SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3186. Hos frissan?? --rena njutningen??

Redan som liten knallhatt var besöket hos frisören en höjdpunkt?? På den tiden i tidiga tonåren fick man gå själv å klippa håret?? Det blev ett besök i de vuxnas värld??

Gubbar satt i rad och klipptes av frisörer, som själva var gubbar. Det snackades om vardagliga ting?? –som sport och politik?? Några gubbar satt och väntade på sin tur?? –läsandes ”herrtidningar”?? --å Se och Vecka Revyn?? Den lilla tonåringen vågade sig bara på å bläddra i Se. Det var tider det?? –vilka fotografer man beundrade;  Anders Engman, Len Waernberg, Lennart Nilsson å Åke Borglund……?? –å drömmarna väcktes att en gång resa ut i världen med Leica kameror på axeln ??

Man väcktes av en flinskallig frisör som ropade?? –hur skall du ha det då?? Man skulle tro att jag inte gillade att bli klippt?? –flera kompisar hatade det?? –för de var hårömma?? Jag njöt i fulla drag när någon pillade mig i håret?? --och klippte med saxen och maskinen?? –och brydde sig om mig?? Min stränge magister, Torsten Thynelius, kunde ha lyft mig i håret utan jag hade rört en min?? –håröm var ett okänt begrepp. Nu lyfte aldrig magistern mig i håret för jag va ordningsman i klassen.

Sist sprejade frisören parfymerat vatten i håret?? –å kammade mig fin med bena?? –det gillade jag??

Idag är det en ursnygg tjej som klipper håret?? –å det är en annan historia??

Vilken frisör det är idag, ingen flintis gubbe som då

I dessa tuffa tider kämpar frisörerna med ekonomin. Om du gillar att bli friserad så stötta frisörerna nu. Frissan på bilden träffar du i Gamla stan hos firman ”raptis&ahlgren” och våran Corre Mia rekommenderar henne.

Inlagt 2020-03-28 06:49 | Läst 1111 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vi som är litet äldre har nog många minnen av frisörer! Det första minnet för mig va en frisör på Roslagsgatan i Stockholm, jag skulle på kollo 1946 och då gällde kollofrissa! :) Se'n blev det bättre, när vi bodde i Kärrtorp så va det en frisör i Skarpnäck, och när jag jobbade så va det en frisör på brunkan! Det va väl en del andra också, men dom vill jag helst glömma!
I dag skulle det bli en frisör hemmavid i Gnesta! Men han har så mycket att göra, han är för bra och seriös så det är kö till honom! Så idag kommer jag att få sitta på en stol i köket och nicka till! Lyxliv liksom!
/B
Svar från Bob Bovin 2020-03-28 08:53
Hej Bengt,
Man kan till och med minnas rakkniven som användes i en sista ansning i nacken.
Jag fick kanske inpräglade gener från farfar som var förman för ett rallarbygge. Jo, han höll också stil på deras hår med några vassa rakknivar.
Klapp
Bob
Hej Bob.
Her i DK er frisørsalonerne lukket ligesom tandlægerne også er.
Jeg har hørt, at enkelte frisører har åbent, hvis der kun er 1 kunde i salonen og at arbejdet kan gøres færdigt på 30 minutter !!!
Jeg trænger efterhånden til at få studset krøllerne, ellers ender jeg med at få udseendet fra 70erne tilbage :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Hvis damen der er virusfri må hun gerne komme på hjemmebesøg her :-)
Svar från Bob Bovin 2020-03-28 14:13
Hej,
Oj, ni är hårt hållna i edert land. Klippa håret måste man ju.
Du får ringa till Corren i Gamla stan så kan hon nog ordna så den där snygga frissan åker ner tid dig. Men det blir dyrt.
Ha det väl
Bo
Har i alla tider tyckt som du, ändå har jag sen kanske 20 år nöjt mig med att ta fram rakapparaten, ställa den på 9 mm och så systematiskt klippa mig själv.Vad det kostar idag vet jag inte, på den tiden jag fortfarande klippte mig kostade det väl typ 180:-. Nu är det inte sparsamheten som varit drivande, drivande är att jag trivs otroligt bra med det kortklippta håret och det känns nästan meningslöst att gå till frisören, även om jag nå´n gång i kvarttalet ber min fru snygga till mig i nacken en smula. Men din bild här får mig ju att fundera......Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-03-28 14:25
Hej,
Du måste vara händig. Jämn klippning är svårt.
I vår by kan man få klippning för 120 spänn, men då har man nog pressat EU reglerna till skattefritt.
Jag har en frissa här i byn, lite mer i en ålder godkänd av min assistent, som jag betalar 400 spänn till för en halvtimma. Men då har vi trevligt samtal hela tiden. Jag är säker på att hon betalar hyra, lön, skatt och sociala avgifter.
I den stora staden i norr lär det inte räcka med dubbla den avgiften, men det kan det ju vara värt med en sådan frissa.
Ha det väl i helgen
Bob
När jag läser din text så kommer jag osökt att tänka på den gamla historien:
- Hur ska du ha det, sa frisören
- Som min bror
- Hur har han det då?
- Jo tack bra!

//Anders
Svar från Bob Bovin 2020-03-28 22:46
Hej,
Ja den va bra.
Ha det väl
Bob