SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3017. Färgfilm kan funka i en semiantik Leica??

När den första kommersiella Leican började säljas på Leipzig mässan 1925 fanns den moderna färgfilmen bara  på experimental stadiet?? –men redan i mitten på 30-talet kom de första??

De första färgfilmerna såldes i Tyskland, men även i USA kunde man köpa sådan film tidigt i fotoaffären??

Idag kan vi prova att ta likvärda bilder?? –genom att sätta modern film i en semiantik Leica II:

Leica II med Hektor 2,8cm 1:6,3 med modern Ektar 100

I förkrigstiden av WWII börjar på alvar de först veckotidningarna med bildreportage bli moderna i USA och Europa?? De första superkända fotograferna dyker upp?? –som Henri Cartier-Bresson och Robert Capa. De var ju också grundare av den berömda agenturen Magnum i Paris och New York. De allra flesta reportagen var vid den här tiden var monokroma. De flesta tidskrifterna tryckte ju inte färg vid den här tiden??

På International Center of Photography kan de se Robert Capas bilder i färg, vilka han tog under nästan hela sin livstid. Dessa ger faktiskt en helt annan bild av hans produktion?? Han var en playboy och kvinnotjusare av rang?? –han hade ju ett långt förhållande med Ingrid Bergman?? Hans liv var långt ifrån bara krig och är du intresserad så finns det flera biografier om honom.

Han var en av seniorplåtis idoler i ungdomen?? --och mitt första föredrag höll jag i klass 8, Vasaskolan i Linköping just om Roberts liv som krigsfotograf.

Nåväl, blir det några bilder med dessa gamla kameror idag?? –när alla plåtar med telefonen!! Jomenvisst:

Bygge i Lund anno 2019-09-03. Leica Standard + Leica Super-Angluon 21/4

Inlagt 2019-10-09 07:34 | Läst 266 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob.
Tack för det inlägget. Jag visste väl att både Capa och HCB fotograferade och filmade i färg. Men det sägs eller skrivs vanligtvis aldrig om det - der är det bara s/v som gäller. En av mina inspiratorer W, Eggleston, av uppenbara skäl, började också med s / v men ändrade till färger när Kodachrome kom till 24x36-formatet. Till och med Ansel Adams flirtade med färger - har jag hört :-)
Med många vänliga fotohälsningar från Erik / DK.
PS: du vet att jag är til den typ av motiv du visar här - gillas..
Svar från Bob Bovin   2019-10-09 18:02
Hej,
Jag var inte medveten att Magnum hade så många bilder i färg från Robert Capa. Så jag hade inte sett så många färgbilder av Capa tidigare.
Ha det väl
Bob