SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3031. Greta på våtplåt??

Vår unga förkämpe för en fossilfri energianvändning i dag och framtiden?? –”förevigades” medelst ädelförfarande?? –av en fotograf i USA. Du kan läsa om det här.

Efter sitt uppmärksammade tal till ”UN Climate Action Summit i NY” gör Greta en rundresa i det stora landet i väst. Hon drar stora folkmassor av ungdomar, som protesterar över att politikerna gör allt för lite för att rädda framtiden för nästa generation.

Vid ett besök i indianreservatet Standing Rock i north Dakota, där Trump tänker dra fram en oljeledning genom indianreservatet, fick den berömde våtplåtsfotografen Shane Balkowitsch träffa Greta och under några timmar ta två glasplåtar.

IPCC skriver i sin senaste rapport i september:

Global warming has already reached 1°C above the pre-industrial level, due to past and current greenhouse gas emissions. There is overwhelming evidence that this is resulting in profound consequences for ecosystems and people. The ocean is warmer, more acidic and less productive. Melting glaciers and ice sheets are causing sea level rise, and coastal extreme events are becoming more severe.

Om det här fortgår som Trump anger så är det en tidsfråga när Kejsarpingvinerna inte har någon is att lägga ägg på!!

Kejsarpingvinen föder upp sina ungar här på isen i Antarktis

Inlagt 2019-10-23 07:24 | Läst 5592 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag kan inte se annat än att Greta Thunberg är ett rent befängt masshysterifenomen. Eftersom jag litar rätt måttligt på svensk press, följer jag regelbundet den internationella rapporteringen, och vad jag kan förstå har Greta gjort fiasko på många håll internationellt.
Fram tonar bilden av en liten flicka med Aspergers syndrom, som under uppväxten lidit svårt av ätstörningar och talsvårigheter, och som med halvt brusten osäker röst försöker värja sig mot tuffa amerikanska och kanadensiska skjutjärnsjournalisters frågor - frågor som hon inte kan besvara därför att hon saknar kunskaper inom det ämne där hon vill uppträda som Messias.

Det har till svenska sociala myndigheter lagts in flera orosanmälningar angående Greta Thunberg. Detta har setts som politiskt motiverade okynnesanmälningar – men jag tror att de sociala myndigheterna borde ta saken på allvar. Tidigare har jag haft stor respekt för mamman, Marlena Ernman - en vacker kvinna och en härlig sångerska. Nu kan jag bara undra hur en mamma kan tillåta det spektakel som nu pågår?
Nils-Erik Eriksson 2019-10-23 18:49
Det är svårt att att anamma dina påstående om Greta Thunberg. Men kanske hennes retorik är för kraftfull för dig?. Personligen så har jag försökt att förhålla mig neutral i klimatfrågan men nu börjar även jag en enkel världsmedborgare att bli orolig med eller utan Greta Thunberg.
Att det skett klimatomsvängningar under vår tid på jorden, är knappast någon hemlighet, men ett löst antagande är att vår livsstil har förstärkt den nuvarande.Att antaga att Greta skulle vara drabbad av Aspergers syndrom är väl bara ett antagande? Eller är du läkare? Använd då den kunskapen till att bota istället för att kritisera.,och du att referera till " tuffa skjutjärnsreportrar " är befängt. Har du aldrig tänkt på att "tuffhet " ofta hänförs till osäkerhet. Jag har ofta träffat på sk. tuffhet under mitt yrkesliv och krossat fasaden.
Jag är inte personligen bekant vare sig med Greta eller hennes mamma avstår därför att kritisera dem vare sig med eller utan budskap
Foto sidan är till för att diskutera foto och bilder. Jag har fotat sedan 1963 men är utan bildinlägg på fotosidan av olika anledningar inte låtit övriga medlemmar bli drabbade av mina alster, jag har även hitintills läst dina inlägg och sett på dina bilder med behållning. men för att hälla tungan och mitt framtida bildseende i styr överväger jag att avstå framöver
Nils Bergqvist 2019-10-23 18:59
Har du sett vad hon hade för slutbetyg från åk 9 Peter? Om du inte har det så tycker jag du ska ta reda på det. Det visar inte på något av det du beskriver om hennes tillstånd, utan tvärtom. Nu har hon ett sabbatsår och besöker bl.a FN:s klimatmöten i New York och Santiago.
Ha det fint!
syntax 2019-10-23 19:26
Nils-Erik.
Att Greta Thunberg lider av Asbergers syndrom, liksom att hon under uppväxten hade svåra talsvårigheter och ätstörningar är naturligtvis inget antagande av mig. Det är officiellt bekräftat av familjen. Det vore ju förtal från min sida om jag kom dragande med sådant utan att ha på fötterna.
Sedan förstår jag inte vad du menar med bilder? Jag har ingen blogg på FS, och har inte visat några bilder i detta forum.
syntax 2019-10-23 19:37
Du har fel i sak Nils.
En karaktäristik för den som har Asbergers syndrom är att vederbörande lätt blir nördar inom vissa ämnen. Då är det följdriktigt att betygen blir bra just i de ämnena. Däremot innebär diagnosen begränsningar inom områdena ömsesidig kommunikation, social interaktion och föreställningsförmåga.
Du kan läsa vidare i följande länk till Autism och Aspergerförbundet:

