SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2914. Cirkeln är sluten?? --den analoga nostalgikerns dröm set up

Det här en blogg för den gamla nörden?? –som gillar analoga Leica kameror?? –å som gillar udda utrustningar för att flanera gata upp och gata ner i en liten by??

För mycket länge sedan var seniorplåtis en juniorplåtis på tidningen Östgöten i Linköping?? Han drömde om att jobba som reporter med kameran i hand?? Idoler i landet utom sig var Len Waernberg, Anders Engman, Hans Malmberg och andra världsvana fotografer på Se. Året 1963 köpte han en Leica M2 med Summilux 50/1,4 och Summicron 35/2.

Föga anande han att vägen blev en annan än drömmen?? För att sammanfatta snabbt?? --så slutade det som Professor Dr vid ett elektronmikroskop som kamera?? –vid Lunds universitet..

Pensionen räddade tanken att bli seniorplåtis i stället?? –med den lilla akademiska bondbyn som arbetsfält.

I närheten av jul 2018 inköptes ett komplement till M2:an, nämligen en Leica Standard från 1932 och några månader senare inköptes en Leica II från 1932. De kompletterades med ett Hektor 2,8cm 1:6,3 och ett Super-Angulon 21/4 för fotoflanerande:

Leica Standard + Elmar (tv), Leica II + Hektor (nh) och Leica M2 + Super-Angulon(th)

Alla kamerorna är servade hos Jonas Vikström, Analoga Kameror Stockholm i Sundbyberg för full drift som flanör.

I väntan på service hos Jonas finns nu också en Leica II No 1002?? –sannolikt uppgraderad från en Leica I tillverkad 1926?? –någon gång 1933-34??

Leica II No 1002

Inlagt 2019-06-28 07:26 | Läst 5432 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis till Dina Leica-kameror! En verklig skatt! Hoppas att Du även använder dem! Jag har själv haft en M2 med Summicron 2/50 mm och en M6 med Elmar 50 mm. Så jag kan fortfarande känna känslan! Tyvärr har jag sålt dem för länge sedan för att köpa en modernare utrustning, och för att jag var trött på mörkrummet. Numera kan man skanna in negativen och få utmärkta kopior med bearbetning i datorn och en superb printer hos t ex Scandinavian Photo eller Crimson på syrafritt papper. För mig skulle det räcka en M2, M3 eller M4 och en separat Minoltamätare har jag fortfarande.
Jag ser fram emot några svartvita bilder tagna med Dina Leicor.
Sommarhälsningar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2019-06-28 14:12
Hej Wolfgang,
De skall inte stå i något vitrinskåp. De skall turas om att vara ute på fotoflanerande. Det kommer bilder vad det lider.
Leica M kameror är ganska dyra idag. Varför inte satsa på en Leica IIIf med ett 35mm Elmar. Det blir litet å smidigt och kan nog fås för mindre än 6 laxar.

Ha det väl
Bob