SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3393. Rätt kamera för gatufoto??

Frågställningen är utan svar tror seniorplåtis?? –även om den ständigt är uppe på olika håll på nätet?? Det blir alltid personliga preferenser som kommer att bestämma valet??

Men det är alltid roligt att läsa vad andra gatufotografer föredrar?? Målet är ju faktiskt i stort sett det samma?? --och miljön där alla fotoflanörer rör sig är den samma?? –den urbana världen.

Seniorplåtis vill ha en kamera som är liten och lätt och passar i en hand?? –kameran skall va så liten att man kan trycka av med tummen utan att man ser i sökare?? Det skämmiga är att det finns redan en sådan grej?? –nämligen mobiltelefonen?? Det enda den inte har just nu är massor av pix?? –helst över 40 Mpix.

En kamera som kommer nära är den nya FF Sony kameran?? –och en dag blir det nog den?? –kanske?? Bäst just ny på hyllan är Panasonic GM5 med en 12 mm Olympus glugg??

Har man en riktigt gammal Leica II och gluggen Hektor 28/6.3 från 1934 så har man en nästan perfekt gatufotokamera?? Å du den behöver inte kosta allt guld i madrassen??

Länken ovan berättar om gamla och nya alternativ?? Seniorplåtis har annars ett förslag?? –gör en mix:

Varför inte en Sony a7RII och en gammal Canon 25/3.5 passad med adapter

Seniorplåtis favoritinställning på en mix av en sådan här ganska ny kamera och en gammal glugg enligt ovan skulle kunna vara så här?? Sätt över på läge manuellt M, sätt slutartiden på 1/1000 sekund och ställ in objektivets bländare på 8!! Sätt avståndet på ”zonfokus?? Nu får auto-ISO balansera exponeringen så den blir rätt. Vid dåligt ljus så kan du blända om till 4 och fortfarande ha ”brett” skärpedjup?? Om höga ISO tal uppstår ändå kan du gå över till monokrom bild efteråt i LR. För seniorplåtis är det bildens innehåll som är det viktiga i gatufoto?? –inte tekniken??

Inlagt 2020-10-21 07:38 | Läst 1616 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. En fin kombination. du har hittat, och kameran ser onekligen mysig ut.
Men om man som jag nästan alltid kollar i sökaren, och gillar 35mm, och vill sätta skärpan exakt vad jag vill ha den, även på bländare 1,8 eller 2 blir det min kombination A7R III och sonys AF 35mmr 1,8 favoriten.Ett stort objektiv om man jämmför med ditt Canon 25mm, f3,5 men faktiskt ganska lätt. Problemet för mig har varit tyngden. Nacken mår inte bra efter tunga Nikon kameror som jag haft tidigare. Vi plåtar på!
Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-21 09:41
Hej,
Jag förstår att du vill ställa fokus och se vad du plåtar. Å då är mitt sätt ganska udda. Jag gillar inte tunga kameror och kanske nya Sony är ett alternativ. Kanske skall man vänta tills 42 Mpix sensorn kommer i den.
Jag är också svag för de urgamla Leica kamerorna också. De är mycket små, men långsamma att plåta med.
Jag skall titta på ditt sätt att plåta å se om jag kan förstå hur du gör.
Var försiktig
Bob
Min Fujii x-100V är toppen. Liten nätt kompakt. Objektivet är platt i en enhet med kameran. Flest bilder tas från höften och andra genom att först snegla lite i en utfällbar skärm. - Hälsningar NL
Svar från Bob Bovin 2020-10-21 15:06
Hej,
Det låter bra och många gatuplåtare gillar väl den kameran.
Jag vill byta objektiv ibland.
Ha det väl
Bob
Nisse Larsson 2020-10-21 17:12
Hemskt med olika objektiv för gatufoto. Expressen eller Aftonbladet?