https://www.autism.se/aspergers_syndrom
Nils Bergqvist 2019-10-23 20:28
Jaså, bara vissa ämnen? Det är ju toppbetyg i alla ämnen. Och att hon har diagnosen Asbergers betyder inte att hon är dum i huvudet, eller har fel, eller svårt att kommunicera. Hade hon svårt med ömsesidig kommunikation, social interaktion och föreställningsförmåga, så skulle hon aldrig kunna få de toppbetyg hon nu har. Och hon skulle aldrig ha kunnat få sån betydelse som hon nu fått om det hon propagerar för bara var ett befängt masshysterifenomen.
syntax 2019-10-23 20:36
Det blir lite knepigt Nils om du vägrar att läsa innantill om vad det innebär att ha diagnosen Aspergers syndrom. Eller menar du att Autism och Aspergerförbundet är en irrelevant källa?
Nils Bergqvist 2019-10-23 20:52
Du är irrelevant som källa till Greta Thunbergs tillstånd, precis som det du hänvisar till.
syntax 2019-10-23 21:06
Ja du... Jag måste ha trampat på riktigt ömma tår. Det du säger här är att Autism och Aspergerförbundet är en irrelevant källa när det gäller diagnosen Asbergers syndrom. Hur vill du styrka detta? Du tror inte rent av att du har hamnat på lite djupt vatten... :-D
Nils-Erik Eriksson 2019-10-23 21:24
Utmärkt att du är så insatt i Gretas till stånd. Vill du fortsätta att diskutera så är du välkommen till min e-mail. jag skickar den gärna på begäran/ Ne
Nils Bergqvist 2019-10-23 21:27
Den enda ömma tå som någon verkar trampat på här tillhör nog dig själv, med tanke på dina reaktioner och hur du uttrycker dig (och hur illa du läser det jag skriver). Jag påstår inte att det är en irrelevant källa för autism eller Aspergers syndrom, utan att det är en irrelevant källa för att ställa en diagnos över Greta Thunbergs tillstånd, inget annat.
syntax 2019-10-23 21:43
Du har ohjälpligt (och onödigt) trasslat in dig Nils. Och där får du nog sitta.
Nils Bergqvist 2019-10-23 22:04
Försök inte smita undan ditt eget trassel, det går jag inte på. Förklara gärna hur du kan ställa diagnos på Greta Thunberg via Aspergförbundets hemsida?
syntax 2019-10-23 22:17
Herregud!! Hur tröttande får det bli. Jag har inte ställt någon diagnos på Greta Thunberg - var har du fått det ifrån? Hennes familj har via modern Marlena Ernman gått ut i pressen och bekräftat att dottern har diagnosen Aspergers syndrom. Det är alltså ett officiellt och allmänt känt faktum. Vad en sådan diagnos innebär kan man sedan läsa om på Autism och Aspergerförbundets hemsida.
Nu slutar jag här. Detta är ju rena tramset. Oärlig debatt.
Nils Bergqvist 2019-10-23 22:46
Vad är det annars hela din upprördhet går ut på, om inte att misskreditera Greta Thunberg för att hon har autism? Du vet ju hur illa ställt det är med henne, och därför ska man ta henne och det hon arbetar för med en nypa salt. Är det inte det du vill ha fram?
MattiasL 2019-10-24 18:48
Vill passa på och invända mot några saker.
Här från amerikanskt håll ser jag inte särskilt stor skillnad på rapporteringen mot svenska medier. På de nyheter man ser på vanlig TV rapporterades det rätt sakligt. Undantaget är väl Fox news där någon tyckare hävde ur sig något om mental sjukdom, vilket han sedan fick backa från om jag minns rätt. De folk jag träffar på är i allmänhet väldigt imponerade av att en sextonåring som endast lärt sig engelska i skolan kan uttrycka sig så vasst. Men visst finns det de som ungefär som du tycker att det är masshysteri. Något fiasko har jag inte sett till.

