SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3019. Digitala kameror minskar med 75%!! –semiantika Leica upp 100%

Det är inte så underligt?? –har du kollat vilka kameror som är vanligast där ute i gatan?? Är det en stor Canon?? –eller Nikon?? –eller Olympus?? Nä de e en platt telefon??

Tror du att det avspeglar sig i försäljningssiffrorna?? –av digitala ”klassiskt formade kameror”?? Gissningen är enkel?? Den senaste internationella statistiken säger att den totala försäljningen av digitala kameror?? –inte telefoner inkluderade—HAR MINSKAT MED 75%!!

Man undrar ju hur stämningen är hos utvecklarna på Canon och Nikon när de dricker sitt glödheta ”green tea” (綠茶) i fikarummet??

Nåja det finns en försäljning som är upp med 100% det senaste året och det är försäljningen av semiantika Leica kameror till seniorplåtis:

Leica IA, Leica II, Leica II och Leica Standard

Inlagt 2019-10-11 07:37 | Läst 2123 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt att höra det där med 100%! Och en mycket fin bild! Med mycket vacker mässing! 1002:an e min favo! :)
/B

Ps. Hoppas inte min fru läser min kommentar, hon har synpunkter på mitt kameraskåp! ;)
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 09:38
Hej,
Jag blev mycket förvånad över siffrorna. Man undrar ju om det är fake news?
I fallet med 100% är jag ganska säker på beräkningen. Assistent Ninni har läst bloggen och troligen sagt ok.
Nu gäller det att producera.

Du får göra några taktiska drag.

Klapp
Bob
Benganbus 2019-10-11 11:04
Jag tror med stor sannolikhet att din 1002 är äkta! Kul att ha den!
/B

Ps. Jag har lovat, att en pryl in, så tre prylar ut! :(
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 12:18
Hej Bengt B,
Jag lutar åt att 1002 är äkta så tillvida att numret är kvar. Synd att inte Elmax objektivet är bevarat. Då hade den varit värd sextioen laxar, enligt senaste Wetzlar Auktion.
Å andra sidan hade den blivit dyrare å köpa. Men har du en gammal Elmax som skramlar i någon låda så är jag glad att befria dig från den och glädja din fru.
Klapp
Bob
Man kan ju misstänka att fotografin som seriös hobby har minskat med liknande värde - alltså runt 75%. Då blir det lätt så att dom som är kvar söker sig till rötterna.
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 09:40
Hej,
Det är på många sätt oroande. Hur gör serösa fotografer?

Att sedan någon gubbe här och där blir analog har sannolikt liten betydelse för fotografin.

Ha det väl
Bob
bassa 2019-10-11 09:56
Hej Peter jag har sett trenden på södermalm. Många bär på analoga gamla kameror.
Leica ,slitna Nikon. Canon Pentax, ofta med slitna axelremmar i läder. jag undrar om meningen är att kamerorna genomtänkt ska matcha övrig klädstil. hur har intresset så uppenbart ökat?. Har dom alltid film i kamerorna , det är frågan.
Bengt H.
syntax 2019-10-11 11:02
Hej Bengt
Jo, det är ju en trend - och den har pågått under täcket ganska länge. Om man ser saken långsiktigt så slog den digitala fotografin igenom någon gång under perioden 2003- 2005. Då small filmförsäljningen i botten totalt. Sedan dess har försäljningen av film ökat sakta men stadigt. Min vän Peter Gustafsson på Leica Center (Wibergs Foto) säger även att han säljer mer och mer film. Kodak har på senare tid tagit upp tillverkning av en ny diafilm (!), nämligen Ektachrome. Det gjorde faktiskt mig riktigt häpen. Det finns alltså så många som plåtar med dia, att det lönar sig att återstarta produktion av sådan film!
Stalltipset är alltså att snubbarna som stilar med sina klassiska kameror, även har film i dem.
Egentligen är kanske trenden inte så konstig. Man söker rötterna för att man vill förstå och man vill göra saker. Som jag brukar framhålla: En hobby är till för att göra saker, inte för att slippa göra saker.
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 12:01
Hej Bengt,
Det är intressant att du kan se ute på stan att analoga kameror börjar dyka upp. De är ju trots allt lite bökiga och tröga att plåta med.
Med en digital liten kamera eller telefonen kan man kanske få ihop till tre eller fyra bloggar under en dagstur på stan. Med en gammal Leica får man va glad om det blir en blogg. Å den blir klar om en vecka. Men det är faktiskt kul att plåta med de gamla kamerorna. De funkar verkligen för gatufoto. Jag har tagit min bästa bild i år med en gamling.
Ha det fint i gatan
Bob
bassa 2019-10-11 14:22
Hej igen Peter.. OK Det är nog så.Kanske har dom film i sina kameror.

Om du besöker Wibergs igen hälsa Lasse Jansson en kompis till mig.
/ Bengt H.
syntax 2019-10-11 14:34
Å´fan! Jag kommer just från Lasse där jag hämtade ett par framkallade rullar Kodak Ektar 100. Vi känner varandra sedan långt tillbaka i Schönherr-tiden - (foto)världen är liten.
Det är uppenbart att det är du som har höjt försäljningssiffrorna för Leica.. Är imponerad också av dina Japanska tecken.. det är få som behärskar dom..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 12:23
Hej,
Det finns väl en liten risk att jag orsakat en liten prishöjning. Just nu går en Leica Standard på tradera under klubban, den skall jag inte bjuda på.
Jag har just nu köpförbud. Bara små tillbehör är godkända.
Mina kunskaper i Kinesiska gamla tecken är starkt begränsad, men jag har vänner i Japan som kan hjälpa mig.
Ha det väl
Bob
Jonen inte här nu men jag skall visa dessa för honom.
Ha go helg på er.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 19:33
Hej,
Bra om du visar honom. Det är gamla godingar.
Ha en riktigt god helg.
Bob och Ninni
Bagagnad optik av alla de sorter är säkert också på väg upp, Kraftigt. Finns adaptrar till det mesta, och skulle det saknas något så finns det flera (många i Ukraina och Ryssland m.fl ställen) som villigt snickrar till det man vill ha åt en, till ganska moderat kostnad.
Svar från Bob Bovin 2019-10-11 23:07
Hej,
Så är det, objektiv i alla de utförande finns historiskt sett. Många är bra och många är kul. Adaptermarknaden är verkligen bred.
Men jag tycker att priserna på objektiv är fortfarande acceptabla.
Ha det väl
Bob
Bilden är kanonfin! Säkert kamerorna också även om jag kanske inte uppskattar dom till sitt rätta värde. Men som sagt, den fina bilden, vilken kamera har du tagit den med? Hälsningar/ Björn T
Svar från Bob Bovin 2019-10-12 08:05
Hej,
För mig är det tidsdokument som fortfarande är funktionella. Jag har dem som nöjet att fotografera ”enkelt”.
Jag använder också digitala kameror. För denna fotografering användes en Olympus OM-D EM-1 II med zoom objektivet 40-150 mm 1:2,8 med ungefär 120 mm bl 8.
Alla fyra skall användas med negativ färgfilm, inte alla på en gång utan en och en.
Ha en fin helg
Bob