SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3223. Med Sony a7rII så blommar Leica Summilux 50/1,4 upp till nytt liv??

Kanske det är först nu som min Summilux 50/1.4 hittat sin rätta sensor att samarbeta med?? Sony kamerans 42 MPix är just vad den behöver för att visa sin kapacitet??

Den är för gammel kanske någon hävdar?? –men kom ihåg strax efter åker någon till månen och datorerna och halvledarna träder in i industrin och mycket som tillverkades vid denna tid var ”top-notch”?? Seniorplåtis vill påstå att vad gäller Leica objektiv så var de på topp på den tiden?? Idag är få objektiv bättre än Summilux, och i så fall knappast synbart. Men kanske mätbart??

En bonus sedan några år är att med en adapter, Techart Pro, kan man få autofokus på Leica M objektiv, och nästan alla andra också. 

Sony a7rII + Techart Pro 6.0 + Leica Summilux 50mm 1:1.4

Under en skön vårdag tog vi de här bilderna med tulpanerna i full blom:

Tulpanblomning i Botaniska trädgården i Lund anno 2020-04-25

P.S. Bilderna ovan är inte bildbehandlade utan kommer direkt från RAW fil i LR6 och bara minskade till 2880 pix D.S.

Inlagt 2020-05-04 07:43 | Läst 1936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Objektivet är det inget fel på och antalet pixlar har inte så mycket med saken att göra. Tyvärr lirar det av allt att döma inte så bra med Sonys sensorer av andra anledningar, nämligen att filterplattan framför sensorn är väldigt tjock jämfört med hos Leicas digitala M-kameror (för att inte tala om film, som ju inte har nåt filter alls). Man ser det tydligt i din första bild som jag gissar är tagen vid stor bländaröppning; kanterna är oskarpa medan mitten är skarp. Det är för att filtret orsakar krökt skärpefält och astigmatism. Bländar man ner så maskeras dock problemet, men det är ju lite synd att behöva göra det med ett så ljusstarkt och trevligt objektiv:-)

Man kan (låta) modifiera kameran så att den får en tunnare filterplatta. Då kommer den att prestera bättre med i princip alla äldre objektiv, även för spegelreflexkameror. Dock måste man trolla en del med färgprofiler och JPG ur kameran är nog bara att glömma. Filtret ändrar nämligen vilka våglängder som filtreras bort och det kommer bli något mer kontaminering av UV och IR i bilderna.

Härliga bilder oavsett! :-)
Svar från Bob Bovin 2020-05-04 09:23
Hej,
Tack för din kunniga kommentar.
Den första blommiga bilden från trädgården är tagen med bl 8. De närgångna bilderna är tagna med 1,4.
En ytterligare del i oskärpan i hörnen är väl det krökta skärpeplanet i de ljusstarka objektiven. Hade en Noctilux tidigare och den hade ett krökt plan.
För mig är skärpan inte så kritisk, utan jag är glad över att ”stutsen” i färgerna redan från start i RAW filerna är så bra. Utan ha rört justering i LR.
Jag kommer nog inte ha tid eller pengar att modifiera sensorn. Vet heller inte hur länge jag behåller den här modellen. Som gatufotograf numera strävar jag inte efter maximal prestanda.
Jag kommer med visning av 1930-tals gluggar, som inte är topp, men presterar i alla fall användbara gatubilder.
Ha det väl
Bob
Jag är imponerad över färgerna!
Svar från Bob Bovin 2020-05-04 10:26
Hej,
Ja, det är slående. Det kommer fler bilder från andra objektiv.
Ha det väl
Bob
Den här 'kombon' är dessutom riktigt snygg!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2020-05-04 11:31
Hej,
Ett sådant glänsande objektiv förgyller tillvaron.
Ha det väl
Bob
Härliga mustiga färger.
Kan tänka mig att svartvitt blir kontrastrikt och bra.
/Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-05-04 14:58
Hej,
Färgerna blir bra med rII, borde bli bra svartvitt också.
Jag är positivt överraskad av den sensorn.
Det kommer mer nyheter i kommande bloggar.
Var försiktig
Bob