SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2909. Jo, det är jobbigare att plåta analogt??

Det är alltid roligt att prova på något nytt?? –eller gammalt?? –som glömts bort?? Fast för ungdomar blir det nog nytt?? –om de skall ladda film, exponera rätt och framkalla??  

För att gå rakt på?? --det är jobbigare med analog fotografering?? –men måste allt vara lätt?? –ja, det skall det nog idag?? Så om du vill visa dina bilder för vännerna två sekunder efter du har tagit dem?? –så blir det telefonen som gäller. Glöm den analoga tekniken och sluta läsa här?? –det blir lättare??

Men om du är nyfiken och gillar hantverk för att tillverka din bild då är det den analoga tekniken?? För här finns mer än hundra år av utveckling att ”botanisera” bland. Det är jättekul om du skall tro seniorplåtis??

Om du skaffar en gammal analog kamera så blir det mer tidskrävande:

Analog kamera Leica Standard + Leica Super-Angulon 21/4

Inget är automatiskt längre, som i telefonen eller moderna digitala kameror. Du måste ställa in avståndet, till ditt objekt av intresse. Vidare måste du ställa in ljusinsläpp till filmen och hur länge det skall belysa filmen. Detta är tidsödande och svårt. Man kan ta hjälp av en ljusmätare. Du måste ladda filmen i kameran och framkalla filmen. Det senare fuskar seniorplåtis med och han låter en fotofirma, Mattssons Foto, göra det i en maskin. Vidare fuskar sedan seniorplåtis igen och digitaliserar filmen i en scanner. Vidare måste sedan bilderna behandlas i t ex Lightroom för att bli kunna läggas ut i en blogg.

Detta att bildbehandla scannade bilder är extra tidsödande?? –och seniorplåtis är inte speciellt skicklig på detta?? Ett sätt att undvika detta är att gå över till svartvitt fotografi. Men här kommer några färgbilder från kameran ovan, laddad med Kodak Color Plus ISO 200:

Lund anno 2019-06-15

Inlagt 2019-06-23 07:17 | Läst 1339 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt blir det med färgfilm också🙂Kör själv i princip bara svartvitt med film, men har sett en del fina resultat i de analoga fotogrupperna på fb också. Så när man ser detta blir man ännu mera sugen att prova.
Svar från Bob Bovin 2019-06-23 11:26
Hej,
Ändå är jag inte helt nöjd med färghanteringen. Kanske man måste hitta rätt film. Nu har jag valt snålvarianter.
Funderar på att försöka med svartvitt igen och framkalla själv. Det har ju kommit engångslösningar, som Df96. Du har väl testat den? Det vore intressant att ta del av dina erfarenheter här i en blogg.
Det har ju också kommit nydesignade dagsljus dosor också. Så det förenklar ju från gångna tider.
Ha det väl
Bob
Nils Bergqvist 2019-06-23 12:14
Dom som provat Df96 verkar inte överförtjusta. Däremot blir Eastman Double-X väldigt bra i Vanlig D96, som ju Kodak utvecklade speciellt för den kino-filmen. Har sett fina resultat med Kodaks Portra-filmer i färg, kanske något att prova?