SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3258. Då visste man av erfarenhet??

Allt var lagrat i ryggmärg och hjärna?? –man visste instinktivt hur man skulle göra?? –i alla av livet situationer?? För de var helt enkelt livsavgörande?? –för var och en??

Vad måste man kunna för att överleva?? Skaffa mat, tillverka kläder och göra upp eld?? Allt detta kunde var och en?? --när vi levde i grottan?? Hur är det då idag?? –ja det är väl tveksamt om någon kan det idag?? –i varje fall alla tre grundkunskaperna??

Kan du till exempel göra upp eld och få fyr i spisen?? –för att baka bröd??

Baka bröd på spisen ä viktigt att kunna

En så viktig skicklighet som att bedöma temperaturen?? –utan den moderna termometern?? Hur varmt är det i spisens ugn?? –till exempel?? Det är inte så länge sedan matmor visste hur varmt det var i ugnen för att baka till exempel en rulltårta?? I den här boken med recept för att göra ”Sju sorters kakor” står det inte vilken temperatur man skall ha i ugnen??

En gammal upplaga av Sju sorters kakor

Det visste naturligtvis husmor vid denna tid?? Hon visste att det tog tre björkklabbar och en halvtimma innan ugnen tog emot rulltårtan vid 175 grader!!

Inlagt 2020-06-08 06:54 | Läst 2258 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag har en likande kokbok där inga temperaturer eller tider anges utan där lagas köttet tills det är mört och grönsakerna till de är mjuka. I slutet finns ett tunt kapitel som heter "Laga mat med elektricitet". Jag skulle nog klara av att laga mat på järnspisen men inte i ugnen och absolut inte en rulltårta.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2020-06-08 08:44
Hej,
Jag tror att du klarar dig bra. Jag tänker på din senaste blogg, där det vattnades i munnen.
Jag kan tänker mig att rulltårta är svårt.
Hälsningar Ninni och Bob
Nils-Erik Eriksson 2020-06-08 10:00
Förr i tiden ,ja, under järnspisens tidevarv så användes något,som kallades " brödstickan " för att undersöka om baket var färdigt/Ne
Har bakat smörkakor i vedspis. Kakorna blir gärna brända på ena sidan (den närmast där man eldar) om man inte vänder plåten då och då medan de är i ugnen. Enklare är att grädda våfflor med våffeljärn på vedspisen. :-)

Hälsar
Eva
Svar från Bob Bovin 2020-06-08 11:12
Hej,
Det har du rätt i, det är svårt att få jämn värme. Farmor kunde det.
Uppe på spisen är lättare att jobba.
Hälsningar
Ninni och Bob
Det påstås att björkved ger högre temperatur än ved från t ex fur och gran.
Svar från Bob Bovin 2020-06-08 11:18
Hej,
Det ligger något i det. Om alla är lika torra.
Ha det väl
Bob
Nils-Erik Eriksson 2020-06-08 11:21
Nja, energiinnehållet i björkved är större per ex kilo ved, ån ex furu. Temperaturen, beror på hur mycket man eldar oavsett bränsle. men vedåtgången med björk blir mindre än med ex furu/NE
Fina bilder och intressanta funderingar!
När vi fjällvandrare för en trettio år sedan va det en sport att kunna tända en liten brasa för att göra kokkaffe! Start va en kniv och en tändsticksask! Även om det hade regnat! :)
För det finns alltid torr ved någonstans i närterrängen! Och om man lyckades med att bara använda en tändsticka, då! :)

Vad gäller att laga mat under tak, så prövade vi i ugnen i vedspisen en gång, men det va svårt! Pannkaka ovanpå spisen i stekpanna går bra, frånsett bristen på fläkt över spisen! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-06-08 11:20
Hej,
Tändsticka är på gränsen till fusk. Gnist stift kund godkännas av farfar .

Det krävs erfarenhet med en spis.

Klapp
Bob