SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3370. En gammal Canon glugg från 1958 kan dä va nått??

Det är lätt att tro att dä är inte mycket att hänga i granen till Jul?? –sextiotvå år gammal?? –och troligen använt en hel del?? Å gluggar var ju knappast vädertätade på den tiden??

Vilket de skulle ha varit bra om de varit?? –de var ju avsedda att gå i krig i Korea och Vietnam?? Om du kollar gamla bilder på krigsfotografer från den här tiden så är det inte ovanligt att se en Leica kamera med Canon objektiv??

En samtida uppsättning i krig skulle kunnat ha varit den här:

Canon P med Canon objektivet 35mm f:1.5 från 1958

Canon teknikerna utvecklade den här gluggen 1958 och målet var säkert att sälja till proffs som ville ha den höga ljusstyrkan?? Gluggen ovan har No 10513 vilket betyder att det hör till den första version och troligen kom ut redan 1958, som den femhundratrettonde. exemplaret. Det är fortfarande ett snyggt exemplar utan repor eller beläggningar..

För att få en första bild av hur det här objektivet uppför sig så sätter vi det på en Sony a7RII kamera. Objektivet har som väntat vinjettering men är helt utan distorsion.

Vinjettering vid bländare 1.5 (ovan) och bländare 8

Vinjetteringen är inte större än att det kan justeras i Lightroom

Canon 35mm f:1.5 vid bländare 1.5 (ovan) och bländare 8

Det här objektivet är helt raktecknande. Upplösningen är naturligtvis bäst i mitten vid bländare 1.5 och mera moderat ute i hörnen?? Detta är helt förväntat?? –och kan delvis motverkas med skärpning i Lightroom.

Vi visar här några bilder tagna med Sony a7RII och den här gluggen:

Sony a7RII med Canon 35mm 1:1.5 med bländare 1.5

Sony a7RII med Canon 35mm 1:1.5 med bländare 8

Rent generellt kan sägas att det här ett fullt användbart objektiv även i modern fotografi. För publicering av gatubilder på nätet så är det kul att använda med zoom fokusering. Färgåtergivningen är en aning ”gammaldags”, men inte utan charm??

Inlagt 2020-09-28 07:30 | Läst 2117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint det här! Inga nyheter e bra nyheter! Å vågar man inte löpa hela linan ut, så kan man justera i ett bildprogram!
/B
Ps. Min optik har nummer 12069
Svar från Bob Bovin 2020-09-28 10:33
Hej Bengt,
En gammal analog gubbe blir glad att se att historiska gluggar fungerar fint även i dag med moderna kameror.
Din glugg är fin och dess nummer tillhör typ 2 enligt Peters Kitchinghams bok. Det är en tidig glugg från troligtvis 1961. Enligt Peter är det lägsta numret känt idag för typ 2 No 12031. Totalt tillverkades ungefär 5500 av 35/1.5 gluggen.

Klapp
Bob
Grattis till detta ekipage! Färgen är behaglig, tycker jag, och skärpan mycket bra. Även färgåtergivningen i dagens objektiv kommer att bli "gammaldags" en gång i tiden :-)
Svar från Bob Bovin 2020-09-28 10:44
Hej Wolfgang,
Jag vet inte om färgåtergivningen kan vara beroende av färgtonen i antireflexbehandlingen. Den här gluggen har bärnstensliknande färgton, alltså ett gul filter inbyggt. Dagens moderna flerskicktsmetoder ger ju en blåaktig ton och upplevs nog mer som ”blåfilter”.
Tack för din kommentar
Bob
Wolfgang 2020-09-28 21:38
Bob, kan det vara så att man får mer äkta färger utan antireflexbehandlingen? Jag tror att Helmut Newton använde en Hasselbladare med objektiv utan antiflexbehandling.
Hej. Måste vara kul att testa gamla objektiv, på en modern bra kamera., och visst får bilderna en viss charm, även om det kanske rent skärpemässigt inte når de moderna objektiven, men av någon underlig anledning, störs man inte.
. Objektivet ger en personlig stämning. Intressant.
Ha en fin fotovecka. Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-09-28 17:29
Hej
Jo,
Jag tycker det är kul att testa gamla grejer som fanns då jag började plåta.
De jobbiga tiderna gör att jag hämmas i plåtandet å då blir det lite teknik.

Måste skärpa mig å plåta mer.

Ha det väl
Bob