ. Ett morotsland skulle nog smaka gott.
Klapp
Bob
Vilken skönhet! Grattis till en underbar kamera! Jag måste ändå säger lite emot Dig, nämligen att detta var en avancerad kamera år 1932 i jämförelse med de enkla som fanns på marknaden då. Det gäller även objektivet som är en optisk pärla! Och det där med vedspisen i alla hem är nog ingen höjdare i dagens läge, inte sant?
Jag har precis kommit hem från Lund, där jag har firat mitt barnbarn som har tagit studenten på Consemsom i Sankt Lars Parken.
Mvh
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2019-06-14 22:44
Hej,
Trevligt att du varit i Lund och firat studenten. Vi behöver ungdomar som är välutbildade i framtiden.
Du har rätt i att det var en avancerad kamera på den tiden, eller en föregångare för mindre kamera. Lätt använda och transportabla.
Vag gäller objektivet håller jag med dig. Det förvånar mig i allt. Också detta var en mycket dyr variant av vidvinkelobjektiv.
Idag är dessa två enheter undervärderade, kanske bara för att de är gamla.
Ha det väl
Bob