SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3494. Vilket objektiv motsvarar bäst din observations sektor??

När du går där å spanar efter en bild?? –som du tror på med någon slags instinkt?? Hur stort område har du då fokuserat på?? –å vilken brännvidd täcker bäst det observationsområde??

Seniorplåtis tror att det spelar roll vilken typ av fotografi du är verksam inom?? Om du är naturfotograf?? –och letar efter aktion hos till exempel en isbjörn eller en fågel?? –så är du fokuserad mot ett litet område. Kanske du bevakar det hela genom objektivet, troligen ett tele??

Men om du plåtar det dagliga livet i en stad?? –så måste du ha ett vidare blickområde?? Här kommer skillnaden mellan olika fotografer?? –den berömda Henri Cartier-Bresson ansågs ha använt normalgluggen, 50mm, för det mesta?? Medan en lång rad efterföljare tycke 35mm var mer naturligt och närmare 40mm, som är nära diagonalen i en 24 x 36 mm filmruta. Några är mer drastiska och anser att objektiv med brännvidden 21mm mer träffar den verkliga aktion zonen?? Problemen med dylika objektiv har ofta en svårbemästrad förvrängning av bilden??

Det betyder att man då hamnar i en kompromiss med objektiv av brännvidden 25 eller 28 mm?? Gamla tiders gatufotografer på 30-70 talet hade inte så många ljusstarka objektiv att välja på?? Idag är bilden annorlunda?? –ljusstarka gluggar finns i massor, men de är ofta stora och tunga??

Eftersom det faktiskt finns små objektiv från 50-60-talen att köpa idag på nätet så finns det alternativ till moderna digitalkameror?? Utbudet av adaptrar gör detta möjligt??

Personligen har seniorplåtis funnit två Canon gluggar som är intressanta för gatufotografi?? Dels Canon 25/3.5, med ltm skruvgänga, som är nära idealbrännvidden för gubbens aktionsradie?? Han kan också tänka sig 28/2.8 gluggen, som säges vara utmärkt bra??

Den vidare gluggen är toppenpraktisk?? –jo, sätt bländare 5.6 och hastigheten 1/500 sekund och auto ISO så är du hemma för all urban aktion:

Lund anno 2021-01-24. Sony a7RII + Techart Pro + Canon 25/3.5 @ 8

Den här gluggen är mycket skarp och tillräckligt bra för de flesta ändamål. Den var inte ovanligt att se på många Leica M kameror när det begav sig??

Drömkamera för gatufotograf på 60-talet, Leica M2 + Canon 25/3.5

Inlagt 2021-01-30 07:51 | Läst 2749 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Håller med dig! Å Garry Winogrand gillade 28 mm!
/B
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 08:23
Hej
Det har du rätt i. Har just köpt en 28:a, som det finns många av på eBay.
Håll ut
Bob
Thorsten Overgaard (om vilken man iofs kan ha lite blandade åsikter, och hans fåniga "von" vägrar jag skriva...) har skrivit en rätt intressant artikel om det här: https://www.overgaard.dk/the-story-behind-that-picture-0186_gb.html

För egen del hamnar jag nästan alltid på 50 nuförtiden. Men jag är ingen "gatufotograf". Kul att skymta gamla Hävdaryggen på första bilden, f ö. Där bodde man ett antal år!
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 12:46
Hej,
Det var en intressant synpunkt från Overgaard. Det stämmer inte för mig och i litteraturen förekommer andra åsikter. Nästa blogg tar upp detta.
Så du har bott nere i dessa krokar av byn.

Håll ut
Bob
Då jag bytte digital DSLR till det som kallas FF skippade jag normalzoomen, den var för dyr för mig, utan kör fasta brännvidder. Då visar sig 35 mm fungera bra, hittade ett f2 med bra egenskaper till högst rimlig kostnad. 50/55 mm använde jag väldigt mycket på filmtiden eftersom ett 55 mm satt på kameran då jag fick den, men har egentligen inte trivts med den brännvidden.

Har kvar APS-kameran med objektiv från 180 graders fisheye till 300 mm tele och normalzoom däremellan, men märker att FF och 35 mm används mest. Utom då det blir mobilen som verkar ha motsvarande 28 mm med 3.99 mm verklig brännvidd.
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 17:08
Hej,
Det verkar som om de flesta tycks föredra 35mm objektiv. Det blir nästan aldrig några optiska förvrängningar. Jag gillar heller inte 50mm gluggar då avståndsinställningen ofta är kritisk. Men jag har använt av och till Summilux 50/1.4 för dess fina färgöverföring.
Ha det väl
Bob
Hej Bob. För mig är det 35mm. Det fasta Sonnarobjektivet 2/35mm är utmärkt på min Sony RX1R II.
Jag har också några andra gluggar, en 55mm-f 1,8 Sonnar Skarpt och bra, men det slutar alltid med att det blir 35mm. Mycket en vana det där.Ett nätt litet fint objektiv är det!
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 17:11
Hej,
Ja jag tror du är en 35:a. Dina bilder är så makalöst välkomponerade så dina ögon verkar vara samma.
Canon 25/3.5 är verkligen smidig i sin lilla storlek. Sätt den på en Leica II å den går nästan ned i bröstfickan.
Håll ut
Bob
Jag har (för mitt fotograferande) den perfekta brännvidden i Pentax smc FA 31mm/1.8 Limited (monterad på Pentax K-1 som har småbildssensor). Den levererar fantastiska resultat och nedbländad är den väldigt skarp om man går igång på det. Jag hade en iPhone 5s för många år sedan som jag fotograferade mycket med. Dess kamera hade en brännvidd motsvarande 31mm så kanske var det då jag fastnade för denna bildvinkel.

https://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-FA-31mm-F1.8-Limited-Lens.html
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 17:13
Hej,
Den ovanliga 31mm på en modern glugg skulle säkert passa många. Jag hade inte sett den tidigare. Pentax gör bra grejer så du får säkert mycke glädje av den gluggen.
Lycka till
Bob
Hej Bob.
Trevlig och välskriven text.
Naturligtvis faller jag för dit foto nummer 2 - enligt min mening ett W.Eggleston-motiv.
Jag har också läst och skrivit om HCB: s användning av 50 mm! Det var också brännvidden som följde med när jag köpte den första SLR-kameran - "kitlinsen".
Min favoritkamera är utrustad med en fast 23 mm (35 mm ekv.). Det finns inget att göra åt det :-) :-) hi hi.
För min Sony a6000 är mit favorit objektivet en Sigma Art 30 mm (45 mm ekv.).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-01-30 19:11
Hej Erik,
Jag har sett att HCB inte bara använde 50mm utan hade andra objektiv också. Men vanligen hade han 50. Han hade ju i början en Leica I med fast Elmar.
De flesta provar nog olika gluggar under en livslängd erfar jag. Jag hade en Hasselblad 1000F på 50-talet.
Ha det väl
Bob