SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#325. Är det bara shoppa, shoppa som gäller?? –shoppa då en billig multi-use-camera!!

Digitala kameror har öppnat upp en oväntad tvist!! –som inte fanns under den analoga tiden!! Idag kan många kameror, via adapter, fungera med nästan alla objektiv tillverkade sedan 1920.

Jag försöker följa några bloggar av fotografer på nätet!! --en som jag tycker har sunda idéer om kameror i proffsbruk är Kirk Tuck!! –han berättar att han köpt en adapter för att sätta ett Hasselblad 80 mm Zeiss objektiv på en Sony alfa77. Det ger en perfekt studio kamera för porträtt. Å så kunde han sätta på ett stort ”dragspels”-motljusskydd, så kunderna blir riktigt imponerade av den stora kameran!! Här är en springande punkt!! –Kirk har funnit att många kunder kräver en stor kamera!! –annars är man inte proffs. Därför har han med en stor kamera!! –och en lätt kamera som Panny GH2. Så tar han några bilder med den stora, och de levererade bilderna med den lilla. I de flesta arbeten fungerar det!! –speciellt för nätpubliceringar.

Prislapp: 200+1500+1500 kr. Bildkvalitet?? –absolut topp!!

De sista åren har jag funnit att de mindre kamerorna, utan spegel, och med sensorer som m4/3 och APS-C öppnar upp en helt ny värld för användning av objektiv från alla kameror och tidsepoker. Adaptrar kan man köpa dyra, som 600 – 1000 kr, med hög kvalitet eller man kan köpa billiga från Kina och Hong Kong. De senare är av bra kvalitet och de kostar kring 100-200 kr. Jag har hittat en trovärdig firma på ebay, där jag beställt ett 20-tal adaptrar och alla har fungerat och de har snabb leverans i ett kuvert.

Om du dessutom köper en liten kamera begagnad eller nästan ny på nätet så har du en experimentkamera att leka med och testa olika objektiv. På tyska ebay.de säljer Olympus fabriksrenoverade demo kameror. Du kan få tag i en E-PL2 för kring 2000 kr med kit-objektiv. Detta är en kamera med mycket bra prestanda och elegant design. Det finns inge anledning att lägga ut 15000 kr på en modern toppklasskamera, börja med en billig. Köp en bunt billiga objektiv för några hundralappar styck, och några adaptrar, så att du får uppfylla shopping kvoten.

Jag har provat en del gamla objektiv och det bästa jag har i hyllan är det här!!

Olympus Zuiko 50/1,4 på en ganska dyr GH2.

Om du vill läsa listan över alla objektiv jag mätt upp upplösningen på så finns den här.

Lycka till!!

Inlagt 2012-03-19 07:11 | Läst 3492 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
"Kirk har funnit att många kunder kräver en stor kamera!! –annars är man inte proffs."
Vem har sagt att storleken inte har betydelse!? ;) :)
/B
Svar från Bob Bovin 2012-03-19 07:55
Hej Bengt!
Kirk och jag har funnit att man jobbar bättre med en liten kamera i många sammanhang. Jag lägger till att i vissa fall med sport eller snabba djurbilder kan en större kamera vara bra. Men inte i morgon. Jag tror att vi går mot mindre kameror. Så storleken spelar roll. Det kommer ti o m CaNik upptäcka.
Tack för ditt morgonpigga inlägg, ditt minne verkar sitta fint!
=(:-D
Bob
Med dina adaptrar får du automatisk nedbländning så att du kan fokusera med öppen bländare?
Jag antar att de visade kamerorna har kontrastmätning så att de kan ge fokuskonfirmering även om adaptern inte har något chipp för fokuskonfirmering (för fasmätande; DSLR kameror).
Kan kamerorna förstora utsnitt av displayen för manuell fokusering också?

Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-19 11:42
Hej Johan!
Inga billiga adaptrar har någon automatisk nedbländning. Man ställer in blänadren och dispayen visar en korrekt bild direkt.. Med skärpedjup och allt. Det gör att e kan vara lite svårt att se perfekt fokus direkt. Man kan förstora displayen och fokusera med det.
Vanligen fungerar detta mycket bra. NEX-7 har någon form av kantkontrastfärgning för att visa att fokus är rätt.
Mvh
Bob
trumpeten 2012-03-19 14:14
Hur är det med de enklare Nex, ex. Nex-5n? Jag funderar på en spegellös kamera och testa lite gamla objektiv men just att sätta skärpan på en lcd utan ordentlig sökare känns sådär, eller? Går det enkelt att göra?
Svar från Bob Bovin 2012-03-19 14:40
Hej!
Man behöver en EVF. Panasonic GH2 och G3 å en del andra har det. Till E-P3 kan köpa till en bra EVF. Nex-5n och 7 har ju dessutom fokushjälp med färgade kanter. Köp något + EVF så kan du börja testa.
Lycka till!
Mvh
Bob