SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3389. Det hade juniorplåtis inte en aning om?? –då!!

Inte så konstigt heller?? –vem hade det?? Ja, inte hade politikerna det heller?? De gjorde många vilsna beslut?? –som ledde till ekonomisk kollaps?? –och ökade klyftor??

Folkhemmet försvann ut genom tillvaron och marknaden tog över?? –nätet tog över all info och manipulationerna av verkligheten kom fram?? Miljö och klimat är på väg mot kollaps?? –med snälltåg??

Inte kunde en vilsen tonåring år 1959 förutse vad som skulle hända?? –när han praktiserade och senare vikarierade på Öbild?? –tidningen Östgötens fotoavdelning?? Han drömde om att han skulle få resa jorden runt som reporter och fotograf??

Kopior på bilder tagna på tidningen Östgöten i Linköping anno 1959

Det var nog mest drömmar som gällde vid den här tiden?? Sista året på Vasaskolan i klass 9BA hade juniorplåtis en förstående tekningslärare?? Han tillät fritt skapande och hade förståelse för foto?? En Hasselblad 1000F följde mig i skolan ett helt år?? Det blev 50 år senare en separatutställning i Länsmuseum i Linköping??

Min tekningslärare gillade de här tekningarna:

Tekningar av juniorplåtis utförda i skolklassen 9Ba anno 1960

Idag vet seniorplåtis att det fanns många bra småbildskameror för reportagefoto på den tiden?? –bl a Canon L1 från 1958. En sådan kamera pryder de båda bilderna här i bloggen.

Inlagt 2020-10-17 07:51 | Läst 1959 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Och sedan påstår många att det inte var bättre förr, att det är en myt?? Sanningen är att det var oerhört mycket bättre på den avgörande livspunkten: Synen på tillvaron och människans möjligheter, framtidstron, tilltron och känslan av gemenskap. Borta är det, och det kommer nog inte tillbaka.
Så den bistra sanningen för dagens generationer är: Det var fasen så mycket bättre förr.
Svar från Bob Bovin 2020-10-17 16:03
Hej,
Det ligger mycket i det. Det fanns bara en otäck skugga vid den tiden som man var delvis medveten om. Det var atombomben och Kubakrisen. Då var man beredd att ge upp.
Ha det väl
Bob
syntax 2020-10-17 18:28
Det har du rätt i - men det är inte skiljande. Den hotfulla skuggan finns än i dag, men vi (och massmedia) har förträngt saken.
Jag kommer ihåg att jag var skraj riktigt på alvar vid Kubakrisen.
Ser ut att du tog väldigt fina bilder redan då. Och teckningarna, förstår att din lärare gillade dom :-)
Svar från Bob Bovin 2020-10-17 16:06
Hej,
Tack Nils. Bildkopiorna har jag sparat från tiden på Öbild.
Konstigt nog sparade jag en del teckningar från skolan också.
Ha det väl
Bob
Min teckningslärare, efter ett skolbyte, var inte lika förstående. Det relativa betygsystemet gjorde att hon (skuggan kallad) sänkte mitt betyg från 5 till 3. Hon ville ha min förståelse för detta då de bättre bemedlade behövde de högre betygen så de kunde söka vidare till högre utbildning. Så mycket var skit för en ur arbetarklassen då som nu. Skolan på den tiden var nog bra för de rike.
Svar från Bob Bovin 2020-10-17 16:16
Hej,
Det är trist att du upplevde skolan så klassuppdelad.
Jag gick ur grundskolan 1961och trivdes ganska bra. Kanske för att jag hade en bra lärare och vi hade inga rika ungar i klassen. Så en unge som jag, son av en styckmästare, upplevde inte klassklyftorna.
Det relativa betygssystemet skall inte användas på det orättvisa sättet. Rätt använt och en bra lärare kan göra att relativa betygssystemet fungerar bra. Jag har själv jobbat i grundskolan i några år, så jag har använt det.
Ha det väl
Bob
jerrysoderberg 2020-10-17 18:43
Ja, en bra lärare betygsätter det en gör, inte den en är....//Jerry
Fin berättelse, och nog syns det att du var kreativ redan då.

Kul med den förstående läraren.
Min musiklärare var inte riktigt lika förstående Jag fick underkänt i musik i åttonde klass avgångsbetyg, trots att jag redan då spelade i farsans trio. Farsan spelade bas äldre brorsan Benny dragspel och jag gitarr. Första jobbet var i gamla stan.Midsommardans på Tyska skolans skolgård. Jag tänker på det ibland när jag går förbi.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-17 16:25
Hej,
Tack Bengt.
Attan va trista lärare det fanns. Jag måste ha haft tur. Fast i låg och mellanstadiet hade jag det trist.
Vilken härlig story från din början som musiker.
Jag måste ha fått en förskönad bild av skolan i Linköping. Den staden var den fösta staden som hade enhetsskola. Det var tur för mig för jag hade aldrig kommit in realskolan.
Ha det väl
Bob