SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3191. Klart du skall plåta med film?? –många pro??

I dessa dagar med telefonen som kamera?? –är det inte lätt att argumentera för användning av en klassisk kamera laddad med film?? Många tror att det inte finns längre?? –vilken villfarelse??

Det lilla filmformatet, 24x36 millimeter, kom på allvar först i mitten på 1920-talet?? Den lilla lätta kameran kunde följa med i rockfickan varje dag och på resa?? –vilket gjorde att det moderna fotoreportaget såg dagens ljus!! Bildtidningar blev allt vanligare och berättade om händelser i världen??

Jo, det tillverkas fortfarande analoga kameror!! Du kan köpa en Leica MP för 50 laxar. Men bli inte förtvivlad det finns fungerande analoga kameror att köpa på loppmarknad för några tior. På ebay finns det suveränt bra kameror som Olympus OM1 att köpa för under en lax??

Leica M2 med Summicron 35/2 ett alternativ det digitala plåtandet

Om du vill få förklarat för dig varför du skall gå över till analog fotografi så skall du läsa det här.

Å du behöver inte vara ung och nyfiken?? –utan glädjen med analog fotografi gäller för alla åldrar!!

Seniorplåtis har fotograferat sedan 1956 och har använt i stort sett alla tekniker du kan tänka dig?? De första digitala bilderna han tog var i ett mikroskop 1984?? Idag har han börjat plåta analogt med gamla Leica parallellt digitala kameror: Men det får bli en analog bild från 1964 som får illustrera möjligheterna  analogt. Bilden är tagen med kameran visad ovan.

Jag tar en jamare till

Inlagt 2020-04-02 07:40 | Läst 3293 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Analogt är kul och väldigt mycket fotografi, alltså tekniken. Och analogt tillför naturligtvis själva bildens berättande en hel del, om än på ett subtilt plan. Själv använder jag oftast en Rolleiflex när det nu bär iväg. En Minox ligger också på hyllan och väntar. Och en Nikon F ska jag nog skak liv i vad det lider.
(En fråga OT. I dina texter förekommer ofta dubbelt frågetecken. Är det problem med min unicode? Eller är det som det ska vara?) Ha det gott / Gunnar S
Tidstypisk bild. På besök i flickrummet, eller?
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 12:51
Hej,
Rolleiflex är en mycket användbar kamera.
Det är inte fel på din Unicode.
Nej, det det är inget flickrum. Ganska långt ifrån.
Ha det väl
Bob
Håller helt med om analogt å film! Men filmen har blivit dyr! Film = Tri-X :)
Så jag håller på att mentalt ställa om mig för att kanske pröva Ilford HP5, som just nu e 20:- billigare per rulle! Men då kommer ju frakten till...
/B
Ps. Har 1,5 rullar Tri-X kvar, så jag har aningen litet funderatid!
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 12:56
Hej,
Har du kollat om Tri-X är dyrare idag än då det begav sig? Det är inget fel på HP5, kör hårt.
Klapp
Bob
Det skulle vara roligt att sätta i några rullar och testa igen. Tyvärr gjorde jag mig av med min framkallningsdosa när jag städade i källaren för några år sen, den vore ju bra att ha. Säkert inte så svårt att hitta på nätet, nytt eller begagnat. Får se om nyfikenheten räcker till. Jag känner också att jag skulle vilja lägga mer tid på att ta hand om en del av dom gamla bilderna i fotoböcker. Men både min Yashica-Mat och min Olympus Om-2N står i bokhyllan bakom mig......
Den utmärkta andra bilden påminner om mkt, tex var rökning inte farligt då. Eller att man rökte i sovrummet/studentlyan......
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 13:01
Hej,
Du har ju redan top utrustning. Om du kör färg behöver du inte framkalla. Idag finns det framkallare och fix i samma lösning för monokrom. Dosor finns på nätet men det finns moderna grejer där också.
Du är på spåret, men det är inget studentrum. Bilden är från Köpenhamn. Mannen är en ung teknolog.
Ha det väl
Bob
Intressant. Vore bra med ett tips om hur man bäst kommer till en digital bild från att ha framkallat filmen i Pattersondosan. Silverfastscanning? Har ett komplett mörkrum i ”träda” sedan 30 år tillbaka. Digitalt startade 2002.
Hälsningar
Sven Bergman som började med Voigtländer Vito B 1957
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 13:05
Hej,
Planskanner funkar bra som Epron V700. Plåta av negativet med en macolins på kameran.
Har du mörkrum så har du allt på plats. Bara kör.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag kom aldrig igång med s / v-analog och färgpapper blev jag trött på. Så det blev diasbild för mig.
1964 - jag var 21 och jag känner lätt stämningen i din bild här. Jag ser också att det finns ett danskt inslag i bilden - Kijafa körsbärsvin på bordet!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Kijafa - KIrsebærJAcobsenFAaborg. 14-21% alkohol, så det var kun ett litet glas och sedan inte mer :-)
Fra Coops hjemmeside:I 1841 begyndte justitsråd J. J. Jacobsen at fremstille kirsebærvin på Danmarks første vingård. Lige siden er vinen blevet fremstillet i nøje overensstemmelse med de forskrifter, der allerede i 1700-tallet var kendt på fornemme fyndske herregårde. I dag har vinen vundet hæder overalt i verden under navnet Kijafa.
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 15:43
Hej Erik,
Du är skarpsynt. Vi är i Köpenhamn. Vårt hotell hade bostäder för de anställda i översta våningen. Det var inte svårt för våra grabbar att hitta flickorna på vinden. Tjejen med det fina håret bjöd in våra snyggaste grabbar på några glas. Vad som hände senare på natten är inte dokumenterat i bild.
Jag vet aldrig att jag smakat det starkvinet.
Ha det väl
Bob
Nej nu får du lugna ner dig! Telefonen funkar bra. Håll nu inte på med massa griller i huvudet på Corren!!! Tänk på hur bra bilder hon tar! Vad skulle hända om hon var tvungen att stå och snurra på en frakallningsdosa på kvällarna, hänga filmen på tork scanna in bilden i datorn,öppna den i PS och göra den till en digital bild????? Hur mycket skulle vi då inte missa :) :)
Ha det bra Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-04-02 15:48
Hej Bengt,
Du har rätt. Jag är nog på villospår.
Jag skulle aldrig lyckas övertala Corren att använda en gammal filmkamera. Hon har använt sådana i ungdomen och skulle nog aldrig ha tid att använda annat än telefonen idag.
Jag funderar på att skaffa en Sony A7 II en dag för att få FF.
Ta det försiktigt
Bob