SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3412. Har du en sådan här liggande i lådorna??

Det lär ju finnas massor med analoga kameror som ligger å skräpar hemma hos svenskarna?? –kanske 2 miljoner?? Å kanske har du en sådan här svart kamera från Canon gömd??

Seniorplåtis har alltid tyckt att det är lite knöligt att dra fram filmen på gamla kameror?? Det kom lösningar på det problemet redan på 30-talet, men det var ganska skrymmande mekanismer under kameran. Efter kriget WWII visade Leica en slimmad lösning kallad Leicavit?? –å de blev vanliga på Leica IIIf bland fotografer. De kan köpas än idag på internet för sådär fem laxar. Canon kom med en liknande lösning, men det var först när de byggde in frammatningen i botten på Canon VT permanent som de blev vanliga. Mekaniskt tog de inte så stor plats på höjden. Canon VT är bara några millimeter högre än Canon P. Canon tillverkade fem olika modeller Canon VT (15575 st), Canon VT de luxe version VTD (3475 st), Canon VT de luxe version VTDZ (4875 st), Canon VT de luxe version VTDM (2550 st) samt Canon VI-T (8175 st). Du kan läsa om de här modellernas olikheter i Peter Decherts bok Canon Rangefinder camera 1933-68. Några av de här kamerorna kunde beställas svartmålade. Hur många som gjordes är idag okänt. Canons register brann upp. Den ovanligaste är den här:

Svart Canon VT de luxe version VTDM från 1958, idag är tre kända

Seniorplåtis har beundrat dessa VT kameror sedan 1950-talet, men bland proffsfotografer blev de aldrig någon hit?? Man behövde tre händer för fokus, trycka av och sedan dra fram?? Det var bara Picasso som löste det i samråd med David Douglas Duncan:

På baksidan av DDDs bok om Picasso kan man se lösningen att dra fram

Det är lite svårt att skilja på de båda senaste VT modellerna. VTDZ har tyg i slutaren medan VTDM har metall?? –men många VTDZ uppgraderas vid service av Canon till metallslutare. Så enda skillnaden är att VTDZ har guldytbeläggning i linserna i sökaren, medan VTDM har silverbeläggning. Det senare kan man se genom att det är en blåaktig ton i den sökaren. Själva framdragningsmekanismen är ganska snabb och enkel att hantera. Det kan du se i den här videon:

Eller med den här länken på Youtube.

Döm om seniorplåtis förvåning när den här Canon VTDM dök upp på tradera och sedan eBay. Ägaren bodde i Stockholm och det internationella intresset var botten?? Enligt vår Canon expert i Melbourne Peter, som har register över gamla Canon kameror som sålts sedan många år tillbaka intygade att det var en äkta VTDZ eller M. Nu kan seniorplåtis intyga att det är en M eftersom det är en Ag-sökare. Kameran var i utmärkt skick och efter lite egen CLA av framdragningsmekanismen så funkar allt perfekt?? Slitaget är moderat: betyg B+??

Frammatningsarmen i botten på Canon VTDM

Inlagt 2020-11-09 07:49 | Läst 1382 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygg! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-11-09 08:57
Hej,
Du kan tro att den är snygg. Å funkar gör den.
Klapp
Bob
Grattis till förvärvet! /JE
Svar från Bob Bovin 2020-11-09 12:43
Hej Jan-Eric,
Tack, det är en gammal pärla om än ganska tung. Med objektiv 800 gram.
Ha det väl
Bob
Olika typers snabbframmatning via frammatningsarmar är ju ingen stor innovation - det kan nog vem som helst räkna ut hur det skall gå till. Att man inte genomförde saken i gamla tider, beror på att filmen var mycket känslig för att generera statisk elektricitet. Vid olämpliga väderförhållanden kunde man vid framkallningen av filmen finna den vara full av blixtliknande strukturer om man hade matat fram för snabbt (det finns metoder för att mata fram snabbt även med den "långsamma" frammatningsknappen).
Efter kriget förbättrades filmerna på denna punkt efter hand, och man vågade då förse kamerorna med den rätt självklara frammatningsarmen.
Svar från Bob Bovin 2020-11-09 12:47
Hej,
Hur man än vänder sig så är det en något klumpig lösning. Den vanliga frammatningarna på ovansidan är smidigare och kanske lika snabba.
Inga gamla kameror kan ju mäta sig mot den digitala utläsningshastigheten. Men det blir ju inte samma sport då.
Ha det väl
Bob
Benganbus 2020-11-09 19:09
Jag kan väl tycka att det kunde vara en liten fördel på en gängleica med leicavit.
Men på M Leican så matade jag fram i stort sett lika fort med tumframmatningen.
Så tyckte jag i alla fall! :)
/B
elgenper 2020-11-09 19:28
Jo, man rullade kameran mot långfingret så vredet snurrade, snabbt som attan faktiskt. Och man fick hårdhudade fingrar om man gjorde det ofta!

Hade en Leicavit på min IIIg en gång för länge sen; gick fint det med. Och till skillnad från vanliga sanbbframmatningsarmar kunde man behålla ögat vid sökaren hela tiden.
Förbaskat snygg kamera.
Svar från Bob Bovin 2020-11-12 15:26
Hej,
Det håller jag helt med om. Den är i mycket gott skick för sin ålder.
Ha det väl
Bob