SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3299. Vår Corre Mia är i Riddarhyttan

I den djupa bergslagen i landet utom sig finns den gamla gruvorten, som i sin storhetstid hade mer än tre tusen invånare?? Där har Mia och Jan hand om familjens mer än hundra år gamla hus.

Idag ett vinterbonat sommarhus för Mia och Jans familjer. Den stränge rallaren och sedermera överbanmästaren Halvar köpte Övre Uggelfors på 50-talet?? –och nu är tredje och fjärde genration verksamma där??

Det finns många föremål bevarade i denna fastighet, som också är delar av bygdens historia.

Seniorplåtis föräldrar hittade i en bäck i djupa bergslagsskogen fyra ölflaskor som var daterade. De var från tiden för svälten på 1910-talet. Tiden för nödhjälpsarbeten i skogarna kring Riddarhyttan.

 Ölflaskor från 1910-talet. Flaskan med korken är från1911 och den gröna från 1914 och den bruna till höger från 1923

Flaskorna ger perspektiv från en gammal svår tid?? –till den svåra tid vi har nu. Kanske finns det likheter, men få vet där om.

 

Inlagt 2020-07-19 07:34 | Läst 2898 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul! Dom är vackra dessa flaskor, med 'gjutskarvar' bevarade.. Har själv 7 såna flaskor stående på en hylla i köket, funna mestadels vid dykning runt stadens kajer. En av dom var oöppnad när jag fann den, tror den var från 30-talet. Innehållet såg inte helt friskt ut, men när jag drog ur korken så var doften öl.. även smaken fanns där, men det var ingenting man vill svälja..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2020-07-19 15:55
Hej,
Ja det är kul med lite spår från gången tids levande.
Ha det väl
Bob
Numera tänker jag alltid på er när jag åker genom Riddarhyttan, men det blir inte lika ofta som förr som jag har vägarna förbi där. Min morbror hade ett torp i närheten av Storå, då blev det ofta besök där. Har för mig att han också hade typ såna här flaskor, Kanske var dom hittade i trakten.
Ing-Marie
Svar från Bob Bovin 2020-07-19 21:12
Hej,
Det fanns nog många ölflaskor i den här bygden. Även nykterhetsrörelse var stark här.
Ha det väl
Bob