SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3285. Hur vet du att du inte blivit lurad??

Om du skall köpa något på nätet så gäller det att veta vad du vill ha?? –det är lätt att bli lurad?? Bondfångare finns inom alla branscher numera?? –å de är mycket skickliga??

Om vi begränsar oss till kameramarknaden på nätet så finns det många sätt att bli lurad?? Många gamla kameror är samlarobjekt med priser från några tusen kronor till flera miljoner?? En svart mycket sliten Leica M2?? –använd av en känd fotograf?? --ropas idag lätt in för 20 mille!! Finns det då förfalskade Leica kameror?? –om det finns, jo de ligger främst i klassen under 10 laxar?? Ryssarna har små fabriker som prånglar ut skickliga kopior på eBay.

Vi skall ta ett annat exempel här?? Det har blivit mycket populärt att måla om billiga kameror och sälja dessa för ett högre pris?? –och det är inte olagligt så länge man säger att de är ommålade?? I Taiwan finns en liten fabrik som specialiserat sig på att serva och måla om gamla ”rangefinders” och du kan hitta Schueido här. De är mycket skickliga och gör en del tilltalande ommålningar!! Det finns också firmor i England och Japan som är mycket skickliga, kanske bättre än originalen själva??

Vi skall ta ett exempel?? – kameran Canon P tillverkades i nästan 100 000 exemplar 1959-61. De kan säkert köpas på grossistnivå för under 1000 kr. Några hundra tillverkades med svart färg och det finns 51 kända idag?? De värderas mellan 10 till 25 laxar idag?? Det är nästan omöjligt att se skillnaden mellan ett välbevarat exemplar och en krompläterad som blivit ommålad av t ex Schueida?? De kan göra den i detalj lika?? Det är nästan säkrare att köpa en sliten originalare, där slitaget kan avslöja att den är äkta. Men se upp Schuedo, flera andra, säljer nymålade som givits snabbt slitage?? –så kallad ”brassing”.

Seniorplåtis är helt säker på att den här svarta Canon P är autentisk:

Autentisk svart Canon P No. 706476 med Canon 25/3,5

Seniorplåtis har gjort en kort video för att påvisa några punkter som kännetecknar den autentiska svarta Canon P som brukar missas av målarfirmorna:

Du kan också gå in på YouTube med den här länken

https://youtu.be/m1DOwyjHtec

för att se videon.

Firman jag har nämnt här ovan är troligen reko?? –för de anger att kameran de säljer är ommålad och att den fungerar. Seniorplåtis måste medge att många kameramodeller, även Leica, som de målar om är mycket smakfulla?? –och kanske roligare att plåta med än mycket moderna och dyrare kameror??

Inlagt 2020-07-05 07:44 | Läst 601 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, det gick ju ett par (säkerligen äkta) svarta Leica M3 på LPs auktion igår, den ena slutade runt en kvarts mille... Överlag tyckte jag priserna låg väldigt högt; tappade nästan hakan när man kom till de fina åttalinsiga Summicron 35: runt och över 20 000:- även i tämligen obrukbart skick. Nästan så man inte vågar springa runt med sitt.... Och även ganska vanliga gängleicamodeller sprang iväg; det sägs ju att det börjar bli inne bland hipsters att bli sedd med en sån, även om man inte vet hur man använder den?!

Men, ska man faktiskt använda grejorna, så spelar ju inte svart eller krom någon roll. Det är samlarna som jagar de svarta.
Svar från Bob Bovin 2020-07-05 10:29
Hej,
Kul med din kommentar kring LP. Med en del undantag tyckte jag priserna var oväntat svaga. Flera av de gamla skruv Leica gick för under 3 laxar. Många standard var för mig oväntat låga.
De svarta slitna Leica M var också lite hysteriska. Speciellt den slitna Leicavit MP är ju knäpp.
Det är nog två världar de som samlar och de som plåtar. Jag tycker att i gatufoto kan svart vara mer diskret.
Men som du sa, det var nog inte så många fynd på LP. Fast jag tror att LP ur en internationell synpunkt har ganska låga priser. Det kan till en del bero på att LP har något lägre kvalitet på en del varor. Om man nu jämför med Leica auktion i Wien.
Ha det väl
Bob
Oj då, auktion i går! Det verkar som om nå'n inte hängde med! ;)
De här svarta M Leicorna, äkta alltså, tillverkades i små serier, och kom ofta till Sverige. Vet inte riktigt varför. Å nu e det många som "slåss" om de exemplar som finns kvar. Sedan har vanliga Leicor litet mer rimliga priser, vad ett rimligt pris nu är. ;)

Men det här med Leicas höga samlarpris, e faktiskt intressant. Och även varför Leica är så intressant. Jag vet saker som är mycker mer udda , typ kameror/optik, men som man kan får för nålpengar.
Vissa saker går det mytos i, utan någon större anledning. ;)
Hur som helst, missade LP Auktionen.
/B
Svar från Bob Bovin 2020-07-05 13:33
Hej,
Det var inte så mycket att missa. Det var i stort sett ganska mediokert.
Men jag köpte idag en svart Canon 50/1.8. Tyvärr hängde det med en vanlig Canon L1, som måste ha en ny slutarduk.
Angående antal tillverkade så är ju Leica bra med sin numrering och angivande av vilka svarta serier som finns. Canon är inte lika informativ. T ex svart Canon P vet man inte hur många man gjorde. En snubbe i Melbourne för en lista över kända och den anger 51 st. Troligen gjordes några hundra. Här finns dock inte samma samlarhysteri.
Klapp
Bob