SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3392. Knattehockey då och nu??

Höstens knatteishockey är redan i full sving?? –och det är ju ett fint sätt att motionera?? Det var innesporten redan i seniorplåtis barndom?? –men organiserad form fanns inte??

Men skolan ordnade klassmatcher?? –å då var man ju tvungen att träna hårt?? I kvarteret var lekplatsen spolad med naturis i Karlskoga??

Hockeyträning i Karlskoga anno 1953

Observera att vi knattar, juniorplåtis till höger, fick ploga isen själva?? –och vi hade bandy griller på fötterna. Klubborna ser lite långa ut och inte fanns det hjälmar på  den tiden.

Det ser helt annorlunda ut idag?? Knattelaget i Kållered, det svårslagna laget Icebears, med 11 åringar var ut på Öckerö i skärgården och spelade match i helgen. De spelade mot Skärgårdens SK och seniorplåtis barnbarn Leo var med och spelade. Så här var han utrustad när han skulle in på plan:

Leo Bovin redo för match på Öckerö utanför Göteborg

Lägg märke till hans skyddsutrustning och helt annorlunda attityd?? Allt är mer organiserat av idrottsföreningar och hockeybanorna är konstfrusna inomhus. Det enda man kan klaga på i bilderna från matchen är att det är dåligt plogat på isen:

Matchbilder med Leo Bovin (nr 28) som gjorde flera mål i matchen

Inlagt 2020-10-20 07:40 | Läst 3164 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var lite enklare förr. Hem efter skolan, på med grillerna. Sparkstöttingen till uteplanen (= skolans spolade grusfotbollsplan) Traktens pojkar delade upp sig i två lag och spelade i timmar tills tårna höll på att frysa av fötterna eller någon mamma kom och krävde hemgång till middagen. Efter maten åter till isen.
Vi spelade oftast med hockeyklubba och tennisboll. En puck kunde göra ont.
Målvakt behövdes inte (eller snarare - ingen ville vara det)
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 08:21
Hej,
Tack för din fina berättelse av er hockey värld. Vår skolplan var faktiskt spolad som en rundbana för hastighetsskridsko. Den sporten är väl nästan borta idag.
I den närmaste staden, Örebro, gällde det bara bandy.
Ha det väl
Bob
Fina bilder Bob. Och tänk hur det var förr, men det funkade fint, och funkar fortfarande i Brasilien där många världsstjärnor började sin fotbollslkariär på någon grusig bakgård.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 08:28
Hej,
Tack, Jan blir glad för uppskattning.
Fotboll var toppen på sommaren. Vi spelade alltid och överallt. Ibland var man tvungen att va målvakt. Då kom man alltid hem med blodiga knän. Såren var fulla med grus.
På något sätt var sport det enda sättet att inte bli inblandad i slagsmål.
Var försiktiga i dessa tider
Bob
Första bilden ger minnen. Först att få en helt fantastisk julklapp, riktiga skridskor. Sedan hockeyspel på isen, vi var inte många nog för riktiga lag så det blev lite egna regler, vi spelade så mycket vi orkade på isar vi fann i skogarna, i kärr t.ex.
Det går ännu att känna en knottrig framsida på smalbenen efter alla närkontakter, var ofta målvakt.
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 11:38
Hej,
Tack för dina minnen. Naturis var på många platser enda alternativet för bandy och ishockey.
Ha det väl
Bob
Första bilden känner jag igen, har likadana själv.

Fortfarande har jag ett minne (för livet) från dessa matcher, fick en skridsko i ansiktet och har ett ärr kvar på hakan (försöker gömma det bakom skägg ...).
- hawk
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 12:55
Hej,
Det var tuffa tag förr i tiden, inte mycke till skydd.
Ha det väl
Bob
:) förr möter nu och jag känner igen båda
Det var både tuffare tänker på avsaknad av utrustning och lite mer lättsamt roligt avslappnat och inte den hårda attityd som nu råder
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 14:14
Hej,
Det speglar nog hela tillvaron. Det är hårdare idag.
Samtidigt så har de här grabbarna, det är en tjej i laget, kul när de får spela nästan på alvar redan. Jag beundrar tjejerna i den här åldern, de är tuffa.
Ha det väl
Bob
Häftig jämförelse och finfina bilder! Extra roligt att du hade en gammal bild med dig själv såklart. Det är en enorm utveckling som skett på ungefär 70 år, långt ifrån bara inom sport och idrott, det gäller i stort sett allt. Många hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-10-20 14:21
Hej Björn,
Tack. Massor av utveckling har vi fått uppleva. Några är lite tveksamma om jag vill kalla positiva.
Möjligheten till sport och underhållning har utökats idag. Datorerna har ju öppnat en ny arena. Kanske skolan har förändrats också, hoppas till det bättre.
Många hälsningar
Bob