SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#339. Filmkritikerna?? –låt junioren ta det?? --Östgöten 1958?? –eller ingen ville se B-filmer!!

Film är ju en viktig del av vårt kulturliv?? –det ligger nära fotografi. Filmkritikerna skall ge oss sakkunnig information!! –i valet av film. Tidningen Östgöten hade bra kritiker, men B-filmerna fick juniorplåtis.

Det var ingen som ville sitta av nästan två timmar och se skräp. Så varje gång jag var på redaktionen gick jag in till kulturredaktören och fråga om det var någon film som behövde ses??

Ofta var det så och en 15 åring tyckte ju det var fint att se gratis film!! Kom ihåg att TV fanns bara i de rikas hem!! Jag såg många filmer, en del behövde jag inte skriva något om, men så ibland var det order å att skriva.

Det här var tider då rivaliteten mellan anhängare till Elvis och Tommy Steel var stark. Ja, man slogs till och med på biografer och på gatorna. Poliser med sablar och hundar ryckte ut i Linköping. Ingen av de vuxna ville gå och se en Elvis film, det var för ungdomarna. Det var med viss rädsla jag gick och såg filmen ”King Creole”. Jag hade inte tagit ställning till Elivis eller Tommy, för vi hade ingen grammofon i mitt hem!!

Kulturredaktören hade inga invändningar när jag lämna in detta på morgonen!! –tror knappast han funderade över innehållet!! Jag var lite orolig nästa dag när jag gick till skolan!! –skulle Elvisfansen ge mig på moppe?? Jag tror inte många läste den?? –så jag klarade mig!!

Annars såg en vanligt förkommande filmkritik ut så här!! –kort och koncis!! –man var ju inte betald per rad, utan biobiljetten var lönen!!

De stora filmhändelserna var inte många i Linköping!! –men så kunde det händ sig att juniorplåtis fick rycka ut som fotograf till biopremiären!! Det var inte någon röd matta men i alla fall det var en nyhetshändelse!!

Året 1957 kom äventyraren och filmaren Arne Sucksdorff ut med filmen ”En djungelsaga”!! Huvudrollen spelades av en ung indisk pojke, Chendru. Han kom till Sverige och visades upp i samband med premiären i Linköping?? –kors i taket!! Juniorplåtis ryckte ut med blixtaggregat och allt. Chendru ville se hur det såg ut i maskinrummet på biografen och jag tog med affischen och tog en bild.

Chendru i Linköping 1958.

Det var mitt enda kändisreportage och kanske det första innan det uppfanns i 08.

Inlagt 2012-04-02 06:18 | Läst 5594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"Helan och Halvan inleder" säger väl det mesta om värdet av den filmen... ;-)
Bra bild i maskinrummet.
Svar från Bob Bovin 2012-04-02 10:49
Hej!
Det var andra tider, man värdesatte subtil humor ;-).
Ha det bra
Bob
Hej, Bob. Hur visste kulturredaktören att det var en B-film? Han hade ju inte sett den!
Ansågs westernfilmer som B-filmer?
frågar
Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-04-02 13:22
Hej Wolfgang!
Om det inte var några kända namn i filmen så var det en B-film. Tala om förutfattade meningar. Men jag såg en del bra filmer tyckte jag.
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Det var stora saker för oss ungdomar på den tiden när "kriget" mellan Elvis och Tommyfans pågick.
Kommer ihåg de här händelserna i Linköping, var själv Elvisfans och det gällde ju att trycka ner dom här lite som man tyckte "fjantiga" Tommyanhängarna. Elvis var ju störst. Härliga minnen.....
En Djungelsaga, verkligen en klassiker som jag tror att jag såg 3 ggr. Arne Sucksdorffs mästerverk tillsammans med hans film "Det stora äventyret". Skulle vara trevligt om Svensk Television kunde visa dessa filmer.
Fin bild från maskinrummet, blev den införd i Östgöten.?

Och du Bob, Helan och Halvan går alltid hem.........
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-04-02 13:27
Hej Rolf!
Håller med, det vore bra om SVT visade lite gamla klassiker. Inte bara gamla 30- och 40-talsfilmer.
Bilden i maskinrummet var inför i Östgöten som en 3-spaltare. Jag har inte kvar datum. I bildtexten framgår att det var på biografen Royal och att det var till reprisen av filmen, den gick väl också 1957?
Ha det bra
Bob