SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3210. Sensation! Sensation!! Läs om det EXTRA!! EXTRA!!

Den här sensationen är inte en nyhet?? –utan är mer än fem år gammal?? Men för seniorplåtis är det något extra ordinärt?? Därför travestin på tidningsförsäljarnas utrop på 30-talet??

Alla fotointresserade vet ju att i gamla tider, med analog kamera, så var man tvungen att fokusera objektivet för hand?? I den digitala världen är det ju bara Leica som har kvar manuellt fokus med sina Leica M kameror.

Vi har i långa tider underskattat länderna i Asien vad gäller tekniskt kunnande?? –men vi glömmer då deras tusenåriga kultur, superior över våran egen nivå då.

 Idag är många av deras universitet helt i nivå med våra bästa?? Så man blir ju inte förvånad över att en liten firma tillverkar en liten mekanisk manick som gör Leica objektiven med ”autofocus”??

Det var fotograf Mikael Good här på FS som tipsade om TECHART LM-EA 6.0 II Auto. Seniorplåtis blev funderande om möjligen denna manick kunde fungera med de gamla Leica gluggarna från 30-talet och en Sony a7??

Sony a7II + TECHART LM-EA 6.0 II Auto + Leica Hektor 28/6.3

Å kors i taket det fungerar riktigt bra?? Manicken sätter nästan alltid fokus rätt. Kanske lite långsamt, men vem har brottom med ett gammalt objektiv från 1935??

Man kan ju undra varför inte Leica kommer ut med en M variant som bygger in den här metoden för att ställa fokus. Det är kanske inte fint nog att plagiera Kina??

Inlagt 2020-04-21 07:37 | Läst 2696 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen en sensation! Ska bli intressant att följa ditt fotograferande med denna kombo! /JE
Svar från Bob Bovin 2020-04-21 09:25
Hej Jan Eric,
Det blir en kul leksak. I stort sett fungerar kombinationen. Jag kommer med mer bilder strax.
Sköt om er
Bob och Ninni
Leica e konservativa! Må så vara att man bygger kameror åt gamla gubbar som mig, läs Leica M10, men man måste väl ändå hänga med litet på sidan om! Och har länge undrar varför Leica inte gjorde en Fuji X100-liknande kamera! En instegsleica kan man kanske säga!
För den röda dotten gör mycket på en kamera! :)
Och Fuji X100 e ju så Leicalik så jag undrar också varför Leica inte stämde Fuji för utseendeplagiat! ;) ;)

Skall bli intressant att följa dina äventyr med TECHART LM-EA 6.0 II Auto
/B
Svar från Bob Bovin 2020-04-21 11:17
Hej,
Tysk industri hat alltid haft skickliga mekaniker. Jag gissar att de skulle klara av att tillverka en M kamera med den här mekanismen inbyggd. Sedan kunde man ju välja om man ville ha manuell fokus också.
Nåja, nu finns den här manicken till ett pris av 2,5 lax på amazon å man kan ju prova.
Klapp
Bob
Det är ju en kul grej och trevligt att kunna använda gamla objektiv med autofokus på en digital kamera! Nu måste vi se bilder! Och det vet jag att Du kommer att göra!
När det gäller Leica, så har Leica en egen kundkrets och hela världen som marknad. Skulle man göra en budgetleica och på så sätt buntas ihop med övriga, så skadas deras image. Vi har ju ett levande exempel för det, nämligen Leica CL som var en billigare Leica i samarbete med Minolta. Men den blev så populär att Leica hade svårt att sälja sina ordinarie kameror, varför produktionen ställdes in redan efter 2 år. Minolta däremot gjorde en update och förbättrade den till och med och sålde den sedan som Minolta CL. Jag tror att Leica lärde sig sin läxa efter det.
Svar från Bob Bovin 2020-04-21 11:22
Hej,
Jo de blev brända av Leica CL och Minoltas CLE, som ju var klart bättre än någon dåvarande M.
Men ändå tror jag att denna elektronik och mekanik grej skulle kunna skalas ned å få plats i en digital M. Å andra sidan har de nog kalkylerat på en sådan grej och tolkat det som ekonomiskt farligt.
Jag återkommer med en del exempel på att det fungerar med en Sony.
Ha en fin dag
Bob
hej Bob. Spännande och känns som ett aprilskämt.
Kameran ser häftig ut tycker jag. Hoppas det funkar bra med dina gamla objektiv. Jag vet ju också att vi får ta del av dina bilder så småning om.
.
Men visst finns det väl en digital Leica CL i dag med leica af objektiv?
Men inte lika bra vad jag vet som Sonys kameror.
/Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-04-21 19:39
Hej,
Det skall komma bilder.
Det har rätt i att det finns Leica kameror som har autofokus, men inte med objektiv med bajonett M och skruv fattning. Tror jag.
Njut av vårsolen. Här blir det sol imorgon.

Ha det väl
Bob
Kul att se att det är fler som har fastnat för Techart PRO! :)
Techart PRO-adaptern fungerar ännu bättre med ljusstarka objektiv, och den är tillräckligt snabb för att jobba professionellt med. På senaste reportageresan till Indien hade jag med ett ljusstarkt 35 och ett 90mm med M-fattning som jag använde med mycket gott resultat på min Sony A7rII och A6500. Skärpan sattes snabbt och exakt även i lite skummare miljöer.
/Mikael
Svar från Bob Bovin 2020-04-22 08:08
Hej,
Tack för vägledningen. En bättre Sony är på väg.
Jag kommer att försöka med gamla Leica i första hand med en Summilux också.
Ha det väl
Bob