SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3212. 90 år gammal glugg får autofokus??

Det låter som en saga?? –men en Leica Elmar 35mm 1:3,5 från 1930 får autofocus med hjälp av en adapter?? –och fas detektorerna i en Sony a7II?? Objektivet rör sig i adaptern i förhållande till sensorn.

Alla ni som tror att man måste ha ett objektiv av den senaste designen till din kamera?? –blir kanske förvånade om jag säger att det här Leica objektivet, snart antikt, levererar helt acceptabla bilder i färg!!

Modern digital kamera med semiantikt objektiv

Autofokus med den här adaptern Techart Pro är inte lika snabb som kamerans normala fokus system?? –men det är tillräckligt snabbt för gatufoto, utan snabba bildserier!! Det är de centrala faskänsliga pixlarna som detektorn utnyttjar för att hitta fokusläget. Man kan använda auto-ISO och A eller S läget. Seniorplåtis tycker bäst om att sätta slutartiden över 1/500 sekund för fotoflanerande. Då kan man ställa önskad bländare på objektivet och ISO får leta rätt exponering. Detta funkar bra.

Kameran levererar RAW bilder som ser ut så här utan någon justering i LR6:

Sony a7II + Techart Pro LM-EA7 + Leica Elmar 35mm 1:3.5

Till seniorplåtis stora förvåning så fungerar denna gamla Leica glugg, den är så gammal att den inte har något serie nummer, även till sport fotografering. Ta en koll på de här bilderna som är starkt beskurna och justerade i LR6:

Skate banan i Lund anno 2020-04-18

Inlagt 2020-04-23 07:17 | Läst 2980 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket intressant! Så det som hänt under åren vad gäller optik, det är inte så mycket! :) Det går väl snabbare att fota med moderna objektiv, men nu kommer det hjälp för de äldre! :) /B
Svar från Bob Bovin 2020-04-23 08:12
Hej,
Av det lilla jag sett så är jag förvånad över hur bra de gamla objektiven är. Det är vad en amatör ser. Det skulle vara intressant om proffs som lensrentals.com mätte upp några gamla gluggar.
Men det skall bli kul arr prova några gamlingar med FF och autofokus.
Klapp
Bob
Benganbus 2020-04-23 09:46
Jag fick vara med med ett av mina objektiv då Zeiss HS mätte icke T-behandlade Sonnarer via Per Nordlund på Hasselblad! Mycket intressant!
Förenklat kan man väl säga, som du redan märkt, det fanns mycket bra grejer redan på 1930-talet! /B
Hej Bob .Så kul att det funkar så fint!
Utmärkta bilder!
Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-04-23 13:28
Hej,
Kors i taket det funkar.
Fick en 7rII idag i ställe t för II.
Sköt om dig
Bob
bassa 2020-04-23 16:05
Oj! Där blir du nöjd!
/Bengt H.
Intressant och det blir ju riktigt bra, men jag förstår inte. Ett gammalt objektiv har en fokusring där fokus sätts, men inga elektriska kontakter eller mekanisk skruv eller liknade för AF. Menar du att hela objektivet åker fram och tillbaka? Är det en generell adapter eller specialgjord till detta objektivet?
Svar från Bob Bovin 2020-04-23 15:49
Hej,
Hela objektivet rör sig i adaptern.
Den finns att köpa t ex på Amazon.de och tillverkas i Kina. Den har funnits i minst fem år.
Nästan alla Leica objektiv kan användas, och alla objektiv som har en M adapter.
Ha det väl
Bob