SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3487. Vem vill ha en kamera?? –när det finns en telle

Det här är en chock för en kamera nostalgiker?? –som gillar gamla mekaniska kameror?? –och använder digitala kameror?? Så sänder Corren in bilder med sin nya telle??

Bilder av sådan kvalitet att de utan vidare brädar de?? –som kan tas av vanliga digitala kamerorna?? Hon har just börjat använda sin iPhone 12 Pro Max för sina rapporter till centralredaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Det är en telle med 3 kameror styrda av processorerna i telefonen?? –och som täcker brännvidder från 14mm till 124mm?? --omräknat till FOV för FF brännvidderna  hos 24x36 kameror?? Här kommer några bilder som vår Corre Maria tagit med olika brännvidder. De är helt obehandlade och har måtten 3024x4032 pixlar:

Brännvidd 1.54 mm (14 mm @ 35 mm), 1/320 s,  f/2.4,  ISO 25

Brännvidd 5.1 mm (26 mm @ 35 mm), 1/1200 s,  f/1.6,  ISO 32

Brännvidd 5.1 mm (41 mm @ 35 mm), 1/1100 s,  f/1.6,  ISO 32

Brännvidd 7.5 mm (66 mm @ 35 mm), 1/320 s,  f/2.2,  ISO 20

Brännvidd 7.5 mm (124 mm @ 35 mm), 1/350 s,  f/2.2,  ISO 20

Observera att alla bilderna har samma storlek, 3024x4032, ut ur kameran!! Även vid dåligt ljus erbjuder kameran bra automatisk färgbalans.

Brännvidd 5.1 mm (26 mm @ 35 mm), 1/100 s,  f/1.6,  ISO 50

Det råder inget tvivel för seniorplåtis att denna kameran täcker de flesta behoven för reportage fotografi. Den kan naturligtvis inte klara supertelefoto för sport och fåglar. Om du vill ha en suddig bakgrund så fixar den det för porträtt, men inte för sport.

Så för gatufoto är det ju idealkameran?? –det enda som hindrar det är ju gammaldax tänkande?? –hos en bakåtsträvande seniorer?? För den här mobilen med tre kameror går ned i fickan och väcker ingen uppmärksamhet??

Nu är det bara att sälja av gamla historiska kameror?? --och dyka in i den moderna AI styrda fotografin??

