SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3328. Efter renovering?? –ett objektiv kan glänsa

Vill du ha en gammal goding?? –vem vill inte det?? Missförstå mig rätt och tänk på ett objektiv från den gamla goda tiden?? –då elektroniken inte fanns i kameror?? –utan mekaniken var dominerande??

Några objektiv från den tiden, 40- och 50-talen, var tämligen enkla i sin konstruktion?? Faktiskt så enkla att en gammal gubbe med tummen mitt i handen kan skruva isär dem?? Med enkla rengöringsmetoder och lite lättflytande syntetisk olja så går det att renovera (CLA) en gammal glugg till nära ”mint”.

Nu måste du inte göra det själv utan du kan hitta firmor i landet utom sig och utomlands. Den mest avancerade är Kanto camera i Tokyo?? –som plockar ner allt i mista detalj och byter ut delar, om de är kass. De byter t o m ut linser i objektiv. De är lite dyra?? –men du får hem en helt ny kamera??

Seniorplåtis renoverade på egen hand ett svart Canon 50mm 1:1.8 nyligen?? Den ovanliga gluggen ”lyser” nu upp tillvaron på en Sony a7RII med adapter:

Sony a7RII med Canon 50/1.8

Det här är ingen leksak?? –utan ett instrument för ett proffs?? Experter på nätet påpekar att det här är en glugg med goda prestanda?? Du får ”Best Bang for the Buck” med ett sådant här objektiv??

Här kommer några bilder som kanske belyser detta??

Sony a7RII med Canon 50/1.8 @ bländare 1.8 (ovan) och 8

Nattbilder med Sony a7RII och Canon 50/1.8

Seniorplåtis tycker att det här objektivet har en helt acceptabel bokeh!! Det är dessutom litet och gediget byggt helt i metall och glas. Om det monteras på denna Sony kamera med en Techart Pro adapter så får man dessutom autofokus!!

Inlagt 2020-08-17 06:58 | Läst 1684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag tycker att man knappt kan få bättre resultat med andra objektiv. Kul att Du kunde fixa renoveringen själv! Skärpan och färgerna blev utmärkta!
Svar från Bob Bovin 2020-08-17 11:26
Hej,
Det ligger mycke instruktioner på YouTube, så man får kolla där om man vill göra något.
Ha det väl
Bob
Så har ett intressant projekt fullbordats. Det har varit spännande att följa. Grattis till det fina resultatet! /JE
Svar från Bob Bovin 2020-08-17 11:28
Hej Jan Eric,
Tackar, nu får man ta bilder också.
Hoppas att ni har det bra.
Hälsa
Bob
Tack för intressant info. Nu ska jag skaffa en likadan adapter.
Svar från Bob Bovin 2020-08-17 11:29
Hej,
De flesta billiga adaptrar är lika dåliga. Men jag har inte haft några problem med Kina tillverkade billiga alternativ.
Ha det väl
Bob
Har numera en Imac med 21,5 tums Retina 4K skärm, med lite mer än dubbelt så mycket pixlar som tidigare datorer och skärmar jag har haft. Känns som den avslöjar bilder med dålig/mjuk skärpa lite extra. Den skärmen 'avslöjar' ingenting med dina bilder, dom är bra! Förutom sista bilden som är rätt så 'mjuk' men det kanske beror mer på ISO..?
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2020-08-17 21:35
Hej Jan,
Den sista bilden är en nattbild med mycket dåligt ljus. Det är mycket högt ISO. Imorgon kan jag ta reda på vad värdet var.
Det här objektivet är helt ok för de flesta av mina möjliga applikationer. Det finns säkert bättre från den tiden och idag.
Ha det väl
Bob