Jag har inte sett någonting från henne själv som tyder på att hon ser sig som Messias. Hon har av olika omständigheter lyckats få en plattform, som hon utnyttjar skickligt för sitt budskaps skull.

Jag var även på plats i New York när hon var där, och pratade med folk i massorna. Den stora grejen som återkom var att hon inspirerat mängder av människor att känna att också de kan göra skillnad, trots att de är unga, inte har stora resurser, och så vidare. Det är klart att hon fått någon sorts idolstatus som kanske är lite märklig. Mycket rapportering, och även deltagarna, fokuserade enbart på henne, trots att klimatrörelsen har mängder med unga kämpar.

Min analys av läget är att det här är ingenting nytt. Klimatrörelsen har jobbat idogt i decennier. Greta blev en katalysator som fick saker att hända. En symbol som många kan identifiera sig med, som väcker hopp och inspirerar. Ungefär som medborgarrättsrörelsen inte enbart består av Martin Luther King och Malcolm X.

Asperger talar hon ju Greta själv om, och varför det skulle ligga henne i fatet begriper jag inte. Det är ju ingen sjukdom. Inte heller vad historiska ätstörningar har med saken att göra. Finns det någon människa som alltid mått bra? Det måste väl också ses som helt uppenbart att soc-anmälningar har syftet att täppa till truten på någon som är obekväm. Det är ju liksom ingen som har tvingat henne till att göra det hon gör.
syntax 2019-10-25 07:43
Jag har egentligen avslutat denna debatt, men jag kan ändå inte låta bli att påpeka det ytterst märkliga i att något som enligt dig inte är en sjukdom har genererat ett helt sjukdomsförbund - nämligen Autism och Aspergerförbundet. Jag kan inte se sådant som annat än ett utslag av den numera allt vanligare verklighetsresistensen när det gäller att profilera de egna åsikterna.
MattiasL 2019-10-25 14:25
Varifrån har du fått att Autism och aspergerförbundet är ett "sjukdomsförbund"? Det är då inget de kallar sig själva.
syntax 2019-10-25 16:21
Det beror naturligtvis på hur man definierar begreppet "sjukdom" (det måste man ex. göra om man förklarar att något inte är en sjukdom). Hursomhelst kan man i förbundets stadgar Läsa:
"2 § ÄNDAMÅL
Sprida kännedom om och öka förståelsen för autismspektrumtillstånd och de svårigheter funktionsnedsättningen medför."
Så kan vi väl då kalla det för ett "funktionsnedsättningsförbund". Det tror jag inte gör dig och din ståndpunkt lyckligare.
MattiasL 2019-10-25 17:28
Det är iallafall mer korrekt. Fast det blir allt vanligare att man talar om neurovariation. Det blir ju först ett hinder i samspel med samhället, och vi blir långsamt bättre på att göra världen hanterbar för människor med autism. Autism har ju heller ingenting med intelligens att göra. Asperger har dessutom tagits bort från DSM V, och man talar om autism med tre grader av stödbehov.
syntax 2019-10-25 19:00
Visst - aspergare är ofta över snittet intelligenta och i många avseenden helt normala människor - men INTE på just de punkter som konstituerar själva diagnosen Aspergers syndrom:
Begränsad förmåga inom områdena ömsesidig kommunikation, social interaktion och föreställningsförmåga. Bristande social inlevelseförmåga, avvikande peception, med mer, med mera.
Jag menar att allt detta, som man kan läsa mer om i länken ovan är svårförenligt med Greta Thunbergs nuvarande roll. När sedan hela rörelsen har klara drag av pseudoreligiös masshysteri – ja då är det dags att dra öronen åt sig.
MattiasL 2019-10-25 19:39
Hon tycks ju dock kunna hantera det alldeles utmärkt, och har själv valt att göra det hon gör. I vissa lägen kan ett tillstånd vara ett hinder, i andra en tillgång, vilket hon ju själv ofta säger. Visst kan det bli konstigt när en person får symbolisera en hel rörelse, men det är ju inte heller helt ovanligt. Hon har trots allt inspirerat en väldig massa människor i alla åldrar. Klimatrörelsen har funnits i åtminstone tre decennier, det är inget nytt. Med tanke på den brist på handling som hela världen visar så är det inte så konstigt att den lägger i överväxeln, och att en talesperson får mycket plats.
syntax 2019-10-25 23:02
Jag vill egentligen inte fortsätta denna debatt – fel forum (men eftersom jag började, får jag skylla mig själv). För att nu göra mina ställningstaganden begripliga så måste några ord ytterligare sägas:

En engelsk författare sade nyligen: ”Vem kan säga emot en 16-årig liten tös med Aspergers syndrom...?” Nej – det är just styrkan i konceptet. Man kan trumma ut ett miljöradikalt budskap av närmast religiöst slag som egentligen saknar demokratiskt stöd, utan att någon kan säga emot.
Samtidigt har vi en tidigare TV-meteorolog och nuvarande EU-parlamentariker, Per Holmgren, som kom med budskapet att vi måste pausa demokratin för klimatets skull. Han fick snabbt pudla, man tyckte väl att tiden inte var inne än – men illavarslande i alla fall. Även en gammal filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö gick ut nyligen med samma budskap, men i klarare form. Det var enligt Tännsjö inget snack om att demokratin tillfälligtvis måste avskaffas för att effektiva klimatåtgärder skulle bli möjliga.
Man behöver inte alls vara speciellt konspirationsteoretiskt lagd för att börja dra öronen åt sig. Alltså talar jag emot en 16-årig liten tös med Aspergers syndrom...

Klimatet då? Står vi inte inför jordens undergång? Knappast. Visst har vi ett allt för stort fotavtryck på planeten, och mycket kan sägas i saken. Jag skall här bara nämna en nyckelomständighet. Talet om ett vetenskapen skulle vara i det närmaste enig i klimatfrågan är en bluff - helt i linje med Joseph Göbbels teorier: ”Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger, blir den till en sanning”.
MattiasL 2019-10-25 23:30
Torbjörn Tännsjö är filosof, som alltid sagt väldigt provocerande saker. Mer tankeexperiment än politiska förslag om man säger så. På samma sätt som den liknande Peter Singer inte på riktigt argumenterar för att man ska äta spädbarn eftersom de har lägre intelligens än grisar.

Du tycks antyda att det ligger en konspiration bakom tanken att vi måste agera för att ställa klimatet tillrätta. Då inställer sig ju frågan vad det skulle tjäna till. Vem är den mest rimliga konspiratören, fossilenergi-industrin som gör oerhörda vinster på att vi inte agerar, eller en värld av forskare?
syntax 2019-10-26 00:12
Jag hade Torbjörn Tännsjö som lärare på Stockholms universitet i slutet av 1960-talet. De flesta på kursen var eniga om att mannen inte kunde vara riktigt klok. Du kan vara övertygad om att han menar vad han säger med sina förslag.
Fantastisk bild här och en bra text! Greta har gjort mer för klimatet än nästan någon annan har gjort tidigare! Många förstår detta, andra gör det inte.. Svårt att veta hur 'förnekarna' tänker.. Greta är ju 'bara' en budbärare i sammanhanget här, det är inte hon som står för den samlade forskningen och vetenskapen i den här frågan, hon vill bara att vi och världens ledare ska lyssna till modern forskning och vetenskap! Svårare än så är det inte! Det är många som inte ens förstår just detta, att hon bara är en budbärare och inget annat! Och en förbaskat bra sådan dessutom.. 'Normala' människor lyssnar mer på henne än t.ex. förnekarna Trump och Putin.. och andra obildade personer..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-10-23 12:27
Hej,
Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig.
Bilden är tagen för ungefär tio år sedan. Precis vid den tiden då kejsarpingvinernas ungar börjar bli stora, i november, och det här är en förälder som är på väg att hämta krill för att mata. Gångvägen hit var flera mil.

Ha det väl
Bob
Bra länk. Våtplåtsfotona tagna av Shane Balkowitsch har tyngd.

Liksom Greta. Läste hennes bok "No one is too small to make a difference" och blev både imponerad och berörd. 49:- plus frakt nätpris, 69:- i bokhandeln. Rekommenderas. Hon är vad jag kan förstå djupt påläst och skriver och talar bättre engelska än de flesta.