Inlagt 2021-01-23 08:20 | Läst 638 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dessa fotoapparater borde förbjudas! 😎
/B
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 10:37
Hej,
Det är nog ett drömtänkande.
Trots att de är dyra som vanliga digitalkameror, så säljer de som smör.
Kan det va att de är användarvänliga. Tänk att man skicka bilden direkt till fejan eller insta.
Håll ut
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2021-01-25 17:22
Varför det?
///Gun-Inger
Det är ju då konstigt att inte teknikvärlden då kan fixa kompaktkameror med samma/lika kvalite eller bättre. Kanske finns det
Det är bra att olika alternativ för var och en som det passar 👍
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 10:41
Hej,
Jo det finns alternativ för kompaktkamera. Sony gör några, men de är dyra och krångliga och större.
Håll ut
Bob
Håller med Bengan. Det borde bli stopp på sånt där. Tur att man är gammal.
Våra kameror ligger snart på Stadsmissionen och Myrorna och loppmarknaderna i högar! :)
Bengt H.Ps. Hon borde lämna tillbaks den, och förklara för säljaren ,min pappa blev så ledsen.
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 10:44
Hej,
Vi hamnar nog alla därstädes
Tro det eller ej men redaktionen supportar hennes inköp. Vår Corre är en vardagsgranskare som agerar snabbt. Vi har ju också fix tid för pressläggning.
Hålla ut
Bob
bassa 2021-01-23 14:32
Hej. Har full förståelse. Resultatet blir ju utmärkt bra.
Du får tala om när du har sålt undan dina tungviktarprylar, och inhandlat en.
Jag får en känsla, att det är något för redaktörn själv.
/ Bengt H.
Det går onekligen att ta bra bilder med en mobiltelefon och det finns även de som har Zeiss och Leica optik! Men personligen tycker jag inte om att komponera bild på en skärm och vill jag gärna ha en sökare att sätta ögat till.
/Mikael
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 11:15
Hej,
Det finns väl proffs som har den som vardagskamera?
Ungdomarna är vana vid kamera utan sökare och jag har slutat titta i sökaren i de flesta fallen.
Ha det väl
Bob
Imponerande resultat!
Sedan har vi det där med preferenser. Det är ju ändå så att själva avsikten med en hobby är att jag skall ha kul - ingenting annat. Försök att övertala veteranbilsentusiasten där han står med sin skinande gamla bil, att han snarast skall byta klenoden mot den senaste Volvon - eftersom den transporterar honom så mycket bättre... :-)
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 11:18
Hej,
Mobiltillverkarna siktar nog på att vi ska använda telefonen som hobby också. Det är nog bara vi gamlingar som stretar emot.
Håll ut
Bob
syntax 2021-01-23 11:57
Det är klart att vi håller ut Bob... :-)
Sedan är jag inte riktigt säker, dessbättre, på att det bara är vi gamlingar som stretar emot. Hur skall man förklara den stadigt ökande filmförsäljningen de senaste åren? Det är ju knappast vi gamlingar som plötsligt på bred front börjat köpa mera film.
Hej Bob!
Tur att kamerorna i mobilen blir bättre så man alltid har en bra för färg med sig. Men, jag föredrar dessutom att släpa på en med film i. Där fastnar bilden likasom på plastremsan. Sedan när en kommer hem och tillagar filmen känns det spännande. Å bäst är efterrätten, dvs joxet i mörkrummet.
Nu får vi ju lite nya papper från Ilford också. Det känns mer konkret på nått sätt. Kanske som fotografi....
Ha det så gott
Jerry
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 11:21
Hej,
Ja man har ju alltid tellen med sig i fickan. Å färgen fixar den bra.
Jag tror att den kommer att ta över den stora marknaden för kameror. CaNik får nog tänka till.
Håll ut
Bob
Å så tröttsamt det är detta, man kan öppna en burk vita bönor med en sticksåg också..
Mvh Gunte
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 11:27
Hej,
Om man som jag gillar att plåta med kamera så är det en omvälvande tanke att använda mobilen. Men man kan inte annat än imponeras av kvalitet och smidighet.
Jag förstår inte din analogi? Menar du att de stora digital systemkamerorna är sticksågar som burköppnare?
Håll ut
Bob
Hur klarar den fokus på flygande fågel med tele..? Ser nästan där jag bor i näst sista bilden..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 15:11
Hej,
Fågel i flykt blir knivigt. Jag tror dock att det är en ovanlig situation för medelsvensson. Naturfotograferna kommer nog att släpa på stora tele ett bra tag till. Likaledes sportfotograferna tar nog sällan bilder med mobilen. Här kan jag tänka mig en del sporter där mobilen skulle funka.
Bor du på söder?
Håll ut
Bob
ehrsa 2021-01-23 16:32
Ja, straxt till vänster om Högalidskyrkans två torn i 'correns' bilder här..
Hälsn!
Eftersom foto är min hobby gillar jag ju riktiga kameror, gärna en något tyngre modell, och så ska de har en design som tilltalar mig och hanteringen och ljud ska vara rätt för mig. Det blir tillräckligt många bilder med min riktiga kamera och egentligen alldeles för många, så jag behöver inte utöka bildskörden med ytterligare bilder från en mobil. Men det är bara jag :-) Och förresten, när man kollar på Youtube, så finns de massor med videofilmer där ungdomar fotograferar med analoga kameror. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 15:16
Hej,
Jag håller med dig i stort.
Men jag är öppen till en del till mobilen. Den är liten och alltid med. Dessutom tycker jag om formen i handen. Den är nästan totalt dold och klarar dåligt ljus ganska bra.
Det gläder mig mycket att en del ungdomar gillar analog fotografi. Det ger en insikt i vad som är historisk utveckling av hobbyn.
Håll ut
Bob
Jag är nog helt överens med Wolfgang! Det är mycket som skall till för att man skall gilla verktyget som man håller i handen. Hur man sedan gillar sitt verktyg är helt avgörande för resultatet. Om verktyget tilltalar hand, öga, och öra - ja då blir det ett bra arbete utfört. Det är enkla grundförutsättningar som gäller alla områden.
Den ökande filmförsäljningen, och det Wolfgang nämner om Youtube, antyder att det finns gott om ungdomar som tycker att mobilen är en rätt trist pryl, att det finns annat som verkar vara mera riktig fotografi. Det är bara att luta sig tillbaka - och hålla med.
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 15:18
Hej,
Jag håller med. Det är trevligt att några ungdomar lär sig hantverket. Det kan leda till konstnärligt tänkande.
Ha det väl
Bob
Nja, den längsta kameramodulen är motsvarande 65 mm i verkligheten. Min senaste telefon har också tre kameror, men både den extra vidvinkelkameran och "tele"kameran är tydligt sämre än den vanliga vidvinkeln. I dagsljus går det väl bra, men så fort ljuset är lite sämre så blir det väldigt tydligt. Problemet är att för att få till dessa extra kameramoduler så är sensorn mindre och även ljusstyrkan lägre. Till skillnad från iPhone så har den telefonen i alla fall en avtryckare. Något jag stört mig rejält på att min förra telefon saknade, vilket numera nära nog är regel.

