SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3281. Fördomar?? –får man så lätt?? –numera??

Man tror så lätt numera att man har allt klart för sig?? –och som leder till fördomar?? Den enorma banken med data på ”nätet” gör det än värre?? –många tror att där står sanningen??

Ingenting annat än sanningen?? Ingenting kan vara mer överdrivet?? –för det mesta är bara åsikter och propaganda om saker som saknar källa och verifikation att vara testat och kollat av en oberoende enhet??

Förr hade bilden i stark dokumentär påverkan på betraktaren?? Det som fanns på bild det var sant?? Idag vet vi att bilden har lika lite dokumentär prägel som det skrivna eller talade ordet?? Men lika fullt spelar bilden en stor roll idag, speciellt i så kallade ”sociala medier”.

Du kan testa dig själv här med ett exempel?? Vad har du för fördomar och åsikter om landet Japan??

Många skulle svara att det är ett högteknologiskt land med starka kulturella band till sin historia?? Ett land med ordning och reda och hög renlighet?? Som på den här bilden:

Japan med starka traditioner och djupt varierad kultur och religion

Men som med det mesta finns det en baksida?? –som inte är lika väl känd för gemene man?? Även om många berömda fotografer försökt skildra landet?? Jag tänker på Henri Cartier-Bresson och framför allt W. Eugene Smith?? Den senare som avslöjad Minamata skandalen (Minamata', Words and Photographs by W.E. Smith and A.M. Smith)?? Även seniorplåtis har sett baksidan av solens land?? –och kan beskriva den med ett exempel med den här bilden:

En spontan slit och släng ”soptipp” i Japan

Nu skall ingen förhäva sig?? –alla har vi fördomar?? –inom nästan alla områden i livet?? Vi drar ofta förhastade fördomar?? –utan att tänka efter?? Innan man ställer sig upp och basunerar ut sin åsikt?? –så kan det vara en god regel att tänka över?? –och kolla om det finns riktiga fakta att lära sig av??

Så kanske den här bloggen bara är en av mina fördomar??

Inlagt 2020-07-01 07:29 | Läst 672 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
UPS Bob - det var/är svårt.
Finns det inte någon skillnad mellan fördomar och uppfattningar eller kunskap?
Fördomar är enligt min mening ett negativt ord. Om man/jag har fördomar, beror det vel på bristande kunskap, dåligt beteende eller fel åsikt om vad man fördömer?
Citat från en dansk ordbok:
"Fordomme er især knyttet til køn, race, etnicitet, alder, seksualitet og handicap af forskellig slags".
Interesant emne og fine s/v fotos som illustration.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Jag menar att man ska undersöka saker innan man uttalar eller fördömer något eller någon, eller helst inte fördöma alls.
Svar från Bob Bovin 2020-07-01 17:18
Hej,
Helst vill jag undvika fördomar, men det är tyvärr lätt att skaffa sig sådana idag. Så för mig är det bäst om jag läser på ordentligt innan jag öppnar munnen.
Så ditt PS är nog bra
Ha det bra
Bob