Hörde just från en engelsk kompis att pressen i England är fientlig och okunnig då det gäller klimatet, men att "How dare you" nu ändå hörs överallt.
Svar från Bob Bovin 2019-10-23 18:46
Hej,
Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig.
Jag kan inte uppfatta annat än att hon är påläst och insatt i det hon argumenterar om. Hennes spontana svar på engelska är välfunna. Hon är inte forskare i ämnet, men hon är begåvad och förstår konsekvenserna av växthuseffekten.
Jag har träffat liknande begåvade elever i grundutbildningen vid universitetet och är inte förvånad över hennes kunskapsnivå.
Jag har likaledes träffat många förstenade gubbar i den akademiska världen som aldrig tar argument och förändrar sin ståndpunkt. Dessa är meningslöst att argumentera med. Dylika gubbar ger sig ofta på klipska ungdomar som redan förstår mycket mer än gubbarna någonsin mäktar vid.
Ha det väl
Bob
syntax 2019-10-23 18:48
Övermaga Bob - du är en del av problemet!
syntax 2019-10-23 18:54
Måns.
Jag kan inte låta bli att inflika att under "Haw dare you-talet", liksom på våtplåtarna ser Greta ut som ett av skräckbarnen i Stephen Kings romaner (och filmproduktioner). Jag är inte den enda som har gjort den iakttagelsen - den återkommer hela tiden internationellt. Lär ju inte hjälpa upp hennes sak.
Nils Bergqvist 2019-10-23 21:13
Här är våtplåtsbilderna. Riktigt fina tycker jag.
https://mymodernmet.com/greta-thunberg-portrait-shane-balkowitsch/
Dubbelolle 2019-10-23 22:09
Hallå där Peter, att du kan sjunka så lågt som att gå på hennes utseende, skrämmande och för jävligt lågt! LO
syntax 2019-10-23 22:22
Därför att det hela tiden återkommer i den internationella rapporteringen. Det blir därför en faktor i saken. Sedan tycker jag faktiskt att hon på ett skrämmande sätt liknar skräckbarnen i Stephen Kings romaner (och filmproduktioner).
Än så länge lever vi i ett så fritt land att man får ha sina personliga preferenser.
Dubbelolle 2019-10-23 23:53
Jo du må tycka vad du vill, men när du saknar vettiga argument och angriper en tjejs utseende då har du sjunkit djupt, man mer än anar obehagliga högervridna undertoner, du är en obehaglig figur i mina ögon, skäms! LO
syntax 2019-10-24 00:04
Och vad du är för slags figur i mina ögon - det säger jag inte. Om man inte säger något, så har man ingenting sagt... :-)
Dubbelolle 2019-10-24 00:20
Ja nu har du gjort bort dig ordentligt, grattis! LO
syntax 2019-10-24 07:29
Tänk att jag förblir helt oberörd inför vad Lars Olov Johnson tycker. Att hans skriverier inte gör något intryck? Märkligt... :-D
Kan det ha att göra med att det inte finns något sakinnehåll, att det bara är gnöl och personangrepp?
Får jag även påminna dig om att det jag har gjort är att påpeka att Greta liknar något i vissa specifika situationer, och att detta har uppmärksammats internationellt i rätt stor omfattning (blivit en snackis). Det är inte samma som att kommentera Gretas utseende i sig. Alltså inte personangrepp som du sysslar med.
Håller med om allt. En mycket dålig utveckling som måste bromsas.
Men vilken bild!! Wow.

MvH
Johnny
Svar från Bob Bovin 2019-10-23 21:39
Hej,
Tack skall du ha. Man får se bilden som en tankeställare. Vad skulle hen göra om all is såg ut sådär.
Ha det väl
Bob
Din bild kom helt bort i Greta-diskussionen Bob. Den är ju superbra!
Svar från Bob Bovin 2019-10-23 21:46
Hej Nils,
Bilderna på Greta ser mycket bra ut. Det är ju en mycket svår teknik. Jag försökte för 30 år sedan, och kom aldrig helt fram trots bra lärare.
Kejsarpingvinernas livsmiljö är mycket extrem och förutsätter en smal nisch för tillgång till krill och överlevnad utan mat under vinterstormar. Vad som har fått dem att anpassa till den svåra uppfödning är svårt för mig att förstå.
Tack för din kommentar.
Ha det bra
Bob
Ett litet slutord från min sida.
Det är klart att jag förstod från början att om man ger sig på allas älskling Greta Thunberg, så får man plikta med livet (i bildlig bemärkelse). Men det struntar jag i eftersom jag inte är det minsta konflikträdd. Har jag en annan mening än den som framförs, så talar jag om det. Det kallas för praktiskt tillämpad yttrandefrihet.

Sedan Bob tycker jag nog att du som är Professor Emeritus skulle hålla dig för god att i oträngt mål håna och förklena dina meningsmotståndare. Det är den saken som jag menar är ett problem.