Att de enkla kompaktkamerorna gått på pumpen är dock inte så konstigt, för så länge som man håller sig till huvudkameran och nöjer sig med vidvinkel så har fräsigare telefoner lika stor sensor och liknande ljusstyrka som gamla premiumkompakter hade. Så för att "vinna" med en vanlig kamera behöver man antingen gå på längre brännvidd, vilket telefonerna inte klarar, eller ha en med större sensor, dvs som Sony RX100-serien eller liknande. En annan sak är dock blixt (dvs oftast en lysdiod eller två...). Den är ett synnerligen dåligt skämt på telefoner rent generellt. På min senaste telefon den till och med sämre än på den gamla.
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 15:24
Hej,
Jag är imponerad över hur bra tele modulen kan räkna om bilden till 124mm och behålla en bra upplösning med samma filstorlek 12 MP.
Enligt min hand så funkar avtryck med sidoknapparna perfekt för gatufoto. Men då tittar jag inte i sökarbilden.
Angående nattbilder återkommer jag med exempel och jag är djupt impad av dessa.
Blixt använder man väl inte längre?
Ha det väl
Bob
ztenlund 2021-01-23 21:39
Jag vet inte om jag tycker att det är så fasligt imponerande att skala upp bilderna. Det syns ju rätt tydligt att det saknas en hel del detaljering i den som är "124 mm", så frågan är om det är någon poäng jämfört med att bara ta bilden och sedna beskära den.

Den fördel telefoner har är att de i en del fall kan slå ihop flera bilder och därigenom ska någorlunda nattbilder, plus att de numera ofta har stabilisering åtminstone på huvudkameran. Detta är egentligen mer mjukvara än något som har med kamerorna att göra, men det kräver också att förhållandena är rätt.

Nej, det är klart man inte använder en så dålig blixt. ;) Mobilkamerorna har usla blixtar i allmänhet och därmed är de också fullständigt värdelösa för upplättning. Jag använder mest min som ficklampa, men tyvärr är den nu sämre än innan. Till systemkamerna gör blixten mycket större nytta. Sedan är det en annan sak att man kanske inte använder det om man inte är en Bruce Gilden, när gatufotografering hör till huvudintressena. Att t e x lätta upp ett rum och balansera det mot befintligt ljus kan dock vara synnerligen användbart. Eller till och med ljussätta rubbet, om man är lagd åt det hållet. Helt apropå så var ju senaste Fotosidan Poddradio en intervju med David Bicho. En av huvudmyterna tyckte han var något i stil med att blixtljus skulle vara annorlunda än vanligt ljus. Och så är det ju; problemet med blixtljus är snarare att det ofta leder tankarna till en inbyggd kamerablixt riktad rätt på med zombieögon och stenhårt ljus som effekt.
Jag vet inte varför jag har så svårt att själv börja fota med mobilen? Jag känner mig lite snuvad på konfekten. Vet inte varför, men jag blir aldrig riktigt nöjd med mobilbilder, trots att de förvisso kan vara fina att betrakta för andra. Nä, jag håller nog fast vid min robusta system, även om den nog klassas som modern med tanke på att den är spegellös. :)
Svar från Bob Bovin 2021-01-23 19:01
Hej,
Det tror jag är klokt. Man skall hålla fast vid det som är kul. Man kan använda telefonen som en nödlösning.
Ha det väl
Bob
Nu vaknade alla på Fotosidan med olika tänk.
Det verkar vara något för mig eller vad tror du.
Ha det gott båda ni
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2021-01-24 08:26
Hej,
Det tror jag också. Den skulle du plåta med.
Hälsa Jonen det
Håll ut
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2021-01-25 17:22
Jag skall kika på den då kanske jag kan köpa mig något nytt
i denna isolerade tid.
///Gun-Inger
2021-01-28 16:05   Inge Nilsson
Men vad hjälper det att tekniken i mobilen är super när den är sämre att hålla i och och värre att komponera bilden. En display kan aldrig slå en sökare. En mobil kan aldrig slå en kamera när det gäller användarvänlighet.