SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2974. Någon som vet vad -15- betyder?? –inne i en Leica I A??

Många nästan antika alldagliga tekniska produkter från tiden före WW2 innehåller ibland detaljer som vi inte förstår?? –utan kunskap om hur tillverkningen gått till??

Seniorplåtis är en nyfiken en?? –och kunde inte låta bli att skruva loss objektivet på den Leica I A No 32832, från 1930, han inköpt från Myrorna i Stockholm.

Ett Leica I kamera hus utan objektiv från 1930

Tittar man in i detta kamerahus slås man av hur rent och snyggt det är?? –kanske för att det sällan varit öppet?? –det är ju en kamera med ”fast objektiv”.

Men vad är det för inristning, -15-, man ser inne i kamerahuset?? Du kanske vet??

Inlagt 2019-08-27 07:29 | Läst 4190 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det skulle ju vara en slump om man kunde få reda på något sådant - men det har nog med gängstyckets anläggning att göra. Häpnadsväckande nog ligger detta inte an mot kamerahusets metall, utan klädseln sitter emellan (!). Detta märkliga förfarande borde ju ge lite varierande mått (snittvidd), och man kanske sedan hade gängstycken av lite olika tjocklek.
Extremt märkligt detta att låta klädseln vara emellan. När du sätter på objektivgänga igen, gäller det att du skruvar samma antal varv på skruvarna, eftersom du troligen fortfarande efter alla år har att göra med en lite sviktande anläggning.
Jag får nog säga att mina tankar om förhållandena hos Leica vid denna tid får sig en törn!
Svar från Bob Bovin 2019-08-27 08:04
Hej,
Det ser inte så exakt ut. Det finns ingen metall mot metall-yta. Det är dessutom en tunn lös packning på objektivets metall anliggningsyta. Alla tre skruvar som håller fast objektivet är dessutom mycket slitna så kängorna tar knappt.
Det finns ju ingen gänga, på ett sådant här objektiv, för att skruva fast objektivet. Det kom ju först med Leica I (modell C) med utbytbara objektiv.
Ha det väl
Bob
syntax 2019-08-27 08:14
När jag här talade om "gängstycke" menade jag naturligtvis objektivstycket med dess gänga, som inte anlägger mot kamerahusets metall utan att klädseln är emellan. Det är alltså det jag hävdar, att det borde vara metall mot metall - Inte en massa "skit" emellan. Helt mekaniskt och konstruktionsmässigt osunt. Man kan aldrig få ett precist mått mellan objektiv och bildplan under dessa förutsättningar.
Svar från Bob Bovin 2019-08-27 08:20
Hej,
Jo, jag förstår. Det här är ingen exakt konstruktion. Frågan är om det ser ut så här i all Leica I. Kamerans klädsel verkar inte vara utbytt eftersom den är mycket sliten men hel.
Tack
Bob
syntax 2019-08-27 10:44
Man får väl hoppas att det inte är så. Jag kan försäkra att så här ser det inte ut i en 1930tals-Contax från Zeiss. Bajonettstycket mäts in metall mot metall med hjälp av små metallbrickor vid skruvarna. De tunnaste som aluminiumfolie. Man får hantera dem försiktigt med pincetten så att man inte deformerar dem.
Ändå är det inte tu tal om att objektivet på en Leica I är framstående. Jag har sett fantastiska resultat från tiden i fråga. Ett sådant kan man beskåda på Sjöfartsmuseet i Mariehamn, Åland. En ung engelsk adelsman hade mönstrat på en veteseglare för äventyrets skull. Han medförde en Leica I – som han visste hur man skulle använda. Resultatet tar andan ur en. Rekommenderar ett besök bara för den sakens skull!
Den som ristade in det här, eller graverade, sitter nog och ler någonstans! ;)
B)
Svar från Bob Bovin 2019-08-27 08:35
Hej,
Jag undrar om det var länge sedan det gjordes?
Han kanske ler där upp i molnet.
Klapp
Bob
Benganbus 2019-08-27 18:22
Bob,
jag kollade i min Leica Standard, och där på en nästan gömd plåtbit (som styr ridån) är det också en märkning påminnande om den i din kamera! Och även på toppkåpan undertill!
Ser ut som IIX
Sedan vad det betyder, det är en annan sak!

Du hade ju tidigare kontakt med Leica om en annan sak, kan inte din märkningen, - 15 -,
vara intressant att fråga om? I alla fall så ungdomarna hos Leica får litet huvudbry! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-08-27 21:21
Spännande. Markeringarna måste ju betyda något.
Jag skall be Jonas avbilda beteckningar i både No 1002 och den här kameran när jag de är på service hos honom. Sedan skall jag göra en samlad förfrågan till kundservice hos Leica.
Tack för dina observationen. Du kanske skall skriva en blogg om dina observationer.
Klapp
Bob