SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3037. Mässing?? –det är grant??

Nu är det inte bara kameror som blir granna vid slitage?? –uppvisande bara mässingen?? Nej mässing har varit uppskattat sedan länge?? –och tillverkats i vårt land sedan 1607 i Skultuna Bruk.

Vår Corre Mia stannar ofta till vid Skultuna Bruk, på sin väg till huset i Riddarhyttan, och fikar och handlar snygga mässingskärl. Har du vägarna förbi så kan du stanna till:

Skultuna bruk anno 2019-10-19

Här finns en lång historia om tillverkningen av mässing (Cu+Zn-legering) här i denna bruksmiljö och faktiskt är bruket ett av Västmanlands mest besökta turistmål!!

Det är väl värt att besöka Skultuna bruk natursköna miljö

Det spännande är att man fortfarande tillverkar mässing vid detta bruk!!

Inlagt 2019-10-29 07:22 | Läst 1202 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ett besök där uppsättes härmed på ”att göra-listan”. /JE
Svar från Bob Bovin 2019-10-29 08:57
Hej Jan Eric,
Vi har heller inte varit där. Mässing är ju en mycket vacker legering som passar i många hantverks föremål.
Hälsa
Bob
Canalog 2019-10-29 10:32
Hej Bob! Glömde du inte blyet som den tredje legeringsmetallen i mässingen? I alla fall under det förra seklet - blyet, några få procent bara, tillsattes för att förbättra spånbarheten och bearbetningsegenskaperna, och var framför allt värdefullt för automatsvarvare i var och varannan liten källare i Gnosjö och i Triberg i Baden-Württemberg...

Jag råkar veta då jag i min ungdom jobbade för konkurrenten till Skultuna - dvs metalldivisionen på Gusums Bruk (grundat 1653) men som idag tyvärr är helt borta och jämnat med marken.
mvh
/B

Ps: Chassiet i din gamla Leica nr 1002 torde ocksa vara gjutet i blyad mässin, eller?
Svar från Bob Bovin 2019-10-29 14:26
Hej Börje,
Så rätt du har. Naturligtvis är det sådär 2% Pb i mässing. Numera har man väl försökt sänka det. Men jag tror det finns en mindre mängd fortfarande.
Ja de gamla kamerorna med mässingsdelar har säkert bly i legeringen.
Men i mitt kristallglas för dagens drink är det 24% PbO. Det är värre. Men som kemist har jag nog fått mycket annat också.
Det är min Corre Mia som tagit bilderna.
Ha det väl
Bob
Khalad 2019-10-29 21:05
Bly finns inte i all mässing, rent grundmässigt är det bara koppar och zink som måste finnas i mässing. Det är sällan bly i mässing för dekorativt bruk, den blir svårare att ge en vacker yta. Blyet ingår framförallt i armaturmässing som ju nästan alltid svarvas, bly (och även vismut) fungerar där som spånbrytande tillsats precis som ni säger. Men det finns en rad andra metaller som ibland tillsätts för andra egenskaper, bla tenn och aluminium.
Passande 'mässingsfärger' både på bruket och löven! Mässing är väldigt vackert, har en hel del sådana föremål hemma, som är väldigt fina!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-10-29 14:27
Hej,
Ja, de har nog löv av mässing där omkring. Påpassligt kommenterat.
Ha det gott
Bob
Jag glömde förstås att säga att du visar fina bilder...

Första bilden är kanske en gammal huvudbyggnad eller entre mm., jag i alla fall inte sett den i verkligheten.

Efter Gusum var jag också bosatt och jobbade vidare med metaller i Västerås, då på en avknoppning från Metallverken, bara ca 3 mil från Skultuna så jag har nog varit där, tror jag.

Keep up the good work och hälsa dottern!!
mvh
/B
Svar från Bob Bovin 2019-10-29 14:28
Hej,
Ja det skulle vara kul att besöka Skultuna.
Ha det bra
Bob
Trevligt att se bilder från Skultuna, bra bilder dessutom, hälsa corren det! Skultuna ingick i den gamla Gränges-koncernen, även mässingbruket och jag har flera par av deras fina gamla manschettknappar med den kungliga kronan på och årtalet 1607 , mässingbrukets startår (det finns några manschettknappar det står 1611 på också, dom gjordes när man trodde bruket startade 1611). Under en tid ingick mässingbruket också i Ian Wachtmeisters minikoncern, blygsamt namngiven till The Empire......Och jag har flera av produkterna ur deras fina sortiment, fickpluntan, supkopparna, snusdosan och några ljusstakar....Och som sagt, mässing måste inte alls innehålla bly för att vara mässing, framförallt inte dekorativa produkter som nästan alla mässingbrukets produkter är, det skulle inte gå att få så vackra ytor med blyad mässing. Hälsningar!
Svar från Bob Bovin 2019-10-29 21:14
Hej,
Tack för beröm. Corren blir säkert glad.
Trevligt att ha så många intressanta mässings objekt. Har hört att det också finns kombination av mässing och porfyr.
Ha det väl
Bob