SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3351. Läcka i gardinen??

Å det kan du ju inte ha?? –om du har en gammal Leica eller Canon kamera?? Här visar vi hur du kan täta hålen?? --med hjälp av oväntade tätningsmedel och verktyg??

Seniorplåtis köpte en Canon L1 på den senaste LP auktionen, den följde med på köpet eftersom det var en svart Canon 50mm 1:1.8 vi ville köpa?? Men det visade sig att kameran var i mycket fint skick?? –bortsett från att tyget i slutaren var helt utslitet och läckte som ett såll:

Slutargardinen i en Canon L1 läcker in ljus i ett stort område

Det är inte ovanligt att solen bränner hål i slutarens tyg?? –på gamla Canon och Leica kameror. Vanligen kan kamera verkstäder täppa igen hålen med någon ”gucka” av okänd sammansättningen. Men när gardinen ser ut så här undrar man ju om man kan göra något för att täppa igen ljusinsläppet??

När man inte har några bra idéer själv så får man vända sig till ”nätet”?? Å si på YouTube fann vi en tänkbar lösning?? Det var en smart och oväntad lösning?? På Panduro kan man köpa en kol-gummi suspension i en lösning avsedd att applicera under barnens strumpor?? –för att inte halka på dagis!! Produkten heter ”stop sock” och det finns också en liknande lösning ”Pop Up Line” att köpa på nätet??

Så det här behöver du för att täta en slutare i tyg:

Det här behöver du för att täta tyget i en slutare: Pop Up Liner, spatel och en ”tandläkare spatel” och en övnings tygbit

De två olika typerna av kol-gummi suspension är lite olika. Pop Up Liner är lite mer lättflytande än Stop Soc. Å andra sidan kanske den senare är lämpad för små enstaka hål. Vi valde Pop Up Liner för den var lättare att sprida ut med spateln på den stora ytan i vårt fall. Å andra sidan måste vi göra två strykningar över slutar duken. Du måste öva flera gånger på en gles tygbit?? Så här kan en övning se ut??

Före och efter en stryknig med Pop Up Liner

Duken är mycket flexibel och lämpad för upprullning i slutarmekanismen. Men det är svårt att täcka totalt med en strykning. Så här ser slutaren ut efter en strykning i vårt fall:

Så här ser slutaren ut efter en strykning

(

Så här ser slutaren ut efter en strykning

Vi har gjort en video för att visa hur vi tätade slutaren i vår Canon L1:

Du kan också hitta videon via den här länken.

Det här blev en lyckad lösning på problemet med den glesa slutaren i vår Canon L1.

Inlagt 2020-09-09 07:50 | Läst 2382 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket intressant! Tack för de de här tipsen! (Jag har en Leica från 1939 där ridån läcker i vissa lägen)
/Bengan

Ps. Några hål på en contaxslutare från 1930 och fram till 1950-talet har jag dock inte sett! ;) :)
Svar från Bob Bovin 2020-09-09 09:15
Hej,
Då får du gå till Panduro. De har plastspatlar också.
Contax hade kanske bättre tyg på den tiden. När kom metallslutaren på Contax?
Underligt men de senare Canon L1 har ju metall slutare. Guldsökaren är verkligen fin. Konstigt att L1 inte är samlarobjekt. De finns ju i svart också.
Klapp
Bob
Tack, Bob, det var intressant! Lycka till! Då kom jag tänka på att solen hade bränt ett hål i gardinen på min Leica M6 på 90-talet. Kameran låg med liten bländare på min filt under en picknick i Skånes Djurpark med objektivet uppåt utan lock. Leica som fanns i Köpenhamn på den tiden bytte gardinen och det blev dyrt!
Svar från Bob Bovin 2020-09-09 09:23
Hej,
Ja den Leica slutaren hade man nog kunnat rädda idag med Panduro. Nästa gång får du skicka den till Kanto Camera i Tokyo så sätter de i platina metall ridå.
Ha en fin dag
Bob
Frågor! :)
När det har torkat, e det mjukt och följsamt på slutarridån?
Tunt och fint? Så inte ridån blivit för tjock?
Har du även provfotat?
/B
Svar från Bob Bovin 2020-09-09 14:11
Hej,
Det är tunt och mjukt. Jag hat lyst genom med mobilens lampa som är mycket stark. Slutaren löper fint. Jag har inte använt film ännu.
Klapp
Bob
Oleg bortai rysland är en hejare på Leica och Zorki av de gamla och till en hyfsat penning! Sök på nätet och hitta maila med Oleg går ju alltid
Hej Bob.
Det ville jeg aldrig kunne give mig i kast med - respekt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2020-09-09 17:08
Hej,
Tack för uppmuntran.
Ha det väl
Bob
Aha så det var det som grejerna var till för. Kul!
Fyndigt och bra jobbat.

MvH
Johnny