SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3401. Nu gammal?? –då framtid?? –Canon P med 25/3.5 glugg

Om man vill ha reda på hur det var att plåta 1959?? –så får man ju skaffa en kamera från den tiden?? Å så får man ladda den med film?? –uppskatta ljuset å ställa in allt manuellt.

Det lär finnas mer än två miljoner analoga kameror i vårt land?? –så det är bara att gå på loppis och leta?? –eller kolla på nätet?? Det finns kameror med priser från 10  till några miljoner kronor?? Här är ett exempel på en ”presskamera” från 1959 som på auktion kostade nästan 10 laxar.

Svart Canon P med Canon lens 25mm f:3.5

Den kameran är så dyr för att det finns bara några få svarta exemplar kända idag?? –men den är nu renoverad?? --och gluggen är kristallklar så den behövde ingen service.

Så vi satte in en negativ färgfilm med ISO 200?? Framkallade med C-41 hos Mattssons foto i Lund och förvånande nog var nästan alla bilder rätt exponerade. Bilderna skannades i en flatbädd Epson V700.

Här kommer några exempel från en dag i den lilla akademiska bondbyn i syd:

Lund anno 2020-05 med Canon P + Canon 25mm f:3.5

Inlagt 2020-10-29 07:30 | Läst 3161 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej. Förvånansvärt att den gamla kameran funkar så bra. Fin skärpa, med det objektivet.
Kanske att jag kan tycka att vissa bilder har lite gulstick på min enkla skärm. men bra blir det.
Jag förstår att du tycker det är kul.
Kul också att du verkligen använder den.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 08:28
Hej Bengt,
Tack skall du ha för din uppskattning.
Jag håller med om att färgbalansen inte är helt rätt alltid. Jag tycker det är svårt att ställa det rätt. Man saknar den automatiska färgbalansen i de digitala kameror. Kanske är min skanner inte lika avancerad som en kamera och TIFF filerna möjligen inte lika ”färgdjup”. Den Lightroom jag har vill inte automatiskt hitta rätt i färg.
Men en del bilder blir skapliga. Exponeringen är ok och det lilla objektivet är förbluffande. Några har nog upptäckt det för det börjar gå upp i pris.

En sak är säkert, det är betydligt mer tidskrävande att plåta analogt. Digitalt är så mycket mer direkt. Så har man ont om tid, glöm det å ta telefoto.

Var försiktig
Bob
syntax 2020-10-29 17:01
Det är ju lite knepigt med färger och bildbehandlingsprogram - men med en nyframkallad film har man ju alltid möjligheterna att kom tillrätta, utan att "spräcka en tarm" precis.
Själv sitter jag med högar av negativ färgfilm som är 30 till 50 år gamla. En del framkallade i dåtidens snabblabb - och som nu har landat i kraftiga färgförändringar. Grönstick och blåstick av hiskeligt slag, som gör att man tror att det är kört från början - men det fixar sig hyggligt till slut. Här går det dock inte att tro att något program skall hålla vitbalansen och fixa färgerna åt en - nej, man måste lära sig att hantera varje enskild färg i det digitala mörkrummet, och alltid vara på det klara med vad förändringen av en färg kommer att betyda för andra färger, och vad kontrastförändringar har för färgverkan.
Jag håller med Bengt. Det finns en del att göra i dessa bilder. Rent färgmässigt finns potentialen för en nyframkallad negativ färgfilm att uppvisa ett resultat som är jämförbart med en digitalkamera.
Fina bilder//Jerry
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 10:48
Hej,
Tackar, tackar.
Ha det väl
Bob
Fint det här! Kommer att tänka på några rader ur Owe Wikströms bok, Långsamhetens lov!"
"Kultur betyder odling; att odla långsamheten skulle därför kunna innebära att man aktivt övar sig att inte alltid göra saker på snabbaste sätt"
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 12:31
Hej,
Jo, ibland är långsamhet något behagligt. Även roligt.
Har man brotom så får det bli telefoto, som förr.
Klapp
Bob
Jag tycker att det är ett läckert ekipage! Och bilderna är fina med lite gammaldags färg på ett behagligt sätt! Hur lång tid brukar Mattsons Foto använda för att framkalla en negativ färgfilm?
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 12:36
Hej Wolfgang
Tack, den är ok i storlek, men den är tyngre och större än gamla Leica. Objektivet är en pärla.
Man kan hämta C-41 framkallad film nästa dag. Sist kostade det 75 kr. De har +70 service utanför dörren.
Ha det väl
Bob
Imponerad, men inte det minsta förvånad, över bildkvalitén; dom som kunde, kunde redan då! Och du visar att det finns folk nu också som kan använda grejorna...

Men, för första gången tror jag, visar du Lundabilder som jag inte kan placera alls. Var ligger spårvagnshållplatsen? Idéonområdet? Jag har hört att ni fått spårvagn som ska gå norröver och utåt Södra Sandby, men inte sett den.
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 14:47
Hej Per,
Den nu färdiga spårvägen går från stationen, lasarettet, LTHs kårhus, KC, ideon, vattentornet, ny stadsdel med min hållplats på bild, vidare ut mot MAX IV och ESS där science city kommer att ligga. Hela sträckan är klar och man testkör första spårvagnen.
Det är bara bakåtsträvare som jag som klagar. Spårvagnen kommer troligen att störa nordens mest avancerade elektronmikroskop på Kemicentrum. Även om de påstår att det har kompenserat för det.

Ha det väl
Bob
Canon gjorde fin mätsökaroptik, du har lyckats bra med scanningen!
Svar från Bob Bovin 2020-10-29 16:52
Hej,
Det har du rätt i. De gjorde små och lätta vidvinkelobjektiv av bra kvalitet. Jag har dessutom funnit att Canon 50mm 1.8 är också mycket bra och kostar nästan inget.
Ha det väl
Bob