SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2997. Snygg bokeh?? --och störande flair?? –jo det finns hos Super-Angulon 21/4

Nä, det är sällan att något är perfekt?? –det gäller även den här gluggen?? –Leica Super-Angulon 21/4?? Den är skarp, raktecknande och har snygg bokeh?? –men rikta inte den mot solen??

Det här vidvinkel objektivet är sannolikt det första som konstruerats med hjälp av datorer i mitten på 1950-talet?? Det var den avancerade objektivtillverkaren Schneider-Kreutsnach i Tyskland som tillverkade objektivet. Men det var Leica som saluförde det. Det var svårsålt för det var mycket dyrt och sågs mest som ett objektiv för arkitekter??

Leica Standard + Leica Super-Anglulon 21/4

Seniorplåtis har använt det här objektivet en del för gatufotografering?? –med gamla Leica kameror från 1930-talet. Det är så kraftigt vidvinkel att man behöver ingen sökare?? –å inte heller någon avståndsmätare?? Jo, det är ju så att skärpedjupet är enormt och man kan försinställa avståndet så att man har skärpa från någon meter till oändlighet??

Det är en magisk glugg?? –tycker seniorplåtis?? Den är skarp och har en riktigt skön bokeh (=bakgrundsoskärpa):

Drinken Boulevardier i baren på Grand

Men det finns en svaghet, ”flair” . Objektivintern reflektion är då problemet!!  Använd inte objektivet utan motljusskydd för då kan det se ut så här:

Bilder med intern reflektion

Inlagt 2019-09-19 07:29 | Läst 2384 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tycker det blir bilder med personlighet! Du får fram objektivets personlighet i bilden!
En personlighet som jag tycker ofta saknas i dag då de flesta objektiv e för perfekta! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-09-19 09:53
Hej Bengt,
Du har nog rätt i det. Om man vet begränsningarna kan man undvika de värsta bilderna. Om man gör det så är det här en utmärkt glugg.
Jag vet dock inte hur bra Voigtländer Skopar Color 21mm är. Den är ju betydligt billigare på nätet.
Läste för övrigt att Voigtländer och Sohn 1840 tillverkade ett Petzvals objektiv med brännvidden 147mm och ljusstyrkan 1:3,7. Det är imponerande även i dag.
Klapp
Bob
Benganbus 2019-09-19 10:08
Vad gäller Voigtländer Skopar, så vad jag sett på några tester, så är den mycket mycket bra!
Och kan tänka mig att om man fotade med ett Petzvalobjektiv i dag, och trixade litet i PS, så! ;) Så stor respekt för de objektivkonstruktörerna 1840!
/B
syntax 2019-09-19 10:19
Josef Petzval gjorde en enorm beräkningsinsats. Före Petzvalobjektivet ansåg det matematiska samfundet att astigmatismen var omöjlig att korrigera. Petzvalobjektivet är en slags halvanastigmat. Astigmatismens gåta löstes sedan slutligen år 1890 av Paul Rudolph hos Zeiss med objektivet Protar.
Jo - gubbarna förtjänar stor respekt!
Hej Bob.
Selvom jeg kun har en såkaldt fattigmands Leica , læser med stor interesse dine indlæg om de rigtige modeller og deres tilbehør.
Med venlig hilsen fra Erik/DK..
PS: Dine billeder giver inspiration og en nostalgisk oplevelse.
Svar från Bob Bovin 2019-09-19 10:47
Hej,
En sådan här kamera från 1930-talet finns att köpa på eBay eller tradera för ungefär 4000 kr. Så det är en billig kamera, men den är inte digital förstås. Ni har nog en affär i Roskilde som framkallar C-41 negativ färgfilm.
Ha det väl
Bob
Erik Madsen 2019-09-19 12:48
Hej igen.
Jo det er nok rigtigt, hvad du skriver, men der er nedlagt købsforbud for mere foto indkøb 😀 Hi hi.
Mvk. Erik.
Tycker sällan att 'flair' har någon större betydelse i en bild, bilden kan t.o.m. bli snyggare med lite 'flair' är min åsikt! Den 'effekten' finns även som en effekt i Photoshop att klistra in i en bild som saknar flair.. och den går att justera i styrka och riktning i bilden..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-09-19 12:03
Hej,
Det är en intressant syn på något som förr ansågs vara något dåligt.
Jag får kanske omvärdera min syn på internreflektion.
Ha det gott
Bob