SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3280. En slår vantarna i bordet ?? –en annan består?? –nyjusterad??

Utvecklingen av den digitala kameran måste ha varit svår att förutsäga i början av vårt århundrade?? Speciellt den snabba miniatyriseringen av linser och sensorer??

Få tillverkare insåg att mobiltelefonen skulle ta en så stor del av kameramarknaden. Observera att inget gammalt kameraföretag tillverkar mobiltelefoner?? Vidare gäller inte heller det omvända?? Det kan ses som ganska sannolikt att flera gamla kameratillverkare kommer att konka förr eller senare?? Just nu står Olympus kameratillverkning på gravens rand?? Den japanska statens motsvarighet till konkursförvaltning tar nu över och de har aldrig hindrat någon konkurs tidigare.

Olympus är ett fint gammalt kameramärke?? –med många innovationer och fortfarande brukbara kameror?? Sådana kameror skall man inte kasta på skrothögen?? –nej reparera dem och börja köra film när de digitala inte fungerar längre?? Återbruk är ordet??

Tyvärr insåg seniorplåtis detta först på äldre dar?? –men nu har en fin trotjänare räddats?? Det är en kamera som introducerades i mars 1959?? –kallad Canon P och den blev mycket populär?? –mer än 80 000 kamera såldes på två år?? Det är den mest uppskattade kameran av sin tid?? Även många proffs insåg detta?? --så att Canon tillverkade några hundra svartmålade  i den första batchen med serie nr 70xxxx. Alla i den serien verkar vara målade direkt på Cr eller Ni pläteringen. De slitna exemplaren visar då vit metall under färgen?? –medan de tre kommande serierna visar fram mässningen under. Idag finns det minst 51 överlevande exemplar av svarta Canon P.

Här kommer vår fullt fungerande och hårt slitna Canon P:

Canon P No 706476 och Canon Lens 25mm 1:3,5 No 15651

Kameran är inköpt på Lysekils auktionshus och sades komma från Göteborgs regionen. Kamerautrustningen och slitage tyder på en väl använd press kamera?? Sitter du inne med kunskaper om verksamma pressfotografer i det området under 60- och 70-talen. Så snälla kommentera och berätta!!

Inlagt 2020-06-30 07:32 | Läst 2135 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin kamera det där! Å jag e inte ett dugg avundsjuk! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-06-30 18:31
Hej Bengt,
Jag ångrar så att jag köpte sådant gammalt skräp. ;)
Klapp
Bob